Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Nationalpark - Mongoliet

Det är ingen slapparsemester vi är iväg på, inget ligga på badstranden och lapa sol eller långa sovmorgnar. Utan upp i ottan och så vidare mot nästa mål. Bra tycker vi som tycker att man ska utnyttja tiden, vila kan man göra hemma. Bra också är de små stoppen som vi gör i byarna på vägen, ofta slinker vi in på den lokala minimarketen, för vår guide verkar behöva tanka lite Coca cola då och då. Vi hänger på för det är kul att kolla sortimentet.

Men innan vi kommer dit är det en tur genom öknen, träffar på lite getter och jag undrar om det är någon ny art med blå horn. Men det är bara ägarnas sätt att märka sina djur.

En grupp kameler står och spanar, man kan undra vem tittar på vem.

En ensam kamel i de stora vidderna, den ser inte så stor ut där borta.

Så plötslig är vi ute ur öknen och inne i en liten stad.

Bara för att man flyttat in till stan så överger man inte boendet i Ger.

Om någon skulle vara godissugen så är det ingen brist på den varan här.

Något som det inte heller råder brist på är vodka...

...och öl. Rejäla flaskor.

Ofta där vi åker genom ökenlandskap finns det samlingar av tomflaskor, det är rester efter fester. Det finns ett problem med alkohol, unga människor som flyttat in till stan i hopp om arbete tar till flaskan  för att döva tristessen. Ser ofta uppmaningar om att "Spola kröken".

Vi är på väg till Yol valley och tänker inte fördjupa oss för länge i sortimentet i butiken, utan när vår guide fått sin Coca cola och bilen är tankad far vi vidare. Vi har en biltur på runt tre timmar att köra i dag. På de här skumpiga och ibland obefintliga vägarna så går det inte fort.

Hur som helst så kommer vi fram till vår Ger-camp, Khan Bogd, installerar oss i vår tredje Ger.

Riktiga kuddar och en lampa i taket, vilken lyx.

Men även de mjuka kuddarna innehåller en hemlighet. Det är liksom några kanaler sydda inuti dem. de innehåller något som inte är dun. Hur jag än frågar och undersöker så får jag inget svar på vad det är för något. Så jag får ta saken i egna händer och undersöka.

Försiktigt, försiktigt sprättar jag upp en liten bit av sömmen och pillar ut några av små fröna där inne. Vet fortfarande inte vad det är för frön, men de doftar gott och kanske är det de som gör att man sover så gott här.

Jag lovar, jag sydde ordentligt igen sömmen efteråt. Men nyfikenheten tog överhand.

Efter en riklig lunch så beger vi oss iväg igen, ska besöka en kanjon där det finns is som aldrig smälter. Kommer om det i nästa inlägg.

Runt vår camp finns det fyra kullar med djurstatyer på, dessa kullar ska vi ta och klättra upp på när vi kommer tillbaka från besöket i kanjonen.

 

                                                                  Föregående

Inlagt 2018-07-24 08:40 | Läst 1898 ggr. | Permalink
Värmen då? Vad ligger temperaturen på där?
Svar från Margareta Cortés 2018-07-24 08:59
På den här delen av resan var det varmt, nu hade vi ingen termometer mer än den i bilen och där det var varmast låg den på runt 33 grader, men norrut så blev det svalt och den morgon som biltermometern var svalast stod den på +2 grader och då hade vi varit uppe ett tag redan.
Men att bestiga berg i temperaturer över 30 var ganska så jobbigt och svettigt. Gick åt mycket vatten.
light 2018-07-24 10:27
OK, tack för info!
Hej,
Knas kuddar. Bra at du kan sy.
Ha det gott
Bob
Svar från Margareta Cortés 2018-07-24 09:00
Tack Bob!
Men man sov gott på dem.
Tur jag hade nål och tråd med mig, annars hade jag fortfarande varit ovetande.
Vilket landskap och jag funderade också över temperature men läste ditt svar till Ragnar. Man kan ju fundera över vad djuren äter men jag ser att det växer lite smått här och där. Visst är det roligast med semester där man gör saker, bara man får lite vila mellan aktiviteterna.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-07-24 22:21
Tack Lena!
Vi hade väldigt varmt i början på resan, men fick svalare ju längre norrut vi kom.
Eftersom vi ingen termometer hade och ingrn fanns på Camperna så nöjde vi oss med att bara konstatera varmt, varmare eller svalt i väderlek.
Jag undrade också hur djuren kunde överleva i den omgivningen. Kändes lite märkligt att i detta stora och glesbefolkade land så väljer man att bosätta sig i den delen som är mest ogästvänlig.
Tycker miljön verkar spännande även om den är karg.. Det behöver inte alltid vara djungel för att det ska vara intressant.. fri sikt är underskattat!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2018-07-24 22:23
Tack Jan!
Håller med, det var spännande miljö, så olik det vi har hemma och så olikt det som jag annars tänker på när jag hör ordet öken.
Där finns det rymd och fri horisont! Inte behöver man trängas ute på landsbygden heller. Funderar på pm dt alltid finns vatten bara man borrar tillräckligt djupt, städerna verkar ligga omgivna av öken. Spännande resa och fina bilder!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2018-07-24 22:27
Tack Björn!
Jag vet inte hur det är om det alltid går att hitta vatten, men det fanns brunnar även i områden dom var så torra att det inte verkade kunna växa något.
Städer och samhällen var som du säger helt omgivna av öken i den här regionen. Stort land men det bor vara tre miljoner människor där, så det är väldigt glesbefolkat.
Spännande platser och miljö. Kuddarna är roliga och annorlunda. Intressant med allt liv som finns i öknen. Det måste vara rätt tufft ändå, finns inte mycket skugga att söka skydd i.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2018-07-25 09:35
Finns inga träd att skugga sig av och de djur som lever där har det säkert tufft.
Funderade många gånger på hur det kommer sig att någon valt att bosätta sig och föda upp djur just där i den torra öknen.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg