Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Flytten

Som tur är så är det inte bara öken på vår väg mellan våra camper.  Visserligen så är vi kvar i Gobiöknen ännu, men här har vi kommit till ett vinterviste. Att det är ett vinterviste ser man på den rejäla byggnaden till vänster i bild. Den är till för skydd åt djuren då vinterstormarna viner.

Vi stannar och träffar på en familj som håller på att flytta, nomaderna flyttar flera gånger om året. Vi stannar och får en liten pratstund.

Den här familjens djur behöver komma till bättre bete och då tar man sitt "hus" och och sina djur och drar vidare till nästa ställe.

Huset i form av familjens Ger packas ihop och lastas på lastbilen. Förr var det kameler som var lastfordonet. Överst på lasset syns takringen till deras Ger och parabolen.

Hunden och geten får åka med på lastbilen. Geten är dräktig och av den rasen som har finaste ullen, hunden är gammal och orkade inte springa med.

De andra hundarna får hjälpa till med djuren. 

Vi känner oss också lite som nomader, bor en natt och så vidare till nya mål och nu är vi åter igen ute på dessa omarkerade vägar.

Ser under färden att det inte är alla djur som har lika stor tur som geten på flaket.

Dzuden är en naturkatastrof som enbart förekommer i Mongoliet, det är en sträng vinter där många djur dör, främst av svält, eftersom de inte kan gå på bete. Det förvärras av att torkan minskar tillväxten av grödor och betesmark så att herdefamiljerna inte kan förbereda tillräckligt mycket hö och vete för att utfodra boskapen under vintern. Det innebär att djuren inte kan lägga på sig det fettlager som krävs för att överleva den hårda vintern.

Mongoliet står nu inför sitt tredje raka år av torka och hårda vinterförhållanden. En period av svår torka inträffade i mitten av 2017 och följdes av en lika svår vinter med en temperatur som höll sig på -50°C ända fram till slutet av februari.

På flera ställe efter vår väg ser vi resultatet av den stränga vintern. Nomaderna har det tufft.


Inlagt 2018-07-28 18:57 | Läst 4144 ggr. | Permalink
De har det alltså värre än vi. Förhoppningsvis får vi inte en likadan högtryckslåsning som vi har nu i vinter, kylan det skulle medföra vill jag inte ha... Näst sista bilden visar problemen utan någon tvetydighet.
Svar från Margareta Cortés 2018-07-30 07:29
Tack Christer!
De lever under tuffa förhållanden där borta.
Tåliga människir och djur, men de tål kanske inte så mycket mer.
Vi såg så många kadaver utefter vägarna och det som förvånade oss lite var att då vi lämnade Gobiöknen och kom ut på stäppen där det blev grönare så ökade antalet kadaver. Där kunde de ligga i grupper på tre och fyra och med kalvar. Fast då jag hörde tskas om Dzuden då förstod jag bättre hur det gått till.
Det ser inte ut som det finns så mycket som kan brinna. Det som en gång fanns har kanske redan brunnit. Märkligt att den här miljön kan föda folk. Intressant reportage.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2018-07-30 07:31
Tack Sten!
Nä, det var ganska bränslefattigt i Gobi, jag undrade många gånger hur det kom sig att man kom på tanken att bosätta sig just där.
Hej,
Det ser ofruktbart ut. Ändå lever nomader där sedan länge.
Ha det gott
Bob
Svar från Margareta Cortés 2018-07-30 07:32
Tack Bob!
Inte mycket som lockar till sig folk där, ändå så bor det folk fär.
Intressant och fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2018-07-30 07:33
Tack Jonny!
Fick uppleva så mycket på denba resa.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg