Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Edinburgh och lite dystra ställen.

Eftersom vi  var vid Graysfriars kyrkogård och hälsade på Bobby så passade vi på att titta in på den gamla kyrkogården också. Den ser lite speciell ut med gravvårdarna i hopbyggda med husen.

Ovanlig utsikt från rummen som vetter mot kyrkogården.

På den här kyrkogården ligger Skottlands värsta poet begravd, McGonagall. Inte så dåligt att kunna bli berömd för att vara sämst. Det poem som fått mest uppmärksamhet är "The Tay Bridge Disaster".

Det var hit, till kyrkogården som J.K. Rowling gick då hon skulle hitta på namn till sina personer i böckerna.  Hon vandrade runt här och valde bland de gamla namnen och gjorde om dem lite. Kan det vara från den här stenen som "Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn" fått sitt namn ifrån.

Det finns en hel del gamla kyrkogårdar i Edinburgh och vi vandrar vidare till nästa.  Den ligger nära slottet.

En ganska så lummig plats med stora skuggande träd.

Avkopplande ställen att promenera runt på.

Vandrar vidare och får syn på Ross Foutain.

För att lätta upp stämningen något slinker vi in på Rembrandtutställningen.

Hamnar sedan vid en till kyrkogård, New Calton Burial Groud.  

Många olika minnesstenar finns det här.

Även gravar som ser ut som små hus.

Dekorativ liten växt.

Allt är inte murrigt och trist, hittade några väggmålningar också.

Det blev kväller även den här dagen.

Vi har haft några underbara dagar i Skottland, inte en droppe regn utan sol och värme. Nu har vi bara en dag kvar innan hemresa, då har de hottat med regn. Vi får se...

Inlagt 2018-10-11 05:35 | Läst 1186 ggr. | Permalink
Bobby och hans historia känner jag väl igen och den gamla kyrkogården på de första bilderna har jag varit på flera gånger. Jag var i Skottland i perioder när jag var doktorand och just kyrkogårdar var något som vi gick till ibland. Där var det oftast stillsamt och mysigt samt lite spännande med de gamla gravstenarna och annat.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-10-12 03:21
De är fascinerande de gamla kyrkogårdarna, rofullt att vandra runt på och även många annorlunda stenar.
Ända sedan jag som pilt på 60-talet såg Dr Finlay på TV (i svartvitt så klart) har jag varit fascinerad av den skotska engelskan. Jag missar aldrig Niel Olivers arkeologprogram och älskar "Shetland", kan se repriser bara för att få lyssna ;-) Jag drömmer om att åka dit, vi får se om det blir möjligt någon gång. Nu njuter jag av dina reportage så länge!
Svar från Margareta Cortés 2018-10-12 03:28
Tack Christer!
Den serien kommer jag ihåg och för några år sedan tog vi en rundresa i Yorkshire distriktet och fick chansen att besöka den veterinärkliniken. Huset står intakt och man känner igen sig från serien, men det är byggt en stor och ny klinik.
Shetlandsöarna står på listan för besök, vi försökte boka boende till eldfesten där, men allt var fullbokat flera månader i förväg. Kan rekommendera Orkney, det stal mitt hjärta. Finns blogginlägg om dessa här.
aasaboe 2018-10-12 09:32
Du tänker på James Harriot, en senare serie. Dr Finlay är från mitten av 60-talet, finns att se på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=36n0AY2Hjqk

Både Shetland och Orkney är mycket intressanta, vi såg Niel Olivers program från båda. Jag har blivit fascinerad av Yttre Hebriderna och Lewis and Harris efter att ha läst Peter Mays böcker, Lewis-trilogin är mycket bra liksom ett par till med anknytning till Lewis.

I Niel Olivers arkeologiska program från Orkney skulle en av experterna bygga en "urtidsbåt" av trädgrenar och kohud för att segla över sundet "sväljaren" till fastlandet. Han pratade med bofasta, och fick frågan om han inte tänkt prata med en psykiatriker.

Jodå, de seglade, och kom över. ;-)
Svar från Margareta Cortés 2018-10-12 10:57
Ja, just det. Lite jetlag och tänkte inte helt klart.
När jag kollade på din länk så känner jag igen, såg den också.
Yttre Hebriderna är också fascinerande, vi kom i land på St Kilda en ö med otrolig historia.
Måste leta reda på det arkeologiska program du nämner.
Hälsningar från Ecuador, där vi inte fått morgon ännu.
aasaboe 2018-10-12 11:44
Det verkar inte gå att se hos BBC, kanske går att komma runt?
https://www.bbc.co.uk/programmes/b08819tl
Man kan aldrig få nog av Skottland. oavsett var man är. Edinburgh är dessutom väldigt speciellt.
//GöranR
Svar från Margareta Cortés 2018-10-12 03:28
Tack Göran!
Du har så rätt Skottland har så mycket.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg