Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Chernobyl/Tjernobyl

Klockan tjugo över ett natten till den 26:e  april exploderar reaktor fyra i Tjernobyls kärnkraftverk. Den natten skulle man göra lite olika tester och experiment och stänger då av säkerhetssystemet. Personalen stängde av flera säkerhetssystem i strid med gällande regler för att kunna genomföra vissa tester, ett fruktansvärt misstag. Resultatet blev en ångexplosion som förstörde själva reaktortanken och satte eld på grafiten som fungerade som moderator.

Trettio personer dog direkt i explosionen. 134 arbetare drabbades av akut strålsjuka och av dessa omkom 28 personer av akuta strålskador redan de första månaderna.

Jag är alltså på utflykt till Tjernobyl eller Chernobyl som det heter här.  På väg hit har vi fått se en mycket informativ film om kraftverket och olyckan och hur man byggde skalet över de havererade reaktorn. Vi har sett och gjort en del innan vi kom så här långt in i området, men det kändes mest riktigt att börja med själva olyckan och platsen där allt hände.

Här har vi stannat på vägen in mot kraftverket och ser överbyggnaden på reaktor fyra. Ett makalöst bygge detta skal,  alltså den nya hangarliknande konstruktionen. Politisk oenighet över vem som skulle ta kostnaden försenade projektet i cirka 10 år.  Den nya överbyggnaden beräknas ha en livslängd på cirka 100 år. Under den tiden skall sanering och nedmontering av reaktorn pågå kontinuerligt. Fyrtiosex länder har gått samman och hjälpts åt med finansieringen.

 Vad jag hade dålig koll på innan jag kom hit, så var det att det var människans misstag som orsakade den hemska olyckan.

Ingen av de andra reaktorerna är i drift numera och flera håller också på att monteras ner.

Känns lite konstigt att stå här och titta på dessa kolosser och samtidigt se en liten citronfjäril snurra runt i diket bland blommorna.

Branden var den huvudsakliga orsaken till att olyckan fick effekter på stora avstånd från Tjernobyl.  Radioaktivt nedfall spred sig snabbt över stora områden och även till Sverige och Finland, så långt bort som till Skottland och Spanien uppmätte man förhöjda värden. Alla boende inom en radie av tre mil från kärnkraftverket evakuerades. På några dagar flyttades 300 000 personer till andra städer och byar. 

Fortfarande är marken nära kärnkraftverket så radioaktiv att man inte kan bo där och kommer att så förbli lång tid framöver.

Det är väldigt reglerat var man får stanna och gå ur bussen och fotografera, men från bussen finns det inga regler om fotografering. Så jag tar några bilder på vägen runt området.

Vi kommer fram till platsen där vi får stanna för fotografering, men egentligen är det bara det här monumentet som de vill att vi ska fota. Fast står man i en speciell vinkel så kommer även den stora överbyggnaden med i bild.

Åt det här hållet får man inte fotografera, men ibland så går kameran av utav misstag. Är väl den mänskliga faktorn som spelar in.

Vår  guide har med sig bilder så vi kan jämföra med hur det såg ut innan.

Dosimetern visar inte på så höga värden här.

Inlagt 2018-09-10 12:34 | Läst 3664 ggr. | Permalink
Schyssta bilder, varken överdramatiserade eller ointressanta.

Den mänskliga faktorn ........ i just detta fallet nyfikenhet, vodka, övermod, dåligt omdöme och förnekande. Det var ju personal vid Forsmark som identifierade katastrofen här i väst.

Som så ofta fanns samtidigt hjältarna som offrade sig för att rädda vad om räddas kunde. Uppskattningarna om total dödlighet på grund av olyckan varierar mellan kring tusen och kring en miljon.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-11 11:51
Tack Måns!
Ja det var kanske tack vara Forsmark som vi fick veta vad som hänt. Sovjet var så slutet då, så man vet inte om de försökt tysta ner det annars. Det dröjde ju länge innan de berättade vad som hänt.
Det var många som även ofrivilligt offrade sig , när robotarna som skulle röja upp inte klarade av det för hettan så beordrades soldater dit. Antar att de flesta inte var frivilliga av dem.
Annorlunda men intressant turistmål. Mänskliga misstag ja, att stänga säkerhetssystemet låter inte som en klok åtgärd. Som TEPCO i Japan, som för bra många år sedan hade rykte om sig att ha en Cowboymentalitet gentemot säkerheten, och så kom katastrofen. Slutsats: kluddas det med säkerheten går det illa förr eller senare.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-11 11:52
Tack Stefan!
Ett förfärligt misstag att stänga av säkerhetssystemet.
Minst sagt en otäck historia, den smällen. Jag såg ett dokumentärprogram om hur den stora överbyggnaden konstruerades en bit bort och sedan "kördes" på plats. En prestation.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-11 11:53
Tack Christer!
Var kanske den filmen vi såg i bussen på väg dit, en av dem handlade om hur det gick till när överbyggnaden byggdes och kom på plats. Ett makalöst bygge.
Hej Margareta.
Meget fin reportage - både tekst og billeder.
Tak for den.
Mvh. Erik.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-11 12:54
Tack Erik!
Både intressant och skrämmande ställe.
Spännande utflykt du fick vara med om, jag såg ett reportage av UG för en tid sedan som var mycket intressant om hur naturen mer eller mindre tog över området. Men själv minns jag inte så mycket av detaljer annat än att vi skulle vara försiktiga med bär och svampplockning på grund av det stora radioaktiva nedfallet som drabbade oss. Fint reportage med fina bilder du visar oss.
ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2018-09-11 12:57
Tack Stig!
Du har rätt, naturen tar över och det växer igen. Djuren verkar klara sig bra.
Vi hade lantställe utanför Gävle då och det blev många år utan svampplockning
Tjernobyl kommer alltid att klinga otäckt i alls öron.
Har sett en hel del program om detta. Intressant samtidigt som det är läskigt naturligtvis.
Kul att den mänskliga faktorn kan slå till så precis ibland :-)
Svar från Margareta Cortés 2018-09-11 12:59
Tack Ing-Marie!
Det var både intressant och skrämmande att se.
Ibland kan man ha lite hjälp av den mänskliga faktorn också.
Hemsk olycka på alla sätt och vis. Minns att farfar sa att vi inte kunde äta fisken längre som vi ofta var ute och fiskade då. Man pratade mycket om "bequerelen" vill jag minnas.
Fina bilder och intressant reportage.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2018-09-11 13:00
Tack Jonny!
Den olyckan förde med sig konsekvenser för många.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg