Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Man kan inte ha koll på alla TV-serier.

Vi har styrt kosan mot Bondi.

Det är säkert många TV-serier som jag inte har koll på men Livräddarna på Bondi Beach eller Bondi Rescue som den heter på engelska verkar det vara bara jag som inte sett. Tillhör förvisso fel målgrupp. Men hur som helst så har jag i alla fall både sett och besökt den stranden nu. Ja, även sett livräddarna där.

Regnet som överraskade oss på morgonen har övergått i solsken och fint badväder. Vem blir inte glad då.

Ingen trängsel är det här heller,  beror kanske på morgonens regn.

Stranden ser inbjudande ut.

Det där såg jobbigt ut. Den här kvinnan hade spänt fast något tungt som hon släpade efter sig i sanden. 

Lång väg hade hon gått med sin tyngd och skapat ett spår i sanden.

Visste inte så mycket om den här platsen innan, men när jag upptäckte den här muren så var jag bara tvungen att ta reda på lite mer än att en TV-serie spelats in här.

Gatukonst har alltid varit en del av Bondis ungdomliga och livfulla identitet med många stora gatuartister som bor och arbetar där. Bondi Sea Wall är en utvecklingsplats där konstnärer är välkomna att lämna ett temporärt varumärke på Bondi Beach.

Den muren ligger vid stranden, strax efter att man passerat Bondi Pavillion. Den byggnaden har en brokig historia tillbaka till 1928 och var en "Playground of the Pacific". Det badades turkiskt bad, dansades i balsalen och var väl den tidens inneställe. Numera är det Bondi kulturella centrum med bl.a. teater, galleri, musikstudior, konst- och keramikstudior.

 Bakom Bondi Pavillion ligger hotellet. 

Men nu tänkte jag titta på och fota muren.

Bondi Beach Sea Wall har varit i drift sedan slutet av 1970-talet och har presenterat en blandning av gatukonststreet med starka sociala och politiska budskap under årtiondena. Under åren har Bondi Beach Sea Wall varit värd för några av de bästa gatukonstnärerna från hela världen. Målningarna har varierat från collage, stenciler, popkonst, textverk, kärleksnoteringar och minnesporträtt.

Men det finns två väggmålningar som har godkänts av Waverley Council för långsiktigt bevarande och som inte får målas över. "Flickan med en Frangipani i sitt hår" (dedikerad till den lokala flickan, Chloe Byron, som förlorade sitt liv i Bali-bombningen 2002) och ANZAC-målningen. (Frangipani kallas också för tempelblomma)

Mer än 200 personer, inklusive 88 australier, dödades i bombattacket vid Sari-klubben, Kuta Beach på Bali den 12 oktober 2002. Ett offer var den 15-årig Chloe Byron som var där på semester med sin familj. Hon växte upp på stranden vid Bondi och var allmänt känd genom sitt aktiva deltagande i många lokala sportklubbar. Den målades 2003 och

För att få variation och bevara den och dynamiska karaktären förändras konstverken på Bondi Beach Sea Wall ständigt. Varje panel på muren tilldelas för en sexmånadersperiod. Bondi Beach Sea Wall är öppen för konstnärer av alla kalibrer. Konstnärer som söker tillstånd att måla en väggmålning måste skicka in en ansökan online, men vill du vara med och måla så måste du få iväg din ansökan före den 30 maj.

Många är målningarna här på muren, här är en del av dem.

De här visar var sopåtervinningen finns.

.

.

.

.

.

Vi lämnar Bondi för nu ska vi ut till sjöss.

Inlagt 2018-01-14 02:26 | Läst 3398 ggr. | Permalink
Jodå, jag följde en kort period Bondi beach, men efter ett tag blir det enahanda. Av gatukonsten gillar jag flickan med dinosauren mest, det är stil på den, luftigt lätt på betongen. Och så fiskmåsen bakifrån förstås.
Svar från Margareta Cortés 2018-01-14 08:58
Tack Stefan!
Tog bara med ett litet axplock av alla målningar.
Det intressanta med dem var att det finns en historia bakom och inte bara en målning dessutom att det blir nya var sjätte månad.
Hej,
Bra bilder från en härlig miljö.
Härlig strand att bada vid, väl vaktad. Så mycket att se i folklivet. Lite väl höga våger för barn.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2018-01-14 09:00
Tack Bob!
Välbevakade stränder i Australien. Såg bilder från den stranden nu när de hade +40, då var det ganska trångt där.
Känner ej heller till tv serien men däremot terrordådet på Bali
kommer jag väl ihåg. Bondi Beach verkar ha gamla anor som
kusthotell och badplats. Fint informerat om murmålningarna
och bilder från stranden.
Svar från Margareta Cortés 2018-01-15 01:24
Tack Bo-Lennart!
Det terrordådet där så många unga strök med kommer även jag ihåg.
Stranden var fin där i Bondi men kan tydligen vara överbefolkad fina dagar.
Tack igen för all information som jag inte hade en aning om. Vi tillbringade en dag där, mest för att man "skulle ha varit där" då det var en stor grej att vistas på denna strand. Minns att vi hade stor respekt för vågorna. Vet inte om jag minns några målningar.
Som med mycket annat säger jag, var det verkligen så länge sedan som 2002 som dådet på Bali var, trodde du skrivit fel på någon siffra.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2018-01-15 01:28
Tack Ing-Marie!
Tiden går fort och även jag tycker inte att det var så länge sedan, men det är redan 15 år som gått .
Jag badade inte utan tog en promenad utmed stranden och kom då till målningarna.
Fina bilder och kul att se alla graffitibilder!
jag är och har varit ganska dålig på att titta på serier...men man har ju hört talas om förstås - går inte att undvika på kafferasten!
God fortsättning!
Svar från Margareta Cortés 2018-01-15 01:30
Tack Lena!
Stranden var fin men jag blev mest glad då jag upptäckte målningarna och även att det fanns en historia om dem.
Vad skönt att ser lite varma strandbilder så här i vinterkylan! Den där muren var verkligen speciell. Så många konstverk av olika slag i glada färger!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2018-01-15 01:31
Tack Bjarne!
Lite värme skadar inte och gkad blev jag över alla dessa målningar.
Blev många bilder.
Jag har inte sett den serien heller men jag vet att den gått. Kul att få se bilderna från muren och att du berättar så mycket om den. Jag tycker måsen bakifrån är en höjdare. Bondi har jag besökt men vi badade inte. Strand med sol och blått vatten känns mycket avlägset just nu.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-01-15 01:33
Tack Lena!
Skönt att inte vara ensam om att inte sett den, men nu när jag varit dit så blev jag nyfiken på den.
Målningarna var en kul upptäckt, badade inte heller var väl därför jag såg dem.
Fina bilder och intressanta fakta. Extra kul att muren är så levande då olika ytor målas om regelbundet. Skönt att se bilder med värme i den gråa trista vardag vi har.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2018-01-15 01:35
Tack Johnny!
Det blir lite roligare då man får veta historien bakom det nan ser.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg