Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Fong Ma Po och önsketrädet.

Hittade så bussen till Fong Ma Po.

Egentligen är det väl inte synd att det är fint och soligt väder på vår utflykt, men det gör det onekligen lite svårare att fotografera från bussen. Det blir solblänk i fönstret hur man än bär sig åt.

Fin natur i det här området och en hel del trädgårdsbutiker.

Många ser ut att ha specialiserat sig på apelsiner.

Vi har kommit fram till Fong Ma Po och hoppar av bussen.

Börjar leta runt var det berömda önsketrädet kan finnas.  Vi behöver inte leta så länge för bussen har stannat ganska nära och vägen in till önsketrädet är kantad av små lyktor sådan här fiskar.

Mitt på en öppen plan står det vi söker, önsketrädet.

Förr kastade man upp något som kallas för "josspapper" i trädet och tron var att ju högre upp detta papper landade desto mer sannolikt var det att önskan skulle gå i uppfyllelse, fastnade inte pappret i trädet så var din önskan alltför girig. Det var så många som kom hit och kastade upp sina önskningar i trädet och josspappret var fäst vid en riktig apelsin, det gjorde att det blev för tungt. En stor gren gav vika och föll ner. Grenen skadade två personer, en äldre man och ett barn. Då förbjöd myndigheterna att  man skulle få kast upp dessa papper i trädet och satte upp en ställning där man kunde fästa sitt papper.

Men folk ville ha sitt önsketräd så nu står här ett önsketräd i plast och i ett närliggande stånd kan man köpa en s.k. "Bao Die",  som är en apelsin (i plast) och ett papper där man kan fylla i sitt namn,  födelsedatum och sin önskan och sedan kasta upp i plastträdet. Skulle man missa trädet så behöver man inte ge upp utan kan fortsätta kasta tills det lyckas.

Jag kastade inte upp något i trädet...

Men det riktiga önsketrädet står lite vid sidan om, bredvid den här stenen. Jag testade att önska mig något där och tro mig eller ej...det slog in. Testa du också att önska, det kanske fungerar genom nätet.

Nu hoppar vi på en buss igen för att åka tillbaka till vårt hotell på Hongkongön. Att hitta bland busslinjerna är inte så lätt så vi åker till närmaste tunnelbana. Kollar kartan över linjerna och ser att om vi åker blå linjen tills den träffar på den gröna linjen så kan vi sedan lätt ta oss vidare till den röda linjen som tar oss ända hem. Perfekt! Tunnelbanan är väldigt pålitlig här och det går ett tåg ungefär varannan minut.

Men  den är inte alltid lika pålitlig upptäcker vi, när vi hade en hållplats kvar till bytet blir vi stående ett långt tag på stationen. Alla sitter lugnt kvar och väntar, tills det plötsligt säg något i högtalarna...på kinesiska...och alla går av tåget. Även vi gör så, tur det för sedan stängs dörrarna. Där står vi nu och väntar och väntar. Ett vanligt tåg kommer in på ett annat spår och det stannar också.

Efter vad vi känner som en evighet kommer det upp ett meddelande på skärmen på engelska och att det blivit något fel och de väntar på att få det avhjälp. Vi väntar ytterligare en stund, men när folk börjar avlägsna sig så går vi också därifrån för att försöka hitta en lämplig buss.

Lätt som en plätt, eller hur! Det är bara att läsa på skyltarna vart bussen går.

Vi frågade en av de som jobbade med information där vid bussarna om en lämplig buss åt det hållet vi skulle. Den första kunde ingen engelska, men han visade oss till en person som kunde lite. Jodå, på kinesiskt vis så vill man inte visa att man inte kan eller förstår så han visade oss till rätt buss.

Hittade den! Trodde vi ja, men den gick åt fel håll. Vi hamnade på ett ganska öde universitets och forskningsområde. Där gick det inte så många bussar, men det kom en och den hoppade vi på. Alltid kommer man någonstans.

Efter en lång och omväxlande bussfärd kom vi så till Kowloon, fast ganska långt från de färjor som går till vårt område på Hongkongön.

Men har man tur så har man, vi hade hamnat nära det norra färjelägret. Nu kunde vi ta en färja över till vår sida av staden.

Våra Otupuskort gällde även här, så för två kronor fick vi åka med.

Så där, här är vi äntligen på väg åt rätt håll.

Kommer du med kryssningsfartyg till Hongkong så är det vid den här terminalen du hamnar. Tyckte den såg mer ut som en rymdstation.

Räcker inte marken till så får man bygga vägen uppe i luften.

Nu var vi på rätt sida om havet och kunde vi hoppa på en spårvagn till hotellet. Men att åka spårvagn i rusningstrafik i Hongkong är inte det lättaste. Förutom konsten att ta sig på en fullpackad spårvagn så fick vi lära oss hur man tar sig av den också.

Man kliver alltså på spårvagnen där bak och för att gå av måste man ta sig längst fram för där betalar man vid avstigning. Ett kort tag funderade vi på om man kanske kunde gå av där bak när det var så trångt, kollade in våra medpassagerare men ingen gjorde så. Det var bara att försöka på ett så smidigt sätt som möjligt ta sig framåt i vagnen och till vår stora förvåning...det fungerade.

Vår utflykt tog hela dan, men lite äventyr är bara lärorikt och ger lite krydda i tillvaron. Blir man riktigt strandsatt kan man ju vinka på en taxi, men hur kul är det. Dessutom hade vi inte fått koll på hur det fungerar när spårvagnen är fullpackad och det ändå kliver på tio till.

__________________________________________

Inlagt 2018-02-10 08:05 | Läst 2953 ggr. | Permalink
Kul läsning och fina bilder.
Det finns mycket "sevärdheter" att titta på om man har koll som ni har.
Sen får ni en massa strapatser på köpet. När sånt händer brukar man bli lite trött för stunden, men desto roligare när man tänker på det efteråt.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:00
Tack Ing-Marie!
Vi åker ofta på egen hand så då får man läsa på lite före.
Lättare då man är med på en guidad resa och ara kan hänga med, men kul ändå att leta sig fram och lära sig hur det fungerar i de olika länderna vi besöker.
Kul med strapatser till en viss nivå också.
Lite positiva vedermödor hör till , färgrikt runt läskautomaten
och på torget.Bra resereportage med texten till.
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:06
Tack Bo-Lennart!
Så är det, händer det något oväntat så minns man mer sedan.
Hej,
Bra stadsmiljö reportage.
Ha det gott
Bob
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:27
Tack Bob För vänlig kommentar!
Oj, ja det låter som det kan bli lite väl spännande ibland.. Det värsta brukar vara när man inte får nån information och inte vet alls hur man ska lösa det hela.. Lite så är det ju även här när kollektivtrafiken står still.. och man ändå har tider att passa.. men här förstår man ju i alla fall språket! Men ni lyckades ändå lösa det! Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:30
Tack Jan!
Lite fundersamt var det då vi satt i tunnelbanevagnen och bara väntade och inget hände. Men förstår man inte vad som sägs så blir det lite följa John. Nu hade vi ingen tid att passa utan kunde ta allt ned ro.
Alltid kul att lära sig hur man gör på andra platser. Utflykten på landsbygden var ju spännande, helt nytt för mig att den finns så nära staden och hur den ser ut. Och trädet ja, det är märkligt, men överallt i världen verkar det finnas skyddade träd med andlig betydelse, kanske inte heliga träd, men närapå.
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:33
Tack Stefan!
Du får prova att önska vid bilden på trädet. Jag testade och visst fungerade det. 😀
De flesta tror att hela Hongkong ser ut som i de centrala delarna på Hongkongön och Kowloon, det gjorde nog jag också.
"Om man inte åker fel kommer man aldrig att få uppleva några äventyr". Jag tror att Mark Twain sagt detta, eller i alla fall något liknande. Visst är det lite kul ibland...i synnerhet när man reder ut resandet medans det fortfarande är dagsljus.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:37
Tack Lena!
Låter som ett bra citat, första gången i Hongkong hoppade vi på lite olika bussar bara för att se vart vi kom och fick se en hel del som vi missat annars.
Vi hade gott om tid och välfyllt octopuskort så det gick ingen nöd på oss.
Säkert en superintressant plats att besöka! De där busskyltarna är ju för härliga! Gillar också särskilt bilderna på människorna vid läskautomaten.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:38
Tack Bjarne!
Hongkong är ett bra och intressant resmål, var nog inte sista besöket där.
Intressant läsning! Bra reportage och fina bilder. Vilka spännande äventyr ni är med om.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2018-02-12 11:41
Tack Johnny,
Kul att komma ut från storstan och se lite annat och kul även att se att man kan ta sig fram med kommunala färdmedel.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg