Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Ekvatorn - nu vänder vi på kartan.

Landet Ecuador har fått sitt namn från att ekvatorn går rätt igenom landet och om man nu är så nära ekvatorn så faller det sig naturligt att kolla in den också. Ecuador var från början (ja inte den allra första början, utan efter att spanjorerna hade härjat där borta) en del i det stora riket Grand Columbia. När så Ecuador skulle bli just Ecuador så blev det en tvist om vad landet skulle heta, för att göra en lång historia kort så fanns det två falanger som hävdade att deras namnförslag var det bästa, ända tills någon kom med förslaget Ecuador som var neutralt och alla blev nöjda.

På vår väg mot Ecuadors huvudstad Quito har vi så klart väder att vi kan se toppen på det snöklädda berget Chimborazo  (6 267 meter), som är en utslocknad vulkan.

Chimboraxos topp är den punkten som är längst bort från jordens mitt - detta trots att Chimborazo inte är jordens högsta berg. Orsaken till detta fenomen är på grund av jorden har elliptisk form och utbuktning runt ekvatorn vilket kommer att göra att ytan blir längre bort från jordens mitt än andra delar av planeten.

Att det är så här klart väder, så att man ser hela berget är så pass ovanligt att vi stannar till en stund för att fota, lite synd att det är en massa ledningar i vägen.

Hur som helst, så kommer vi till ekvatorn.

Klart vi måste ha den klassiska bilden där man står med en fot på var sida om jordens mitt. José Carlos tar en bild med min kamera.

Linjen måste förevigas också.

Här får vi sedan en föreläsning om ekvatorn och solen, månen och jorden.

Vi får också veta att vi hela tiden har hållit kartan på fel ledd och att vi i Sverige inte alls befinner oss högst upp på jordgloben.

Dags att vända på alla jordglobar.

Jag tar en sista titt på det höga berget innan vi far vidare mot Quito.

Inlagt 2018-11-03 10:58 | Läst 2918 ggr. | Permalink
Informativ text och fina bilder därtill! Vackert land! MVH Yvonne
Svar från Margareta Cortés 2018-11-04 11:07
Tack Yvonne!
Var en hel del intressanta teorier där som vi fick oss tilldelade.
Hej,
Där går det fort.
Ha det väl
Bob
Svar från Margareta Cortés 2018-11-04 11:08
Tack bob!
Fort?
Hej Margareta.
Det fine ved dine blogindlæg er, at man udover får se nogle flotte fotos fra fremmede lande, samtidig også får en masse gode informationer. Det var en morsom info om vores glober :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Margareta Cortés 2018-11-04 11:09
Tack Erik!
Vi svenskar som var där var inte så glada över tanken på att vända på kartan och jordgloben. men intressant var det.
Hmmm..... Men då är det ju världens högsta berg, eller? Intressant kunskap.
Måns H 2018-11-04 02:19
Fina bilder och intressant text!

Man brukar räkna bergshöjder i meter över havet. Som Margareta skrivit så är Jorden inte en exakt sfär. Avståndet till medelpunkten är 21 kilometer större vid ekvatorn än vid polerna och havet följer den formen. Dessutom finns andra avvikelser.

Mer intressant kunskap: https://www.scientificamerican.com/article/earth-is-not-round/
Svar från Margareta Cortés 2018-11-04 11:10
Tack Stefan!
Kul resonemang har de där, alla vill ju ha det högsta berget.
Svar från Margareta Cortés 2018-11-04 11:11
Tack Måns för din ytterligare förklaring.
De berättade det där med högsta berget med glimten i ögat, de hävdade dessutom att vi skulle minska ett kilo i vikt då vi passerade ekvatorn. allt med en skämtsam ton.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg