Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Ny Ålesund

Natten har tagit oss till Ny Ålesund, som är världens nordligast belägna samhälle. Kolbrytning pågick här 1917-1929 och 1945-1962, gruvdriften lades ner efter en svår olycka i gruvan. träffade några veteraner där i Ny Ålesund och de ville inte prata om olyckan, sa bara att "det pratar vi inte om". På sommaren är det många forskare här men det finns även ett antal åretrunt boende.

Hittade ingen bra karta  den här var mitt i en broschyr och har därför ett fult veck men man ser ändå var Ny Ålesund ligger. Har bytt ut den fula kartan nu mot ett foto av sjökortet.

Ett hotell finns här också, det byggdes och blev klart just när kriget bröt ut så efter invigningsfesten stängdes det igen, har senare fungerat som matsal till gruvarbetare, men är nu öppet som hotell igen. Lockar säkert någon att bo på världens nordligaste hotell.

Inte bara världens nordligaste hotell, även världens nordligaste postkontor, men du får stämpla breven själv där.

Amundsen bodde i det här huset då han var här och förberedde sin luftskeppsresa mot Nordpolen. Mannen med stativet är en medlem i ett Holländsk TV-team som var där.

och kvinnan  som håller fram en mikrofon till Oscar är deras reporter, hon ville ha lite ljud och brydde sig inte om att det var på svenska.

Amundsen lyssnade också intresserat på vad Oscar hade att berätta. Han har nog hört det ett antal gånger.

Under Ny Londonhusen, de  är flyttade hit från Blomstrandhalvön efter att gipsbrytningen där blev ett fiasko, men där inunder bor det en polarrävfamilj. Jag stod där en bra stund och väntade på att få syn på dem men då var det enda jag såg, miljoner av mygg. I bakgrunden kan masten, som Amundsen använde till sitt luftskepp, anas.

Ledsnade på att vänta när jag fick höra att de bara kom fram när mamman kom med mat och gick bort för att ta några bilder på världens nordligaste tåg (mycket nordligt här).

Har bytt till vidvinkelobjektiv, då jag ser något komma över ängen. Ett snabbt byte till telet och blir nästan påsprungen av den lilla söta polarrävshonan med byte i munnen.

Skyndar tillbaka och får se de ljuvliga ungarna, de är ungefär två veckor gamla och små som kattungar.

Så söta så jag kan inte välja bild, det blir flera.

Och så lilla "grisen".

Forskare och filmteamet som höll till vid rävarna. Vill du läsa mer om dem så går det bra här www.arcticstation.nl

 

Inlagt 2008-07-23 14:18 | Läst 11151 ggr. | Permalink
Veteraner? Vad gör de där, jobbar för Kings Bay?
Svar från Margareta Cortés 2008-07-23 16:32
De jag pratade med, stod i en liten kur och sålde lite varor, nyproduktion av bonader som hade används där förr och gräddade våfflor till turisterna, några var bara där på ferie.
Kuren syns lite på översta bilden, ser mer ut som ett lottstånd, men bryter av med sina nya plankor mot den äldre bebyggelse.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg