Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Ni är i Afrika nu.

På vår promenad genom den lilla byn fick vi en lektion i afrikansk barnuppfostran. Vi kom gåendes och svängde runt ett hörn, där bröts lugnet och det var ett rejält rabalder. Skrik och klagolåt. I röran ser jag en man med en käpp som spöar upp en ung grabb. 

Ingen runt omkring verkar reagera, de sitter lungt kvar och tittar på. Grabben skriker och vrider sig i mannens stadiga grepp. Till slut släpper han honom och det är över på några sekunder.

Vår självpåtagna guide som följer med oss på promenaden genom byn, ser våra förvånade och lite halvt skräckslagna blickar. Då säger han; "Ni är i Afrika nu". Han fortsatte och sa att det här är enda sättet att få ordning på ungarna.

Han fick sin uppläxning till vänster om de som sitter under solskyddet, gick sedan gråtandes och skrikandes och satte sig på stocken. Hans kompis är på väg fram, för att trösta som jag tror...

..men när han ser vem som sitter och gråter så verkar det som om det är säkrast att lägga benen på ryggen och dra därifrån. Han hade kanske varit delaktig i busstrecket.

Inlagt 2017-10-26 09:15 | Läst 2976 ggr. | Permalink
Vilken härlig berättelse i text och bild! Underbart fångat.

(Kunde du inte ta med mannen med käppen hem, och till våra skolor här? Han skulle få veva sig svettig med armen dagen lång.) 😉
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:01
Tack Ragnarför din kommentar!
En blogg med innehåll, tack Margareta! Bilder och text hör ihop och med ett innehåll som får mig att fundera en lång stund efter det jag läst och sett "färdigt". / Björn T
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:02
Tack Björn!
Trevligt att du uppskattade blogginlägget.
Det var inte så hemskt många år sedan det var så i Sverige, men kanske inte offentligt. Även i skolorna.
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:05
Tack Stefan!
Bra att du skriver att det inte var så länge sedan vi hade aga i skola.
Då känner jag mig inte så gammal för jag minns när det var, min bror hade en lärare där eleverna fick gå ut i skogen och själva hämta riset då de gjort något ofog och jag hade en lärare som slog av åtskilliga pekpinnar när han blev arg. Spelade ingen roll om det kom någon barnahand emellan.
Vibybo 2017-10-27 09:09
Stämmer. Den mest elake sadistiske höll 3:e gradens förhör med elever, en slog han så det rann blod ur örat. Han blev skolchef i min hemkommun.
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:19
Fanns en del riktigt grymma lärare.
Fast de jag kommer ihåg var egentligen riktigt trevliga människor, de var nog bara uppfostrade i den andan att det bara var stryk som hjälpte.
Fin bildserie med en innehålsrik text, som väcker minnen till liv från min egen barndom, då fick jag ibland få känna på snarlika rapp både hemma och i skolan.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:07
Tack Stig!
Var nog vanligt förr med stryk, verkade vara väldigt vanligt där i Afrika.
Pojken har nog blivit slagen förr och det verkar inte ha hjälpt. Det finns säkert bättre, och modernare, uppfostringsmetoder som även kan tillämpas i den här byn. Gillar bildserien, men undrar varför den andra pojken springer sin väg.
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:08
Tack Torbjörn!
Gissar att det var en vanlig uppfostringsmetod där, ingen vuxen reagerade.
Antar att grabben som springer var inblandad på något sätt och tyckte det var bäst att dra.
Ett utmärkt exempel på hur text och bilder behöver varandra i ett blogginlägg. Jag avstår från de pedagogiska/moraliska synpunkterna och ser i stället fram emot fler iakttagelser från ditt Afrika.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:09
Tack Kai!
Kul att du uppskattade inlägget och mina iakttagelser.
Det må vara Afrika.. det kan inte vara rätt att slå någon ändå.. Känns primitivt och oupplyst..!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2017-10-27 09:10
Tack Jan!
Du har nog rätt, men som gäst i deras land har jag inte så mycket att säga utan bara iaktta.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg