Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Gå på lokal marknad

En dag ute i träsket och den häftiga fågeln tyckte jag räckte för mig, så nästa dag då de andra återvände dit valde vi tre svenskar att gå på marknad och utforska Entebbe lite. Det var inget dumt val, för tydligen kommer det inte så mycket turister ner på stan, för lokalbefolkningen var så glada och trevliga och verkligen bjöd på sig själva. För att inte sticka ut för mycket, mer än att vara de enda vita människorna, så tog jag inte med kameran. Utan på Herman inrådan fotade jag med mobilen.

Vi traskade runt med vår chaufför Herman som visade och berättade om vad vi såg.

En del kände jag igen, men en hel del grönsaker var nytt.

Som de här gröna bladen som var vanliga i matlagningen. 

Många trevliga personer träffade vi, de ville gärna få en pratstund och veta var vi kom ifrån.

Potatis är basföda här och odlades nästan överallt. Tre skördar blev det per år, fast i år var skörden lite hotad på grund av allt regn. 

Som vanligt i vissa länder så hängde och låg köttet helt öppet och utomhus. 

Slaktaren högg och styckade köttet med en stor maschete så att benflisorna flög vida omkring.

Bäst att gå vidare innan vi blir helt nedstänkta.

Vi går inomhus, där är det lite för mörkt för att fota, men försöker med några bilder då vi träffar på några glada barn.

När vi kom till fiskhandlarna trugade de på att vi skulle smaka på de små, små torkade fiskarna. Kan inte vara mycket mer än skinn och ben på dem, fast lite protein ändå. Men fiskhandlardamen bakom de stora fiskarna tog mig till sitt hjärta. Hon fick syn på mitt rödbrända och lite svullna ansikte och skrattade hjärtligt och sa att vi var så lika. Du är min syster, sa hon.

Efter den glädjebomben visade Herman på några knyten på en stolpe, exakt vad dessa knyten innehöll kom jag inte helt underfund med. Det kanske var lite hemligt, för det skulle ha samma effekt som Viagra.

Ut i ljuset igen, där står de lokala taxiåkarna. Cykel och motorcykel är det gängse färdmedled. Har man ingen egen cykel kan man ta en cykeltaxi. 

Mycket transporteras på just cykel och ofta har de väldigt stora och tunga lass.

Oftast går det bra, men ibland blir det till att plocka lök mitt i gatan.

När vi kommer tillbaka till vår bil, står den lilla flickan från början på promenaden kvar. Hon vinkar glatt nu och storebror som är upptagen med att diska vågar också vinka till oss. 

Vi fortsätter till hantverksmarknaden, vid parkeringen träffar vi den här parkeringsvakten. Han vill också veta var vi kommer ifrån. När får veta det så vill han att vi ska ta med hans barn hem, så de får utbildning. Det knep lite i hjärtetrakten då han sa det. 

Den marknaden var inte så stor, men gott om lokala produkter. 

Det började regna ganska kraftigt, så vi tog vår tillflykt in på köpcentrat för en fika. 

Herman, en upptagen affärsman 😊

Inlagt 2020-02-20 14:07 | Läst 4459 ggr. | Permalink
Intressant läsning, det skiljer sig mycket från Sverige
Svar från Margareta Cortés 2020-02-22 09:04
Tack Peter!
Lite annorlunda än att gå till Konsum, men glädjen var det inget fel på.
Trevligt berättat och fotat. Får intrycket att det mesta är väldigt färggrant. När jag ser den överlastade cykeln tänker jag på min morfar. Han var snickare på fabriken och när han behövde en spånskiva ( 120 X 240 ) eller masonit så transporterade han den på cykeln. Ställde dom på pedalen på den ena sidan, lutade den sedan mot sadeln/styret, gick så till det jobb som skulle göras.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2020-02-22 09:07
Tack Sten!
Glatt både humörmässigt och färgmässigt. Kvinnorna har ofta så vackra och färgglada klänningar.
Skicliga på att balansera laster också, fyndig morfar hade du.
Intressant se så annorlunda bilder från ett land som säkert inte har det så bra som vi men alla ser glada ut.
Är något ni vågar köpa och vad fikade ni där.
Färgerna är helt charmerande på tyger de har till kläder.
Jag blev glad se barnen så lyckliga. Jag har säkert fördomar
att många har det svårt. Fel helt klart.
Ha fortsatt bra dagar på er.
Hälsningar från ett regnigt grått Skåneland.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2020-02-22 09:14
Tack Gun-Inger!
Tror inte att de flesta i Uganda anser sig vara fattiga, men med våra mått mätt så är de det säkert. Fast fattigdom är relativt med vad man jämför med. Har alla råd med cykel, bil eller annat och en inte har det så känner den sig säkert fattig men när alla är på samma nivå känns det säkert annorlunda.
Vi köpte inget på marknaden, förutom min kompis som köpte en målning på hantverksmarknaden. Fikade gjorde vi på köpcentrat som låg i närheten. Tog en kaffe latte med kardemumma och ingefära. Jättegott.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg