Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Innan vi lämnar Xiongcun

På många ställen ser vi citat ur Maos lilla röda och bilder på Mao. Ute på landsbygden och i byarna där man brukade jorden var de väldigt positivt inställda till Mao. Han bestämde att de unga skulle ut på landet och hjälpa till i jordbruket. Lele berättar att hans båda föräldrar blev utkommenderade till en liten by efter de avslutat sin universitetsexamen. Där fick de arbeta i två år och det är klart att de som hade det tunga jobbet i jordbruket blev glada över att få hjälp, fast ungdomarna som ville ut i sitt arbetsliv var inte lika glada.

På de här två dörrarna står det "Följ Mao" och "Läs Maos röda bok"

Hela långa citat finns också uppmålade på väggar och dörrar.

Tvärs över hela den här gränden hänger dessutom ett brett rött band. Tack vare Lele så vet vi nu att där står. "Vet du någon som är emot regeringen, anmäl det till den lokala  regeringsrepresentanten, så får du en ekonomisk belöning om det visar sig vara riktigt".

Där i den gränden kommer en kvinna som varit ute och plockat frukt., Den långa pinnen hon bär med sig är till för att slå ner frukten i trädet.

Det är inte bara propaganda som sitter uppe på väggar och dörrar, de här två ska ge husägaren rikedom och hälsa.

Lite skrock ser vi också.

Om du tittat ovanför dörren så hänger det en sax där, den ska skydda huset från onda andar. Klipper dem sönder.

Verkar som om det även går bra med en modern sax också.

Sitter det en sådan här skylt vid ett hus så betyder det att man arbetat som soldat och har då en del förmåner som bl.a fri el.

Vi vandrar vidare i gränderna i byn och längst ner i en återvändsgränd får jag syn på en lokal fotograf. Han är ute med kamera och stativ för att fotografera en vacker dam. Vi ska svänga in på en tvärväg men eftersom de hälsar så vänlig på mig passar jag på att fråga om jag också får ta en bild. Glad är jag att de ber mig komma fram för att få bättre vinkel, fast inte lika pigg på att även få agera modell. Kan ju knappast neka efter att ha fått ta mina bilder. Så det är bara att ställa sig bredvid den vackra damen och se glad ut. Fast man kan ju undra vad fotografen ska med den bilden till.

I en annan gränd står ett lite ovanligt fordon, har inte sett något liknande förut och tror att det är något som inte används längre.

Men där hade jag fel, sådana fordon och liknande träffar vi på vid flertalet tillfällen.

I väntan på att vår bil ska hämta upp oss efter en otroligt givande promenad och vistelse i den gamla byn, stannar vi till vid det som kan liknas och kallas för taxistation. De här fordonen fungerar som taxi och är de som transporterar varor till och från byn.

Vi lämnar den lilla gamla byn och återvänder till Guilin.

                                                                                           föregående

Inlagt 2019-10-25 10:42 | Läst 2660 ggr. | Permalink
Synnerligen intressant. Folk gör det bästa av de medel som finns. Maos lilla röda var i min ungdom spridd i Sverige också, lästes av många, hoppas de som läste inte tog det till sig, men tyvärr var det nog så att somliga gjorde det. Angiveri fungerar i många stater, det är ett elände.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-27 10:08
Tack Stefan!
Maos lilla bok fanns att köpa i souvenirshoparnahär också, men på kinesiska.
Har inte läst den och nog har det gått bättre för Kina efter de släppte på Maos principer.
Tack för ett mycket givande besök i denna by. Jag kommer mest troligt aldrig att få uppleva något sådant. Mycket intressanta bilder och informativ text. Fordonen såg ju rätt besynnerliga ut. Kanske någon här kan ha någon idé om hur de funkar.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2019-10-27 10:10
Tack Lena!
Den här byn var verkligen ett toppmål på resan.
Så tacksam för att fått se den.
Vilka intryck du får på resan. Mycket intressant. Fina och berättande bilder.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2019-10-27 10:21
Tack Johnny!
Verkligen många intryck och lärorikt.
Nu fick du ett tillskott till dina ovanliga skyltar, och det var många fina och en del slitna. Bilderna på de märkliga fordonen är roliga liksom de mera moderna taxibilarna.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2019-10-27 10:25
Tack Stig!
Gott om skyltar finns det i världen, en del är också roliga. Den här om angiveri var väl mindre rolig.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg