Erdene Zuu Buddhist Monastery i Karakorum.
Erdene Zuu Buddhist Monastery i Karakorum byggdes mellan 1585 och 1586. Det är Mongoliets äldsta buddhistiska kloster. Det inskriven på UNESCOs världsarvslista i kategorin "kulturlandskap i Orkhondalen ". Klostret byggdes utanför Karakorums ruiner på order av Prins Abtai Han, efter att han träffat den tredje Dalai Lama och den tibetanska buddhismen förklarades som statsreligion i Mongoliet.
Chinggis Khaans (eller Djingis Khan som vi mera känner honom som) legendariska stad Karakorum grundades 1220 här i Orkhondalen vid Sidenvägen. Det mongoliska riket styrdes härifrån och var samtidigt ett politiskt, ekonomiskt, administrativt och religiöst centrum. Det var mongolernas huvudstad fram till 1267 då Khublai Khan gjorde Khanbalik (nuvarande Peking) till huvudstad. Staden blev helt förstörd av Mingtrupperna år 1380.
Några reliker kvarstår, framför allt två granitsköldpaddor, basen av ett palats, några stenlejon, två kolonner och några spår av bevattningskanalen. I ruinerna av Karakorum upptäckte arkeologerna 230 mynt som kommer från cirka tio olika länder. Om allt detta kan man både se och läsa på museet, som ligger nära klostret. Så här lär staden ha sett ut, många olika nationaliteter fanns det bland innevånarna förutom mongoler även kineser, tibetaner, uigurer, perser, indier och även européer. Här fanns 12 buddistiska och taoistiska tempel, 2 islamiska moskéer och en kristen kyrka.
Allt detta fanns på den här ängen.
Där står den här sköldpaddan som är en av de fyra som fanns i den gamla staden. Den symboliserar livslängd, solidaritet och självständighet. Därför fanns det fyra sköldpaddor i Karakorum, i syfte att hålla undan översvämningar och försäkra om ett evigt liv.
Det lär ha funnits ett silverträd i staden. Khaan tyckte att det var olämpligt att ha skinn fyllda med mjölk eller andra drycker, därför hade han låtit tillverka ett stort silverträd som var placerad vid ingången till hans palats. Placerad i trädstammen var fyra rören som ledde fram till trädkronan och kunde sprutar dryck från grenarna. Under trädet var fyra silverkärl där vätskan samlades in. Från dessa serverades gästerna. I trädkronan stod en ängel med en trumpet. Under trädet var en källare där person arrangerade dryckesförsörjningen, han kunde också blåsa luft via en tunn ledning till trumpeten som en signal på att magasinen måste fyllas på. Jag vet inte hur mycket sanning det är i den historien, men det finns en replik av trädet bredvid museet.
1939 förstördes klostret i samband med den kommunistiska rensning då hundratals kloster förstördes i Mongoliet och dödade mer än 10.000 munkar. Tre tempel och ytterväggen med stuporna förblev intakta. Den här delen av klostret tros ha sparats på grund av trycket som utövats av Joseph Stalin. En forskare tror att det är den amerikanska presidenten Franklin Roosevelt som bad Stalin att spara klostret. Så de 108 stuporna som omger klostret är de från 1500-talet. 108 är ett heligt tal i buddhismen.
Området innanför muren med alla stupor hade 62 tempel och upp till 1000 munkar bodde här.
Efter kommunismens fall i Mongoliet 1990 blev Erdene Zuu åter en plats för dyrkan. Idag är Erdene Zuu fortfarande ett aktivt buddhistiskt kloster och ett museum som är öppet för turister. De flesta turisterna vi såg här var mongoler. Templets väggar var målade och taket i kinesisk stil täckt med gröna plattor. Här inne fick vi inte fotografera, men kunde betrakta de gamla väggmålningarna och en hel del vackra thangkas.
Där var det inte mycket tillåtet, inte ens en penna får man använda.
En klosterskola finns det här i klostret.
Många av dessa bönesnurror är skänkta av privatpersoner och då får man sitt namn i en platta på snurran.
Vi strosar runt bland byggnaderna...
...och gör en upptäckt.
Det sägs att det finns 18 arter av pingviner, men jag har hittat en till.
Den lever i Mongoliet och hittas med fördel i trakten av Karakorum, speciellt i tempelområden. Jag tror att den är av arten Garbagepingvin, på latin purgamentum init.
Finns det turister så finns det försäljare, även hit bort till utgrävningarna dit inte så många gick, fanns de.
Utgrävningarna av Karakorum redovisas på ett pedagogiskt sätt inne i museet, men den här plattformen ska symbolisera och visa var det stora palatset med kolonner låg och var kolonnerna stod.
Dags för att återvända till vår camp.
Borta vid parkeringen finns de sedvanliga försäljarna och även uppvisningen av rovfåglar. Tyvärr får jag väl säga. Man tjänar pengar på att låta turister fotografera sig med en örn eller annan fågel.
föregående --- nästa
Jag är avis på Sven Hedin, tänk att h fått resa där på hans tid. ;)
Kul att se dina bilder.
Ha det gott
Bob
/MA
Det gäller att ha ögonen med sig så man inte missar några nya arter. ;)
Ett synnerligen intressant land och framförallt dess människor.
MvH
Johnny
Intressant att de kunde samsas så många nationaliteter och religioner där.
Kände lite av historiens vingslag då man gick där. Ett viktigt besöksmål för mongolerna också.
Vi får ta och revidera alla uppslagsböcker nu. ;)
Kan tänka mig att artportalen kan bli lite tveksamma.