Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Den fascinerande berättelsen om Loch Ard-klyftan.

-

Vi har stannat vid Loch Ard-klyftan, den har fått sitt namn efter ett fartyg som förliste här 1878. Efter en strapatsrik resa från England så gick det inte bättre än att fartyget gick i sank vid den här kusten. Av de femtiofyra passagerarna var det bara två som överlevde, den ena var en femtonårig pojke vid namn  Tom Pearce och en irländsk sjuttonårig flicka  som hette Eva Carmichael. Båda två spolades i land på den här platsen.

Här finns en liten grotta dit de två sökte skydd, Eva som var klädd i bara nattlinne stannade kvar i grottan när Tom gav sig iväg för att försöka få hjälp. Grottan ser inte så stor ut och jag hade gärna velat ha en person där inne i grottan för att visa storleken, men man fick inte gå in dit.

Tom lyckades få hjälp av lokalbefolkningen och räddade Evas liv. Nu var det här på 1800-talet och eftersom man tyckte att Tom sett Eva så lättklädd så borde de gifta sig. Tom friade men Eva avböjde frieriet. Hon återvände sedan till England; får väl hoppas att hon hade släkt kvar där eftersom resten av hennes familj omkom i förlisningen. Tom däremot stannade kvar i Australien och kallades ofta för en hjälte. Här finns också två klippelare som tidigare var sammanbundna och kallades för Arch Archwaybågen men den delen rasade 2009. De här två pelarna kallas nu för Tom och Eva.

Det var lite lockande att stanna kvar där nere vid stranden, men det finns mer att se här så jag tar trapporna upp igen, får syn på lite blommor halvvägs upp, stannar för att ta någon bild på dem. Borde jag inte ha gjort för där ligger nu mitt bakre linsskydd. Lite för billigt att riskera livet för att klättra ut och hämta.

Är man utrustade med stor kassa kan man flyga helikopter över området.

Vi går över till Razorback eller rakbladet istället. Det är en klippa som väder och vind sliter hårt på.

Klippan är ganska stor och det går inte att komma till någon annan vinkel än den här för att fota, inte ens mitt 16 mm tar in hela klippan. Det får bli ett litet albumblad med delar av klippan.

Har du sett filmen Pirates of the Caribben så kanske du känner igen dig för delar av den  spelades in här.

Vi är nu bara några minuter från De tolv Apostlarna och dit ska vi så klart.

Inlagt 2017-12-19 10:29 | Läst 3519 ggr. | Permalink
Fascinerande landområde och kul att få ta del av historierna bakom. Bilderna visar de dramatiska formationerna väl även om de är väldigt stora. Färgerna är så typiskt Australien och solen strålar från en blå himmel, som så ofta.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-12-19 12:16
Tack Lena!
Vi hade en bra guide som kunde berätta om allt vi såg, mycket blir intressantare med lite bakgrundshistoria till. han hade mycket att berätta så en anteckningsbok var bra att ha. ;)som du säger så hade vi ofta blå himmel.
Väldigt vackert! Finns det hav så blir det alltid så dramatisk och fin natur..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2017-12-19 12:17
Tack Jan!
Så rätt så, och kalkstensklipporna här hade svårt att stå emot naturens krafter.
Första bilden var grann! (Angående ditt albumblad, om du har tex Lightroom så är det jättelätt att ta flera bilder och lägga ihop dem till en panoramabild. Men du har kanske inte nåt program som gör det?)
Svar från Margareta Cortés 2017-12-19 12:20
Tack Ragnar!
Brukar lägga ihop till panorama i Photoshop men de här fungerade inte för de var på så olika. I inlägget med Blå sjön, där la jag ihop trebilder för att få med hela sjön. Hade jag tänkt mig för så kunde jag faktiskt ha tagit en panorama med mobilen, men glömmer ofta bort att den också är en kamera.
Härligt att sitta tillbakalutad och hänga med på dina resor via bilder.
Mv/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2017-12-20 13:24
Tack Gunte!
Är ju också ett praktiskt sätt att resa på. ;)
Intressant växtlighet i nedersta bilden, ser ut som sådant grönt vi kan köpa att ha i sommarkrukor ute. Just denna kuststräcka har jag sett en serie TV-program om, minns det ilandflutna paret, men frieriet hade jag ingen aning om. Förstår att det är en helt fantastisk vy, och ett minne för livet.
Svar från Margareta Cortés 2017-12-20 13:26
Tack Stefan!
Det var en del växter som kändes igen från våra inomhuskrukor.
Såg lite av den serien också innan resan, men missade de flesta avsnitten.
Var helt fantastiskt att få se detta och bilderna är bra att ha för minnet.
En intressant och lite gripande historia om de två ungdomarna. Fantastiska klippor som reser sig brant ur havet, det verkar vara ont om badstränder just där. Mycket fina bilder och trevlig text.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-12-20 13:51
Tack Stig!
Fanns en hel del badstränder utefter den här kusten, men inte just här va det väldigt brant så ner till den stranden fanns det trappor. Kan tänka mig att då när dessa ungdomar strandade här så fick Tom klättra en hel del.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg