Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Den sista skarvfiskaren

Nu ska vi iväg till floden igen, den här gången blir det ingen flodtur utan fisketur.  Det är fortfarande en av de "Golden Week" då nästan alla kineser är lediga och numera har kineserna bilar, det är alltså gott om bilar på vägarna och på den vägsträckan vi ska åka är det inget undantag. Det är fullkomligt fullproppat med bilar till råga på allt är det även vägbygge på gång, långa tider och vid flera tillfällen står trafiken helt stilla.

Vi börjar få lite panikkänsla i bilen då det känns som om vi inte kommer någonvart. Vi har liksom stämt möte med en skarvfiskare och inte vilken skarvfiskare som helst utan den enda kvarvarande fiskaren som behärskar tekniken med att kasta ut nätet som det ska göras. Ja, det finns en till, hans far men han är så gammal nu att han inte klarar av att stå på bambuflotten längre. Fiskemannen väntar på oss tills vi kommer säger Lele, han är där bara för oss, men det som inte väntar är solen. Jag vill inte att det ska bli för mörkt innan vi är framme. Vi kommer äntligen fram till Xing Ping men fortfarande är det en bra bit kvar till floden. Vi kommer då överens om att överge bilen och ta oss fram resten av sträckan till fots.  Det blir en språngmarsch genom stan. Förbi marknadsstånd med ovanliga djur, kryssande mellan människor och bilar,  full fart ner till färjeterminalen.

Terminal och terminal kan ju diskuteras, men det är här som färjan går över till andra sidan floden och det är dit vi ska och någon annan väg över floden finns inte.

Vi stampar lite otåligt i väntan på att få köpa biljetter, för det är inte bara mycket bilar utan även kö till biljettförsäljningen. Några kinesiska turister kommer fram och ger oss tre biljetter, men de visar sig gälla från andra sidan och hit. Till slut får vi våra biljetter och kan åka över. Anpassningen till kajen är inte den bästa,  ganska höga skutt för att ta sig ombord. Tur jag fick draghjälp upp för högt var det.

Men över kom vi och lyckades även hitta en tuk tuk som var villig att köra oss till stranden där fiskemannen väntade och visst var han kvar. Fast nu börjar det bli läge för höga ISO-tal.

Den som väntar på oss där är Mr Huo Ming Hang. Det är dessutom mannen som är på 20-yuansedeln. Han som fiskar på Lifloden i det vackra landskspet.

Skarvarna är med så nu ska det bli fiske av.

Skarven har siktat in sig på en stor fisk och flyger iväg, dyker ner på fångsten.

Där har jag dig.

Den är stor, men med ska den.

Glup!

Så där, då slank den ner.

Sedan simmar den tillbaka till flotten med sin fångst.

Får hjälp upp.

och blir även av med sin fångst.

Stolt över sin fågel.

Om man nu har fått det här unika tillfället att fotografera en berömdhet och den enda som till fullo behärskar tekniken med att kasta nät så måste jag ha med några bilder på det också. Först knackar han ut nätet mot bambuflotten. Det låter lite dovt när alla stenar som är fastsatta i kanten på nätet slår mot botten.

Sedan svingas nätet iväg.

Bildar en vid båge. Det behövs armstyrka då, för nätet är tungt.

Innan det landar i vattnet med ett plask.

I en snygg cirkel.

För att dras upp och hoppas på att det blev stor fångst.

Mr Huang bjuder också på lite posering med sina skarvar.

Innan han paddlar in för att hämta sin lykta.

Lyktan används för att locka till sig fiskarna.

Mörkret sänker sig och det blir dags för att tända lyktan. Elden lyser fint upp hans ansikte.

Nu gäller det att få ut näten igen och se om lyktan och ljuset lockat till sig några fiskar. 

Även en van och tränad fiskare kan bli trött och behöva en paus. Vår fiskeman paddlar in till stranden för en rökpaus.

Han tänder sin pipa.

Och pustar ut efter kvällens jobb.

Vilken otroligt fantastisk dag vi har haft, först dagen på Lifloden sedan det fina hotellet och som avslutning skarvfiskaren.  Nu ska vi bara ta oss tillbaka till färjelägret och ta oss tillbaka till Xing Ping. Hitta något gott att äta och försöka få kontakt med vår chaufför och bil. Hörde dagen efter att vi hade tur som kom ut ur stan i tid, för senare var det en stor trafikolycka som orsakade totalstopp och ingen kunde lämna stan före midnatt.

Inlagt 2019-11-02 14:34 | Läst 645 ggr. | Permalink
Utrolig reportage og utroligt godt udført - jeg bukker mig i støvet - super super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 09:24
Tack Erik!
Den där dagen var en riktig höjdardag, så mycket trevligt och fint vi fick se och upplev.
Även färjefärden över floden var en upplevelse.
Underbart, Maggan !
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 09:24
Tack Tony!
Det tyckte även jag.
Tony johansson 2019-11-04 09:44
Det förstår jag !
Vilket äventyr, tur att det löste sig! Härligt med fiskaren som kastar nät och mycket stämningsfulla skymningsbilder på slutet!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 09:41
Tack Bjarne!
ja tur att vi kom fram innan det var helt mörkt, men trafiken sinkade oss i omkring två timmar och ändå startade vi en timme tidigare än planerat.
Färjeturen var också en upplevelse, men fiskaren var dagens höjdpunkt.
Tekniskt bra bildkvalite är det ju inte. Men vad gör det? Här är det berättelsen och innehållet det handlar om. Och det gjorde du utmärkt! Tack för detta härliga reportage!
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 09:51
Tur att det går att skruva upp ISO ändå, annars hade det inte blivit några bilder alls.
Men det var en dag med stort innehåll.
Intressant som alltid, trodde inte att skarven nästan svalde fisken innan den togs om hand utan att den var i näbben. Otroligt fina kvällsbilder i ljuset från lampan på fiskaren
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 10:00
Tack Peter!
Jag trodde att alla skarvarna hade ett band runt halsen för att inte kunna svälja fisken, men den här hade inte det. Den såg ut att vara van att lämna ifrån sig sin fångst.
Den fiskaren var en fröjd att få fotografera, det enda man kunde önska sig mer av var en bättre och färgrikare solnedgång.
Hej,
Mycket fint reportage.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 10:16
Tack Bob för din vänliga kommentar!
Vilken dag! Läckra bilder på fiskaren! Har läst om dessa fiskare tidigare. Kul.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 10:22
Tack Johnny!
Jag var första gången i Kina 2003 och då skulle vi till ett ställe där det fiskades med skarvar. Tyvärr blev min man sjuk och vi fick ta oss till Peking före alla andra och missade skarvfisket då. men fick veta efteråt att det inte blivit något vidare av fisket för de andra heller eftersom det regnat.
Men nu blev det av och det med besked.
Jag var i Guilin i november 2003, 16 år sedan och plåtade en skarv-fiskare som är väldigt lik killen du fotograferat. Visst måste det vara samma kille?

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/147298/3730444.htm?set=mp

Tog bilden med Canon EOS 10D, min första digitala systemkamera. Då 2003 var det inte så många turistbåtar, vi västerlänningar var fortfarande lite exotiska för kineserna. Nu är de väl bara trötta på oss!
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 12:29
Tack Lars!
Kan vara samma man, han ser så ung ut på din bild så det är lite svårt att se. Kunde han svinga ut nät så är det säkert det. Tian var en bra kamera, har också haft en sådan.
Många turistbåtar va det nu, men inte många västerländska turister. Såg inte många. Några på vårt hotell men annars så var vi nog de enda på de flesta ställen. Kineserna är fortfarande lite nyfikna på oss från väst i alla fall då man kommer utanför storstäderna.
Mäktig bildserie och kul text...vägarbetaren verkar ju inte ha allt för bråttom..
Mvh/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 12:41
Tack Gunte!
Vägarbetaren hade kanske timpenning.
Trevligt bildreportage om ett unikt fiskafänge och enligt mitt tycke så blev det mycket fina bilder det är också kul att få se Skarvarna när de fiskar men det verkar lite bryskt av fiskaren när han "klämmer" ur fångsten från Skarven. Porträttet på fiskaren i lampskenet gillar jag mycket fint.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 12:43
Tack Stig!
Jag är nog lite velig där i hur de behandlar djur, vill ha lite mjukare handlag men skaren såg inte ut att lida så det såg nog hårdhäntare ut än vad det var.
En fin kväll hade vi.
Vilka strapatser ni får vara med om.
Spännande med den där skarvfiskaren, han är nog med på mångas bilder.
Minns Elisabet Landbergers reportage därifrån, det var första gången jag hörde talas om just skarvfiskare.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 12:48
Tack Ing-Marie!
Oron för att inte hinna fram före mörkret var inte så behaglig, men vi hann i skaplig tid ändå.
har missat Landbergers reportage, måste leta reda på det och läsa.
Skarvfiske skulle vi på vid vår första kinaresa 2003 men blev inget för oss då maken blev sjuk och vi fick dra till sjukhus i Peking , men nu blev det av med besked istället.
2019-11-03 16:00   Peter Hanneberg
Ett ypperligt bildreportage, Margareta, där du lyckats få med alla stegen under fiskafänget! Jag tar av mig hatten för dig.
Grattis!
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 12:49
Tack Peter!
Din kommentar värmde lite extra, att få de orden från en så duktig journalist och fotograf är lite extra.
Läser dina reportage i tidningar och tidskrifter.
Intressant miljö och fina bilder.
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 12:50
Tack Rune för din trevliga kommentar.
Bugar och bockar för dig Margareta! Vilken underbar berättelse och tillika bilder. Ser att det blev högt ISO på slutet, men den sköna stämningen och ljuset som du fick i stället väger upp med råge. Jag är inte så lättimponerad som du vet, men här njuter jag av en stämning som nästan går att ta på.
Åååh vad jag hade velat se detta, men med en make som inte vill åka tillbaka till Kina blir det inte lätt. När han har ändrat sig...någon gång...då finns väl inte heller fiskaren kvar. Vi kan väl hålla tummarna för att det kommer någon ung som vill bli upplärd att fiska enligt ålderdomliga metoder, kanske om det kommer fler turister?
Tur att ni hade tur i oturen och undkom olyckan...ibland är det nog någon som sitter och svänger sitt spö över våra huvuden...
Tack igen för en livsbejakande och fin bildberättelse!
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 13:03
Tack Gertie!
Det var en helt underbar dag och skönt att vi kom fram innan det blev helmörk. Var e hel del båtar som cirklade runt där före så jag hade nog inte fått några rena bilder tidigare så egentligen gjorde det kanske inte så mycket att vi var sena. Kom en polisbåt också som jag var tvungen att parera för att dens blåsken inte skulle komma med i bild.
Får hoppas på att du får maken på andra tankar, vi trodde att det här var vår sista kinaresa med tanke på de nu krångliga visumreglerna, men har tänkt om och även fått tips om nya spännande platser så det blir nog flera.
Åh, jag skulle bli så otålig och trafikstockning på semestern känns ju ännu värre, och solen som var på väg ner. Jag förstår till hundra procent hur det kändes. Magiska bilder på fiskaren och jag inser att det måste vara denne man jag sett bilder på tidigare (om det bara finns en). Mycket stämningsfullt när han tände lyktan och pipan. Extra kul att ni även fick se en skarv fiska. En dag att minnas kan jag förstå till fullo.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2019-11-04 13:05
Tack Lena!
Nog var det många nervösa tankar där, trots att vi blev lugnade om att fiskaren väntar tills vi kommer. Hade hoppats på vacker solnedgång, men när den uteblev så gjorde förseningen inte så mycket.
Färjeturen över floden var en upplevelse bara den.
Kul att skarvarna var alerta och ville fiska också.
Den här dagen glömmer jag inte i första taget.
2019-11-07 15:48   Christoffer Harding
Vilka otroliga bilder!!
Oerhört intressant historia. Vad lite man vet egentligen :)

/Totte
Svar från Margareta Cortés 2019-11-11 09:33
Tack Totte för din fina kommentar.
Denna blogg hade jag missat. Jättefina bilder med rikt innehåll :)
Och bilden på fiskaren känner jag igen från något reportage för något årsedan, kan även vart Fujifilm som gjorde en reklamfilm på youtube med någon ny kamera med en fiskare som denna i sitt innehåll.
Dock så blev jag lite avundsjuk att han har två skarvar som kompisar och som fiskar åt honom. Naturen är cool :)
Svar från Margareta Cortés 2019-11-12 10:57
Tack Joakim!
Han har dessutom tre skarvar, fast det vara bara en som fiskade när vi var där.
Men det var häftigt att få vara med och se.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg