Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Dra ända in i Hälsingland

Det är vår tanke i dag, att vi ska dra till Hälsingland.

Vår väg kantades av lite regn och lupiner, jag vet att lupiner anses som ogräs men trots det tycker jag att de är vackra. Läser man på Fältbiologernas sida så står det att lupinen är en invasiv art. Det betyder att den konkurrerar ut andra, svenska arter. Eftersom det är en ärtväxt binder den kväve och det medför att andra arter inte trivs där lupiner växer. Den tar över och tränger undan andra växter. Den tycks ha spridit sig i en rasande takt numera, kan det bero på att förr slog man det som växte i vägrenen. Har inte sett att det görs nu för tiden.

När vi kom till Rättvik var det uppehåll i regnandet och vi tänkte passa på att köpa lite av det goda tunnbrödet som bakas där. Vi drog iväg med raska steg mot det lilla huset där tunnbrödsbageriet fanns. Fanns var rätta ordet, för där var det stängt och igenbommat. På väg därifrån mötte vi en äldre man med rullator och han visste att bageriet hade flyttat och berättade också vägen dit.

På vägen hittade jag det här huset, vet inte om det går in under begreppet väggmålning, men målat på väggen är det ändå.

Bageriet hittades också, nu ska det köpas tunnbröd... Trodde vi. Vi var där vid lunchtid och redan då var allt slutsålt. 

Lilla M satte sig på disken och såg ganska besviken ut.

Vi fick ta en promenad istället och hittade ett kärleksmeddelande vid fontänen.

Alla socknar och städer i Dalarna verkar ha en egen modell på dalahäst. Rättvikshästen togs fram på 1950-talet av Rättviks Hemslöjd och John Gudmunds, Hemslöjdare i Sjurberg. Den är smäckrare i formen än Morahästen och finns endast i grått. Den är baserad på en tidigare häst som troligen är tillverkad runt 1850-talet. Förebilden hittades en gång i Skräddargården i Stumsnäs norr om Rättvik. Den finns nu i kulturhuset i Rättvik.

Strax efter Rättvik finns Styggforsen, dit styrde vi kosan, men väl framme upptäckte vi att Corvetteklubben hade ett möte där och det var massor med folk och trängsel. Visserligen många fina bilar att titta på vid parkeringen, men trängsel är inget för oss och allra minst nu i coronatider.  

Tidigare hade vi sett en kyrka som såg enormt stor ut och den syntes på väldigt långt håll, det var Boda kyrka och fanns på samma väg som ledde till Styggforsen. Inte öppen, men kunde beskådas utifrån.

Högt låg den och stor var den.

Nästa stopp blev i Edsbyn, där regnade det så att få en stol som tak var praktiskt. Man kan gå upp på stolen också, men var inte så skönt i regnväder.

I ett rejält ösregn kom vi så fram till Järvsö och Järvsöbaden, där blev vi inkvarterade i Solvillan. Trots det namnet så fortsatte det att regna resten av dagen.

Middag hade vi inbokad på Järvsöbaden. Praktiskt när det var regnväder, men tyvärr så skiljde sig coronasäkerheten här. Vi hade bokat en tvårätters och trodde det var bordsservering men upptäckte att de har buffébord trots pandemin.  Borden var visserligen ställda med avstånd och en del i olika rum, men vid buffébordet blev det trängsel när alla skulle hämta maten samtidigt. Folk sprang om varandra och det kändes lite som att sitta på en järnvägsstation och äta. Dessutom var det många som gick och hämtade om med samma använda tallrik.  Många åt femrätters och det gjorde att vi som skulle starta med varmrätt, fick in den bland de första och behövde inte trängas just vid den rätten.

Vi avbokade nästa dags middag.

Inlagt 2021-07-01 11:43 | Läst 3547 ggr. | Permalink
Fint blogginlägg.

Morfar var från Hälsingland, hans släktgren från Söderala. Deras gård finns kvar på sätt och vis, men det står nyare byggnader på fastigheten. Gamla huset har blivit servering på hembygdsgården i Norrala. En rätt så okej hembygdsgård med ett flertal väl bevarade och omhändertagna byggnader. Annars kan ni ju kolla världsarvslistan, det finns många oerhört fina Hälsingegårdar!
Svar från Margareta Cortés 2021-07-01 12:29
Min far kom från Hälsingland.
Finns mycket fint att titta på där och Hälsingegårdar åkte vi runt och tittade på förra gången vi var här.
Många är privatbostäder, men de får man titta på utvändigt och lite på håll. Besökte några andra även den här gången.
Måns H 2021-07-01 13:08
Morfar hette Astner liksom tidigare släkt efter Asta 1:1 i Söderala. Mamma sa att hälsingar ansågs ha ett häftigt humör och att det nog kunde stämma på morfar, men han höll det alltid under kontroll.

Jag o min syster var på släktträff och nästan alla hette Astner. Vi som inte hette så fick förklara släktbanden.
Massa trevliga platser ni stannat till på vägen, många som jag besökt för ett par år sedan. Rättvikshästen tycker jag är fin.
I Järvsö om ni stannar (tips som ni gör som ni vill med ☺) gå runt i kyrkreservatet och kanske även upp i backen för en fin utsikt
Ha det fortsatt gott
Svar från Margareta Cortés 2021-07-02 10:55
Tack Nini!
Finns så mycket att se i vårt vackra land.
Kyrkreservatet får vi ta nästa gång vi kommer dit.
Härliga bilder från vackra platser i vårt land! Lupinbilden är nog allra vackrast. Jättestolen är kul med fina moln bakom.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2021-07-02 10:58
Tack Bjarne!
Kul att resa i Sverige och varje gång upptäcker man något nytt.
Jag känner till problematiken med lupinerna med håller med dej om att de är väldigt vackra. Den bilden är också en fin inledning till denna blogg. Rättvik brukar vi passera igenom när vi ska dyka i Storaxen. Ofta är det kö genom hela Rättvik. Hästen känner jag igen men något tunnbröd har jag aldrig tänkt på att de har. VI stannar ju för det mesta inte.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2021-07-02 11:01
Tack Lena!
Vi hade ingen kö i Rättvik och parkering hittade vi också.
Det tunnbrödet i Rättvik är nog det godaste av alla, vi köpte nu i Järvsö och det höll inte samma klass.
Så passa på i Rättvik nästa gång.
niniz 2021-07-02 11:52
Det måste jag flika in att mina föräldrar också tycker. De kan inte åka till dalarna utan stopp där å köpa tunnbröd :)
Då har vi sem mycket i norrland å provat många olika genom åren
Fin blogg med väldigt fina bilder. Har åkt omkring lite här uppe i Jokkmokk och har inte sett särskilt mycket lupiner. Men dom kommer väl så småningom. Felet är nog att dom slår lupinerna vid fel tidpunkt. Görs det för sent sprids fröna och blir dubbelt upp nästa år.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2021-07-02 11:04
Tack Sten!
Så är det nog med lupinerna.
Härliga bilder och upplevelser du bjuder på! Kul att se dig ute på resande fot igen. Får själv min andra spruta nästa vecka. Ska bli så skönt.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2021-07-02 11:05
Tack Jonny!
Det var härligt att komma ut på en liten resa, inte så lång eller länge men miljöombyte ändå.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg