Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kelpies

I dag ska vi åka på en liten utflykt där samlingspunkten är, finns det faktiskt en stor väggmålning, så det blir ju en bra start på dagen och heder åt företaget Rabbies som kör resan trots att vi bara är fyra anmälda.

Vårt första stopp på den här trippen är i Falkirk. Här vid en ny förlängning av Forth och Clyde Canal har det byggts en park, The Helix, med två stora hästskulpturer.

De här skulpturerna är 30 meter höga och byggda i galvaniserat stål. Konstnären som skapat dessa skulpturer är Andy Scott och de var klara 2013.

De här hästarna ska symbolisera alla de hästar som arbetade i den skotska industrin, de som drog vagnar, plogar och pråmar, men Kelpies är dessutom inte vilka hästar som helst. Kelpies är välkända i den skotska mytologin och enligt sägnen hade de här djuren en styrka och uthållighet hos 10 hästar. 

För att få till de här gigantiska hästarna så byggde Scott först en miniatyrversion som var tre meter hög, dessa skannades sedan av  med laser för att hjälpa ståltillverkarna att få till exakta fullskaliga komponenter.

Även om de hästarna ska symbolisera de arbetande hästarna i Skottland så är de också en del av de skotska sägnerna. Kelpies är varelser som lever i vatten, en slags föränderliga varelser som man  kan få se som vattenhästar men även som mänskliga varelser. De kan uppstå som en vacker ung kvinna i hopp om att locka unga män till deras död. Eller de kan ta på sig formen av en hårig man som lurar vid floden, redo att hoppa ut till intet ont anande resenärer och krossa ihjäl dem. Men det vanligaste är att de uppträder som hästar.

När man hör ljudet av hur en kelies slår med svansen i vattnet kan det låta som åska och om du passerar en flod och hör ett ojämnt klagande eller ylande så bör du vara försiktig, det kan vara en kelipevarning.

Jag tar en promenad runt dessa stålhästar för att se hur de förändras när man ser dem från olika vinklar.

Ser också hur kanalen leds in här.

Nästan varje stor vattenkälla i Skottland har en associerad kelpieberättelse, men den mest omfattande är nog Loch Ness. I Skandinavien har vi Bäckahästen och liknande berättelser och sägner finns i många andra delar av världen. Uppkomsten och tron på illvilliga vattenhästar kan ha många olika orsaker,  men berättelser om kelpien hade ju också ett praktiskt syfte  med att hålla barn borta från farliga sträckor av vatten och varna unga kvinnor att vara försiktig för snygga främlingar. Träffade inte på några snygga främlingar här, men en vacker svan simmade runt vid hästarna.

Här vid parken Helix finns också att informationscenter så vi går in och får lite mer information om hur dessa skulpturer byggdes och även vad kelpies är.

Så här lär dessa ha sett ut.

Vi lämnar hästarna åt sitt öde och njuter av de skotska bergen på färden mot nästa besöksmål som är Falkirkhjulet. Fast Först måste väl Arria få var med här också. Hon står bredvid motorvägen när man kör mot Falkirk, hon är tio meter hög och är också skapad av Andy Scott. Officiella namnet på henne är  "Angel of the Nauld" detsamma som Nordens ängel. Där stannade vi inte utan jag tog en bild från bilen.

Inlagt 2018-03-31 09:13 | Läst 2918 ggr. | Permalink
Vilka fantastiska konstverk !
Vilket arbete ! Kul att se och läsa.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2018-04-01 09:34
Tack Ing-Marie!
Det var pampiga hästar och med en kul historia.
Väl utförda skulpturer som tycks hålla formen ur alla vinklar!
Kul info om dem, jag har inte hört talas om varken dem eller upphovsmannen.
Det var intressant att få följa med genom dina bilder, vad hade du gjort om du träffat en snygg främling i stället för svanen????
Svar från Margareta Cortés 2018-04-01 09:39
Tack Anne-Sophie!
Vi hade en så duktig guide med på den här trippen, var professor på universitetet och berättade om både hästar och stor del av Skottlands historia så jag borde vara fullärd nu. ;)
Om jag träffat på en snygg främling så hade jag nog kollat in hans fötter först, för de som intar mänsklig skepnad behåller hovar som fötter. Hade han haft det så hade det nog blivit dagens motiv.
men utan hovar på fötterna så vet jag inte riktigt vad som kunde ha hänt. ;)
Spännande och ovanligt! Snyggt dessutom tycker jag, det här är konst!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2018-04-01 09:42
Tack Jan!
Visst är det här konst, inte bara konstigt och historien bakom Kelpies är ju lite fascinerande.
Konstnären hade velat att hästarna här skulle vara rörliga och vänd sig efter vinden, men blev avrådd med tanke på det skotska vädret.
Vilka otroliga hästskulpturer! Ännu ett intressant resmål du varit på, som är okänt för mig. Okej, jag har varit i Glasgow när jag tågluffade i min ungdom, en natt. Största minnet är att jag var på pub där när beskedet om vapenvila i falklandskriget kom. Då blev det jubel kan du tro!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2018-04-01 09:44
Tack Bjarne!
Kan tänka mig att det blev liv i luckan och rejäla festligheter då det beskedet kom.
Glasgow har mycket trevligt att både se och göra, hamnade där första gången då en resa ut i Hebriderna startade där och tyckte att vi sett för lite av staden då.
Blev lite förvånad, men upplyst av texten. Har enbart uppfattat kelpies som simmande attraktiva men farliga damer (som kan förvandlas till sälar), men nu vet jag bättre.
Svar från Margareta Cortés 2018-04-01 09:45
Tack Stefan!
Där upplyste du mig om något som jag inte hört talats om förut.
För mig var kelpie en hundras innan jag fick höra talas om dessa.
Vilka fina hästskulpturer det är ett vackert konstverk gillar den första bilden med en mycket vacker bakgrund och djup Väggmålningen är också fin Ha en trevlig Påsk önskar Gert
Svar från Margareta Cortés 2018-04-01 09:46
Tack Gert!
Det var fint med bergen i bakgrunden, lite synd bara att de har en kraftledning som kommer med på de flesta bilder.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg