Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Glimtar av Tallinn

En något ovan känsla infann sig förra veckan. Vi åkte ut till Arlanda och skulle ut och flyga.

Eftersom Finnair nu finns på terminal 5 så kunde vi starta resan på Pontus in the air. Åker man med det bolaget brukar avresan annars ske från tvåan, den terminalen var nu stängd.

Här bjöds det bl.a på coq au vin. Gott var det.

Mätta och belåtna  kunde vi bege oss till gaten och där gällde det, munskydd på. Det blev ett genomgående tema på den här resan.

Vår resa till Tallinn kunde börja.

På flygplanet var det noga med munskydd. De som inte hade det ordentligt över näsan blev tillsagda att dra upp munskyddet. 

Vi hade mellanlandning i Helsingfors, där var betydligt mer med folk än på Arlanda och det kändes trångt eftersom stora delar av flygplatsen var avstängd. Passagerarna lotsades fram i långa led och delades upp med vaccinerade och ovaccinerade. Flest verkade vara vaccinerade, för det var ganska glest bland i de som lotsades in för att visa PCR-bevis. Vi fick visa vårt covidpass och kunde gå till gaten.

Till skillnad från Arlanda så hade nästan alla munskydd på. Eller mask, som nog är ett mer passande namn eftersom det täcker både mun och näsa.

Framme i Tallinn kunde vi se att vissa flygplan fick vila och var parkerade med tofflorna på och även de hade munskydd.

Vid incheckning på hotellet var de också noga med att få se vårt covidpass. Där fick vi ett armband som bevis på att vi var vaccinerade och det  måste vi visa för att få komma in till frukost och lounge. Dessutom var rummet förseglat för att visa att det var ordentligt städat och desinficerat.

Tydliga instruktioner för hissetiketten.

Även mask på.

Orsaken till vår lilla utflykt var att vi skulle till vår trevliga och duktiga tandläkare Jana. Blev ingen årlig kontroll av förklarliga skäl, utan mer vartannat års.

Men vi hade klarat oss bra ändå.

Ett vackert hösttallinn lockade till en promenad. 

Här behöver man inte tveka om var cyklisterna håller till. Ilsket röda markeringar visar var deras körfält är.

Ordentliga markeringar för övergångställen också.

Tallinn är inte överbelamrad av de där elsparkcyklarna. De fanns, men tror jag såg bara ett tiotal på vår promenad. Dessutom finns det parkeringsrutor för dem.

Trots att jag just nu har problem med att kunna ta ordentliga promenader så kom vi till gamla stan ändå. Där var det sig inte likt. Damerna som brukar stå vid stadsmuren och sälja sina stickade produkter var borta. Vår favorit gastropuben Clayhills hade slagit igen likaså flera andra restauranger. Många populära turistmatställen hade kvar sina uteserveringar och hade även utökat dem rejält. Ganska glest med turister var det också.

Men Pierres Chocolaterie fanns kvar och där slank vi in.

För att gotta oss åt deras helt underbart goda romrussinchoklad och tequilachoklad.

Halloween närmar sig och Tallinn förbereder sig. BUUU!!!  

Den här lite  skulpturen hittade jag på flygplatsen i Tallinn. Den bestod av mängder av knoppar, och mönstret som bildats där är avtryck av en mängd barnhänder.

I väntan på avgång slank vi in till  loungen, där  var det lite annorlunda. De små mackorna var förpackade i små burkar, vi slog oss ner framför brasan, visserligen en fuskvariant men ändå stämningsfull. Kändes nästan som om vi var på picknick.

Sedan åkte vi hem....

Inlagt 2021-10-19 10:56 | Läst 2394 ggr. | Permalink
Jag blev mest imponerad av markering av cykelbanan, det borde vi också ta efter. Bra markeringar vid elsparkcyklarna också. Lite omständig resa för att gå till tandläkaren kan man tycka, men det ger ju en utflykt samtidigt
Svar från Margareta Cortés 2021-10-19 11:42
Tack Peter!
Dessa markeringar och även övergångstället där cyklisterna verkligen respekterar att det finns fotgängare också, det borde vi ta efter.
Att ha tandläkaren i Tallinn var inte så praktiskt då allt var stängt, fast eftersom vi inte hade gått till tandläkaren i Sverige då heller så spelade det ingen roll. När vår tandläkare flyttade till Tallinn, så följde vi med som patienter.
Smart för vi kommer iväg till trevliga Tallinn en gång om året. Dessutom är hon så trevlig att det är roligt att gå till tandläkaren.
ztenlund 2021-10-19 11:58
Det finns röda markeringar på en del platser i Stockholm också, främst där cykelbanan går på gatan. Dock blir de nötta och smutsiga med tiden, även om de nog inte ens från början är fullt så ilskna som de på bilderna. Någon effekt av övergångsställen i kombination med cyklister har jag dock sällan noterat...

Vid Stureplan t ex:
https://goo.gl/maps/G7tZfoN6fjXWcwNE7

Bra illustration hur det blir efter ett tag.
pdahlen 2021-10-19 12:19
Men då förstår jag, då kanske man vill hålla fast vid ett sådant exemplar. Jag har bara haft sadister, eller det kanske inte enbart beror på dem. Men att ta bort tandsten är en 15 minuter i ren smärta, samt såklart när man är vid kassan också. Konstigt nog så har man inte blivit erbjuden bedömning vid något av dessa tillfällen, att borra är ju ingenting i jämförelse, det kör jag utan
Svar från Margareta Cortés 2021-10-20 09:45
Tack Martin!'
Har knappt varit in till stan sedan pandemin började så att et fanns rödmarkerade cykelbanor kände jag inte till. De som finns skulle tydligen få lite mer färg på sig.
Svar från Margareta Cortés 2021-10-20 09:47
Peter!
Du kan be att få något som vår tandläkare kalla för "barnsalva" en bedövande salva. Då känns inte borttagningen av tandsten så mycket. Hon lägger på den även om man skulle behöva bedövning, före innan hon sticker in sprutan.
Visst är det fortfarande bara terminal 5 som är öppen på Arlanda? Jag känner inte alls igen "Pontus in the air" men insåg att det är kanske någon slags "lounge". Jag gillar de ilsket röda markeringarna för cyklar och även för fotgängare. De syns ordentligt. Fin vy efter tandläkarbesöket och där syns ju cykelbanan också.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2021-10-20 09:52
Tack Lena!
Än så länge är det bara terminal 5 som är öppet men för att komma till vår gate så var vi tvungna att gå korridoren över till det som förr var inrikeshallen. Såg att inrikes gick därifrån också nu. Tvåan ska öppna för en del flygbolag inom kort.
Pontus har både en vanlig restaurang och en Amexlounge.
De markerade cykelbanorna var bra i Tallinn, man gick inte på dem av misstag och de tydliga övergångsställena för fotgängare respekterades av cyklisterna.
Vad kul att få flyga igen. Längtar själv till lite äventyr.
Väldigt kul läsning och härliga bilder att se.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2021-10-20 09:53
Tack Jonny!
Det var riktigt ovanligt att dra iväg på tur. Får väl hoppas på att vi slipper smittan, finns ju en del som är dubbelvaccinerade som blivit sjuka.
Betydligt mer äventyrlig resa än när jag cyklar till min favorittandläkare. Röda cykelbanor verkar vara en mycket bra idé, det kunde vi ta efter, ser ut att vara ordning och reda i Tallinn. Trevlig informativ blogg!
Svar från Margareta Cortés 2021-10-21 10:47
Tack Stefan!
Ja, flyttar tandläkaren längre bort än cykelavstånd då får man anstränga sig lite för att komma dit. ;)
Tallinn är en trevlig stad som man gärna återvänder till.
Tallinn är fint, har varit där några gånger så det var kul att se. Lite speciellt att ut och resa nu, särskilt med flyg, men det går i alla fall! Ni ser ut att ha haft en klart njutbar tur.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2021-10-24 11:00
Tack Bjarne!
Inte lika kul att resa nu som före Corona, men det går uppenbarligen. Till vissa länder i alla fall.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg