Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Schimpanser

Chimpanzee Sanctuary of Ngamba Island grundades 1998 på en 40 hektar stor ö i Victoriasjön. Omgiven av det lugna vattnet i Victoriasjön, är Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary ett hem för 49 föräldralösa schimpanser som räddats från hela östra Afrika. Det är ett reservat som tar hand om sårade eller föräldralösa schimpanser, de kan vara beslagtagna från tjuvskyttar och räddade på områden där skogen skövlats för att anlägga palmodlingar.

Vi hade ett besök inplanerat på den ön och en solig morgon for vi ner till Victoriasjön för att ta en båttur ut till ön.

Victoriasjön är världens näst största sjö och ligger på gränsen mellan Uganda, Tanzania och Kenya. Mitt i sjön går ekvatorn, där stannade vår skeppare till en stund och vi letade intensivt efter den linjen. :)

Efter en skön sjöresa på ungefär 40 minuter anlände vi till vår ö och blev välkomnade av en trevlig guide som berättade om verksamheten och deras schimpanser. I väntan på rundvandring fanns det en del annat djurliv att titta på. 

Hamerkop

Efter en gedigen genomgång om vad de gör för schimpanserna och varför, så var det dags att bekanta sig med schimpanserna. Inte så påtagligt och nära för dessa schimpanser är inte tama utan lever som vilda schimpanser. Den största delen av sin tid håller de till ute i skogen och kommer nästan bara fram till utsiktsplatsen för besökare då det är matdags.

De matas tre ggr per dygn och får mest grönsaker och frukt, en gång i veckan får de ägg för att få i sig protein. Runt omkring finns det elstängsel för att de inte ska rymma iväg. Det berättades att vid ett tillfälle då strömmen var av, så smet några schimpanser iväg och hittade en båt vid stranden som de tog över och drev iväg ut på sjön. Den stackars skepparen till båten var något förtvivlad och kom upp till centret för att få hjälp för att få tillbaka sin båt.

Nu när vi är där så är det dags för matning, de som ville kunde betala 5 dollar för att hjälpa till med matningen. Kändes väl lite onödigt eftersom all mat kastades in över stängslet till schimpanserna. Några amerikanskor som gärna ville mata, såg lite besvikna ut, för jag tror att de trott innan att de skulle få lite mer närkontakt med den schimpans de ville mata. Då kunde man lika gärna betala lite pengar till verksamheten utan att kasta grönsaker och frukt.

Om schimpanserna ville vara i fred och inte umgås med de andra så kunde de gå i några av de gångar som var uppbyggda för att komma till lite burar.

Även om jag fick en liten känsla av djurpark och Skansen så såg det ut som om djuren trivdes där och de hade verkligen ett stort område att vistas i. Tror de hade känslan av livet i vildmarken eftersom de drog sig tillbaka in i skogen då matningen var över.

Men nog är de bra charmiga och även lika oss människor. En liten bildkavalkad.

Puss på dig!

En gammal dam som vilar lite i skuggan.

Kram!

Även apor blir gråhåriga då de blir gamla.

En som tycker att det är dags att kasta lite mat till just honom.

Mums!

En liten matbit i lugn och ro.

-Men kasta en till mig också!

Hittat en egen buske.

Styrelsesammanträde.

När schimpanserna fått sin mat började de dra sig tillbaka in i skogen och vi gick vidare för att se mer av anläggningen. En stor hane som fått konkurrens  om ledarskapet och vara alfahane höll mest till i en av burarna. Han hade fin kontakt med skötaren.

Han varnade oss för att gå för nära för schimpanserna är väldigt starka och de skulle lätt kunna krossa vår hand om de ville hälsa på oss.

De lät sig väl smaka av bananerna han hade med sig.

I en annan bur var en hona med en liten och otroligt gullig unge.De höll till där för att ungen inte skulle bli skadad av de andra schimpanserna.

Även om det kan kännas lite turistiskt att få komma och titta på schimpanserna på ett så pass nära håll så är våra besök viktig för verksamheten. För även om de som jobbar där gör det ideellt så behöver pengar för att hålla schimpanserna med mat och även för underhåll.

Inlagt 2020-02-17 12:00 | Läst 2996 ggr. | Permalink
Smarta de där djuren, lånar en båt för att rymma :). Annars kunde man ju tycka att de kunde gå fritt eftersom det var en ö och sätta lås på båten istället. Den var ju speciell den där fågeln med stora huvudet
Svar från Margareta Cortés 2020-02-18 13:29
Tack Peter!
De har ett mycket stort område som de går fria på, ön är på 40 hektar och med en hel del skog. Det är för att skydda dem som det finns stängsel. Historien med båten var kul.
Den storhuvade fågeln är en hammerkop.
Spännande att komma schimpanserna så nära! Undrar lite om det är otänkbart att sätta ut schimpanserna i frihet när dom blivit vuxna? Att dom behöver tas om hand som små eller sårade förstår jag. Men kanske skulle dom inte accepteras av befintliga flockar, men det ser lite trist ut med stänslen och burarna om jag tänker dom stannar resten av sina liv där., hälsningar/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2020-02-18 13:33
Tack Björn!
De berättade att de här inge gick att placera ut, förstod inte riktigt men om jag förstod det rätt så var det att de inte skulle bli accepterade av de andra flockarna. Men om de inte blivit omhändertagna hade de inte överlevt. Mång var skadeskjutna och även skadade då skogen röjdes bort. Visst såg det lite trist ut med stängsel, men det var för deras eget bästa och mamman med ungen får komma ut till de andra när ungen växt till sig. De hade lärt sig av misstag då en annan unge föddes på natten och de andra i flocken skadade den innan vårdarna fick tag på den ungen.
Det var en fin bildkavalkad du visar med många fina porträtt av våra "släktingar". För många år sedan så fanns ett aphus på Skansen där det numera är något sorts akvarieverksamhet, men där minns jag att det fanns schimpanser och det såg tyvärr beklagligt ut. Den verksamheten du berättar om har ju ett fint syfte att ta hand om skadade schimpanser, annars så håller jag med om att djur skall inte hållas i fångenskap.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2020-02-18 13:38
Tack Stig!
Nog är de fina dessa släktingar och påminner om oss i mycket.
Kommer också ihåg aphuset på Skansen och även de stackars isbjörnarna som var instängda där. Skönt att de inte är kvar.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg