Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Charles Darwins forskningsstation.

Vi har lämnat vår båt för att åka till Santa Cruz för att besöka Charles Darwins forskningsstation.

På vägen träffar vi på något som i första anblicken ser ut som ett väggupp, de verkar se lite annorlunda ut på Galapagos.

Fast vägmärket antyder något helt annat och vi ser också att alla de stora stenarna ute i terrängen, inte är några stora stenar utan jättesköldpaddor.

Det är en av alla jättesköldpaddor som fått för sig att gå över vägen, den är inte så snabb men bilisterna här är vana så de tar det försiktigt.

Väl framme i Santa Cruz beger vi oss direkt till Charles Darwins forskningsstation och på vägen dit träffar vi på ett giftäppelträd 

En av våra lokala guider på den här resan har det passande namnet Darwin, han förklarar att det trädet är mycket giftigt, så giftigt att man inte bör söka skydd under det i regnväder och att det även sitter en varningsskylt vid trädet.

Så här ser frukterna ut.

Betydligt trevligare är då härmtrasten som sitter på en mur och sjunger för oss.

Adam visar och berättar om vårt kommande äventyr på öarna.

Fast nu ska vi gå in och hälsa på sköldpaddorna och få veta lite mer om hur de hjälper dem att överleva på Galapagos. Den här sköldpaddsarten har lite annorlunda utseende än de som vi senare kommer att träffa på. Skölden är mycket mer uppböjd vid halsen. Den lever på ön Floreana.

Den sköldpaddsarten har mycket längre hals än de andra stora sköldpaddorna.

Ganska skönt att lilla i vattnet och bara slappa.

Den omskrivna jättesköldpadda Lonesome George fick vi även träffa på, men tyvärr avled han redan 2012. Han blev berömd för att vara den sista arten av sköldpaddor från ön Pinta (Chelonoidis abingdoni). Många försök att para honom gjordes men tyvärr fick han aldrig någon avkomma. Han blev en bra bit över 100 år.

Nu har man en annan celibritet på forskningsstationen nämligen Diego. Han lär ha förts bort från Galapagosöarna  någon gång mellan 1900 och 1959.  Han hittades  i ett zoo i San Diego, USA, och återvände till Galapagosöarna för fortplantningsprojektet som skulle verka för artens överlevnad.  

För femtio år sedan fanns det bara två hanar och tolv honor på ön Espanola i Galápagosöarna, det enda stället där de lever fritt. Då var sköldpaddorna så långt ifrån varandra att det inte gick särskilt bra att fortplanta sig.

Nu är han pappa till över 800 barn.

Även en liten sköldpadda kan vara lekfull.

De små sköldpaddorna lever på stationen tills de är tre år och planteras ut i naturen. Då har de blivit så stora att de klarar sig mot andra djur.

Lite sköldpaddsstudier.

Träffade på en fin ödla.

Kaktusstam.

Efter besöket på forskningsstationen tog vi en liten sväng på stan, det tar vi i nästa inlägg.

Inlagt 2018-11-08 09:58 | Läst 3750 ggr. | Permalink
En guide heter Darwin, en annan Adam.

Jag håller på Adam.

Däremot misstänker jag att det var det där giftäppelträdet som Adam olydigt smaskade i sig frukt av.
Svar från Margareta Cortés 2018-11-08 11:20
Tack Ragnar!
Ibland är slumpen med oss. ;)
Får hoppas på att det var ett annat slags träd som Adam åt av annars hade det nog bara blivit Eva kvar.
Fast hon åt kanske också och då hade vi blivit ormar. Lät inte så trevligt.
Men besöket där var intressant.
Fint reportage med spännande fakta om dessa stillsamma urtidsdjur..
Mv/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2018-11-08 11:22
Tack Gunte!
Stillsamma urtidsdjur, där kan man kanske lära sig att det lönar sig att inte ödsla förmycket energi på träning och bli rejält gammal istället. Diego lär vara runt 125 år och fortfarande i full vigör.
Mycket intressant att se och läsa om. Den lilla sköldpapddan ser faktiskt lite busig ut. Jag gillar bilden med den stora som korsar vägen. Leder direkt tankarna till att bilden måste vara tagen på Galapagos.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-11-08 22:23
Tack Lena!
Den lilla sköldpaddan åkte kana nedför kanten på vattenbehållaren, såg nästan ut som om den lekte.
Stora sköldpaddor som befinner sig på för oss lite udda platser är nog bilden av Galapagos.
Var nog inte helt införstådd med vad jag väntade mig av Galapagos, mer än en önskan om att få se Galapagospingvinen och få lära mig mer om att snorkla, det är nog då man uppskattar det man får se och uppleva mest. Bara ta emot och njuta.
Inga dåliga sköldpaddor det där, ser gigantisk ut när den vandrar där på vägen. Tycker att dom ser så härligt lugna och avslappnade ut, kan inte låta bli att le när man ser dom :)
Härliga bilder!
//Tommy
Svar från Margareta Cortés 2018-11-10 12:08
Tack Tommy!
Avspända typer de där sköldpaddorna, tar tillvaton med ro. Såg bara en som hade lite bråttom, det var då han skyndade efter en dam som inte tyckte att han var lika charmig och oemotståndlig som han själv tyckte. Fast efter den ruschen orkade han inte så mycket.
Svar från Margareta Cortés 2018-11-10 12:08
Tack Tommy!
Avspända typer de där sköldpaddorna, tar tillvaton med ro. Såg bara en som hade lite bråttom, det var då han skyndade efter en dam som inte tyckte att han var lika charmig och oemotståndlig som han själv tyckte. Fast efter den ruschen orkade han inte så mycket.
Ett ställe som verkligen skulle vara kul att komma till med allt spännande djurliv! Sköldpaddorna är fantastiska och jag förstår att man behöver stoppskyltarna. Vore supersynd om de blev påkörda!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2018-11-10 12:11
Tack Bjarne!
Är nog synd både om sköldpaddan och bilen vid en krock. De är ena rejäla klumpar dessa djur.
Blir tvärnit liksom.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg