Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Stenegård

Nästa ställe som fick ett besök av oss var Stenegård i Järvsö

Stenegård har i tusentals år varit en plats där människor möts och där har de tagit sig en paus på resan. Här fanns gästgiveri på 1600- 1700-talet.

Uneskos officiella namn på Världsarvet Hälsingegårdar är "Decorated Farmhouses of Hälsingland." det syftar alltså på det unika med dessa gårdar att det finns dekorerade interiörer i boendemiljö som väggmålningar och tapeter.  Det fantastiska och fantasifulla måleriet, de starka och vackra färgerna, berättelserna i målningarna och de pampiga salarna gör Världsarvet Hälsingegårdar helt unikt i världen. Alltså det är gårdsmiljöerna och målningarna som är det unika med Hälsingegårdarna.

Att hälsingarna prytt sina hus med väggbonader har gamla anor. I vår del av världen finns fragment av bonader bevarade från järnåldern. En textil bildvävnad från Överhogdal har kol-14-daterats till 800-1100-talen. Vi håller oss till coronaregler och går inte in för att titta, det får bli någon annan gång.

Just nu är det coronaanpassat på Stenegård , men man kan vandra runt och titta på odlingar och alla kulturminnesmärkta byggnader.

Julius Brun, heter den man som (1818-1901) grundade Stenegård så som den är idag. Han påbörjade omvandlingen av gården 1856 och det var ett omfattande arbete som pågick in till mitten av 1880-talet. Julius Brun var en riktig renässansmänniska, han var verksam som apotekare, politiker, affärsman, författare och filosof. 

Här på Stenegård finns numera Lill-Babs museum.

Tunnbröd gräddat i vedeldad ugn kan man köpa här, vi gjorde det. Visst var det gott, men slog inte det från Rättvik i smakupplevelse.

Behövs mycket ved till ett sådant bageri.

Ett lite speciellt träd.

Ser att de har en liten gårdstomte som vakar över området.

Även nere i själva Järvsö kan man se spåren efter Lill-Babs. Vem kommer inte ihåg Klas-Göran!

Lill Babs Caffär har numera blivit Järvsö gårdsbageri där de även har champagnebar.

Inlagt 2021-07-07 09:54 | Läst 2877 ggr. | Permalink
Intressant. Stenegård har tydligen inget med sten att göra, allt är i trä. Fina byggnader, museet hade de i andra färger än standardrött. Vackert träd, gillar lite udda träd. Tunnbröd äter jag nästa aldrig, gjorde förr laxwrap med rökt lax och pepparrot, men det var många år sedan, det skulle man kanske ta upp igen. Tunnbrödet blir ganska fort torrt, man ska nog frysa det och ta upp bröden styckvis
Svar från Margareta Cortés 2021-07-08 10:46
Tack Peter!
Namnet härstammar nog inte från sten i byggnaderna. De hade gott om skog då och byggde nog de flesta hus i trä. Lite annorlunda färg på det hus som de hade museet i.
Tunnbröd är gott, det härifrån var lite torrare än de vi brukar köpa i Rättvik.
De är bra att ha i frysen, tinar på någon minut bara.
Visst är det intressant och vackert. Var också bara ute och tittade på några av gårdarna. Det för att följa restriktionerna. Det här året när jag var till Linne's stuga så fick vi privat guide inne för att gå runt
Svar från Margareta Cortés 2021-07-08 10:47
Tack Nini!
Vore kul att gå in och se lite målningar, får bli en annan gång.
Såg att det var inget billigt nöje om man ville besöka flera gårdar inomhus.
Vilken annorlunda färgställning det var på Stenegården. Inte alls vad jag skulle gissa på en Hälsingegård men jag kan väldigt lite om sånt. Är det mjukt tunnbröd de bakar? Tunnbröd för mej är det där hårda som man äter till surströmming, eller med alla tillbehören utan själva strömmingen, vilket också är gott.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2021-07-08 10:51
Tack Lena!
De flesta Hälsingegårdar går nog i rött, eller brunaktig träfärg.
Det är mjukt tunnbröd, fast jag tror nog att det är ungefär samma recept för hårt som torkats.
Surströmmingsklämma är inte dumt det, fast då vill jag ha hårt bröd. Mandelpotatis, hackad lök och så lite surströmming. Så gott.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg