Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Delsbo

Passade på att besöka Delsbo och upptäckte att där är de riktiga fågelvänner. De här holkarna är bara en liten del av alla vi såg.

Tittade också på några Hälsingegårdar som vi inte besökte förra gången vi var här uppe.  Första var Hälsingegården Ol-Ers. Den ingår i Västerängs kulturreservat och är en av Hälsinglands mest värdefulla bymiljöer. Gården har en huvudbyggnad samt två flyglar och är från perioden 1840-1860, men Västeräng var en fullt utvecklad by med fyra gårdar redan 1542. Ol-Ers har tillhört samma släkt sedan 1766. Här kan man även övernatta.Lilla M tyckte att det var fint här och hade gärna stannat kvar och lekt en stund.

Vi for vidare till den närbelägna Forngården. Där har Delsbo Hembygds- och Fornminnesförening samlat gårdar och andra byggnader från trakten. Huset i mitten är Per-Nilsas gården från 1700-talet.

Visserligen duggregnar det lite, men ett litet fint duggregn ska vara bra för hyn så vi går ändå runt och tittar. Ett härbre håller på att få ett nytt spåntak.

Inget är öppet men allt går att se utvändigt. Fina fönster med pelargoner.

Förstukvisten på Per-Nilsas gården.

Prästkragar.

Sedan 1952 arrangeras Delsbostämman på forngården, Sveriges äldsta spelmansstämma.

Fin gärdsgård har de runt området.

Nere i själva Delsbo, om man besöker järnvägsstationen så kan man starta ett dessinäventyr. 

Lilla M tjatade och tjatade om att vi skulle ta en tur, men när han insåg att hans små tassar inte räckte ner till tramporna gav han upp. I nedförsbackarna hade det nog fungerat, men blivit ganska jobbigt i övrigt.

Vi nöjer oss med att titta på stationen och prata med grabbarna som håller i dressintrampningen. De berättade att man kan trampa ända till Hudiksvall.

Inlagt 2021-07-05 10:48 | Läst 2955 ggr. | Permalink
Lilla M såg ut att ha blivit riktigt stor. Fina gamla gårdar detta. Har sett några nybyggen som gjorts nyligen med trätak, så det verkar vara lite på väg tillbaka.
Svar från Margareta Cortés 2021-07-06 10:14
Tack Peter!
Lilla M växer med uppgiften. ;)
Finns många fina ställen att besöka i Hälsingland.
Ett fint reportage, som lockar till besök. Många fina bilder.
// Conny
Svar från Margareta Cortés 2021-07-06 10:26
Tack Conny!
Fina ställen där, tacksamma att fotografera.
Fina gamla hus som tack och lov bevarats. Det ser väldigt svenskt ut. Pelargonerna gör sej mycket bra i den inramningen.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2021-07-06 10:27
Tack Lena!
Trevliga ställen att besöka och ingen trängsel heller.
Lite synd att vi inte kan gå in.
I Hälsingland närmare bestämt i trakten av Färila i en liten by som heter Stocksbo hyrde vi ett sommarboende i drygt 20 år om detta har jag berättat i ett par bloggar, numera blir det inga resor dit, men 2006 gjorde jag och min hustru Lena ett besök där och vi bodde då på det anrika "Lassekrog" som ligger mellan Färila och Kårböle.
Vår vistelse i Stocksbo började 1965 och då for vi genom Delsbo där vi ofta tog en paus men det är nog det ända jag känner till om Delsbo. Roligt att ta del av dina bilder om Delsbo med omnejd. Här är en länk till en av mina bloggar https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nagot-om-drabo-en-liten-gard.htm
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2021-07-07 10:52
Blir en tur till Hälsingland då och då för oss, min far kommer från Arbrå och Vallstatrakten. Har tyvärr dålig kontakt med släkten på den sidan då min far växte upp i den tidens "fosterhem" eftersom hans mamma, min farmor, dog då pappa var tre år. Men trakten lockar eftersom det är fint där.
Ska kolla ditt blogginlägg.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg