Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Plötsligt så bara händer det...

Som jag har önskat att få se den lilla stjärtmesen, har ju sett bilder på den och sett hur ljuvligt söt den är men inte att den ville komma till min fågelmatning. 

Men i lördags när jag var ut för att fylla på nötter till ekorrarna i deras behållare så hörde jag ett fågelkvitter som lät ovanligt. Jag stannade ut och lyssnade och plötsligt så visade de sig, de som hade kvittrat. Två små dunbollar landade i vårt plommonträd. Först passade jag på att memorera till minnet hur fina de var, sedan sprang jag så fort det bara gick för att hämta kameran. På med telet och så ut igen och de var kvar. 

Så små och söta. Fågelskådning från altanen är inte så dumt, fast jag borde ha tagit på mig lite varmare på fötterna.

Det som lockade hit dem var säkert min nya matning.

Återanvändning av mjölktetror är bra.

Den första jag hängde upp var omålad och maken tyckte att det inte var så snyggt med mjölkförpackningar i trädgården. Jag håller med honom, så nu målar jag dem. Sticker inte ut lika mycket. Någon frågade vad det är i tetran och det är havregryn, hackade nötter, russin, lite olika frön allt det utblandat i smält smör, ister och lite cocosfett för att få det lite stelare. Gjorde en ny i går för någon hade gått hårt åt den första. Ett tips för den som vill hänga upp en liknande är att göra hål i korken och trä ståltråden igenom den, för om de stora fåglarna försöker sätta sig på behållaren så håller inte pappen.

Inlagt 2018-02-12 10:25 | Läst 4096 ggr. | Permalink
Va fint med de söta bollarna! Har faktiskt bara sätt Stjärtmesar en gång för kanske 5 år sedan och de for då runt så det blev inte heller några bra bilder. Så jag väntar fortfarande, men grattis till dina fina bilder
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:23
Tack Peter!
De är verkligen söta dessa dunbollar, märkligt att jag aldrig sett dem tidigare.
Fina fåglar och väldigt omtänksam fågelmatning!
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:24
Tack Måns!
Fördelen med den matning är att de inte dräller mat på backen och lockar dit råttor.
Stort grattis till de näpnaste fåglar vi har i vår fauna! Det var på tiden.. Kanske dom har varit hos er men ni har varit bortresta.. :-) Själv har jag inte sett en enda denna vinter.. :-( Fiffig fågelmatning ni byggt, återanvändning kan man säga.. Kan man urskilja det fina lilla gula ögonbrynsstrecket och det kan man i dina bilder, då är det en bra bild!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:26
Tack Jan!
Jag tror att det är den nya maten som lockat hit dem, de vekar gilla fett och det ser ut som om det är istern som lockar mest.
Kul att du såg även ögonbrynsstrecket, såg inte det innan jag kollade bilderna.
Härligt! =)
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:26
Tack Lena för din kommentar.
Som du reser runt och så har du dom sötaste hemma i trädgården ;))
Blev imponerad av dina automater ..
Mv/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:28
Tack Gunte!
Ja skulle vi suttit här i 34 långa år och vänta på dessa, då hade vi inte kommit långt. För så lång tid tog det innan de behagade besöka vår trädgård, ister var tydligen lösenordet.
Automaterna är bra för det blir inget över till råttorna.
Du är en överraskningarnas dam! Härligt med de små dunbollarna. Intressant matningskonstruktion.
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:29
Tack Stefan!
;) Visst är de söta.
Matbehållaren är billig också.
Visst är den söt Stjärtmesen och det är många år sedan jag såg en i min trädgård i Täby, man kan använda mjölkförpackningar till lite av varje och det här var fyndigt.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:31
Tack Stig!
Återanvändning är trevligt och mjölkförpackningen är perfekt för det här ändamålet.
Hej! Den poserar fint en fin liten fågel har den ej på fågelbordet
men sett den i skogen då som ett s. k. stjärtmes tåg då flera
fåglar drar snabbt fram genom terrängen ingen chans till foto då..
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:32
Tack Bo-Lennart!
Inte så många här så att det blev något "tåg" har som mest sett tre nu, fast de vekar gilla sol för de dyker bara upp då solen skiner.
Visst blir man lycklig ! Tror dom får dom flesta att bli glada :-)
Nu kommer dom säkert tillbaka. Tur att dom har sånt speciellt läte, annars är det lätt att missa dom, för dom stannar ju inte så länge varje gång.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:34
Tack Ing-Marie!
Så rätt du har om lätet, hade missat dem om det inte var för lätet.
Rätt också om att de kommer tillbaka, hade tre vid maten i går men det verkar som om de är soldyrkare. Har bara sett dem soliga dagar.
Sparvuggla och stjärtmes var några av dom första fåglarna jag fotograferade när jag fick min första systemkamera. 1965, 66 ? Det var en Praktica nova med ett Soligor135 mm. Bilderna blev inte bra. Minns att det var en alldeles speciell upplevelse.
Stjärtmesen har en förmåga att dyka upp väldigt plötsligt och sedan bara försvinna lika plötsligt. Men när dom väl är på plats så uppträder dom väldigt oskyggt.
Sådana fröautomater har jag gjort några gånger. Om jag hittar ett ställe där jag vill ha någon fågel på en rotvälta eller liknande så hänger jag mjölkpaketet där. Brukar göra hål längst ner som du men gör en pip som på t.ex. saltpaket eller rispaket. Tar lite silvertejp som får den att hålla sig på plats.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:37
Tack Sten!
Tog lång tid innan jag fick chansen att fota dessa små dunbollar.
De verkar vara väldigt förtjusta i min hemmablandning och jag gissar att det är ister som är favoriten.
Mataren är bra, men den första var det någon som gick hårt åt frö när den var nästan tom så hittade jag den sönderriven i tre delar. Gissar på nötskrikan eller skatorna.
Grattis till det fina besöket. De brukar kunna dyka upp från ingenstans och sedan "hetsäta" en stund och försvinna. De gillar nog din nya mat och har du tur kommer de tillbaka fler gången. Du fick några riktigt fina bilder på dem.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:39
Tack Lena!
överraskad blev jag, för jag hade gett upp hoppet om att få se dem.
Verkar som om min nya mat lockar lite andra fåglar än de som vanligen kommer hit. Har sett att tofsmesen är en trogen gäst vid den här maten. Såg de även i går och då kom det tre stycken, men mulna dagar verkar de inte gilla.
Fint fångat där. Dom är fantastiskt fina när man väl får syn på dom.
Ha det gott!
Micke
Svar från Margareta Cortés 2018-02-14 08:40
Tack Mikael!
Verkligen fina, tur att de var kvar då jag hämtat kameran.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg