Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En promenad i Gävle.

Finns väl inte så mycket att säga om den promenaden mer än att vi hade tur med vädret och det var skönt att röra på sig. Fick ihop över 20.000 steg den dagen.

Vid det stängda länsmuseet hade någon satt upp en graffitivägg, någon hade visa åsikter om den.

Gaveln på samma vägg.

Andra sidan.

Soptunnan har fått sig en släng med dekorationer också.

Kul dekor i tegelväggen på Länsmuseet.

Gamla Gäfle. Här finns det bebyggelse från tiden före den stora stadsbranden 1869. Vissa hus är så gamla som från tidigt 1700-tal.

Ett av de äldsta husen.

Borta vid gamla fängelset hittade jag den här dekorerade bänken. Kvinnokraft eller om det är gerillastickning. Fast den här var virkad.

En liten förklaring till vad gerillastickning är, saxat från Garntussens hemsida: "Gerillastickning, kravallstickning, stickgraffiti och gatustickning – kärt barn har många namn. Alla beskriver de hobbyn där man sätter upp stickade stycken i offentliga miljöer. Trots att tilltaget egentligen inte är lagligt är det få som stör sig på de färgglada tuberna som pryder lyktstolpar eller andra vardagliga föremål på stan. Till skillnad från vanlig graffiti skadar de inte heller underlaget och kan enkelt tas bort vid behov. Det krävs dock en sax för att göra det då styckena är fastsydda runt sitt föremål. Denna konstform har funnits i Sverige under ungefär 8-9 år".

Hittade en stolpe också.

Kom ner till Gavleån och de fina husen där, brukar stanna och beundra dem. Skulle inte ha något emot att bo så.

Många mönster i ån.

När vi ändå var ute och gick så fortsatte vi på Hälsans stig bort mot Boulognerskogen. Där träffade vi på en sebrabock.

På en kulle såg jag att gamle kungen Gustaf varit här 1924. Kan det klassas som graffiti? ;)

Vi traskade förbi Vall. Det ska ha varit en lantbruksskola här på 1800-talet. 

Som sagt hade vi tur med vädret, spegelblankt vatten...

..med fantasieggande speglingar.

I Boulognerskogen finns det en hel del konstverk också.

När vi nästan är tillbaka i själva stan så kan man beskåda  Carl Milles "Fem musicerande genier".

Vi fortsatte promenaden åt andra hållet, gick först igenom själva Gävle och vattenpölarna skvallrade om att det inte varit lika fint väder i går.

Passerade under järnvägen.

Pampigt och fint gammalt hus där.

 Lite reklam för ett trevligt kameramärke.

I de här kvarteren doftar det gott från nyrostat kaffe. Vinden låg inte på från Skutskär, den doften är inte lika behaglig.

Ute på Alderholmen byggs det för fullt.

Längs stränderna här på Alderholmen stod sjöbodarna och magasinen tätt. I takt med att järnframställningen i Gästrikland expanderade under 1700-talet kom skeppningen av järn från Gävle igång på allvar. Under samma tid växte varvs- och rederinäringen sig stark, vilket bidrog till att hamnen under slutet av 1700-talet var den tredje största i landet. Nu finns det inte så mycket kvar av den bebyggelsen.

Det växer upp mängder av hus här och jag ser att det har kommit en hel del nya sedan jag var i Gävle senast.

Nu ser jag dessutom att det växer upp hotfulla svarta moln, så vi återvänder till vårt hotell för att vila benen och undvika att bli genomblöta.

Inlagt 2017-09-19 10:10 | Läst 5774 ggr. | Permalink
Trevlig promenad genom Gävle med fina bilder, under en tid för länge sedan jobbade jag i Gävle så det var kul att återse gamla miljöer igen. Den pampiga byggnaden är Gävle gamla brandstation, och några hus därifrån åt höger i bild så monterade jag en hiss.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-09-21 09:10
Tack Stig!
Finns mycket att se i Gävle och en trevlig stad att promenera i.
Vilken promenad! Jag växte upp i Gävle så jag känner igen sträckorna och många av husen. Från Boulognerskogen till Alderholmen är en rejäl bit. Det pampiga huset på bilden ovanför Canonreklamen är gamla brandstationen. Jag växte upp på Brynäs och jag förstår att ni inte riktigt kom ända dit.
HÄlsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-09-21 09:12
Tack Lena!
Gäller att passa på att gå då man kan.;)
Hälsans stig genom Boulognerskogen brukar vi passa på att gå då vi är i Gävle och så finns det många andra ställen också att utforska. Kan inte alla stadsdelar till namn men Brynäs kom vi inte till.
Du har mer bilder från Gävle än vad jag tagit under hela mitt liv. Är det kanske att vara hemmablind. Graffiti kan vara vackert men ser det ut som i tunneln under järnvägen närmar det sig vandalism. När Gävle brann byggde man nödbostäder åt invånarna. En av dessa flyttades till Valbo och står100 meter från huset där jag bor. Ägs av Gavlegårdarna idag. Min mamma, moster och morbror är uppvuxen i det huset.
Hör inte till ämnet kanske men vill berätta om en man som bodde där samtidigt som kallades för "Fräsen ". Kanske 1937 ? Mamma och en kamrat brukade städa hos honom två ibland tre gånger om året. Det var riktigt snuskigt och skitigt där. Mamma berättade att när han stekte pannkakor kunde det hamna flugor i smeten men dom fick ligga kvar, Pannkakorna lade han direkt på bordet och åt. Dom fick 5 kronor var för besväret och det var en smärre förmögenhet.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2017-09-21 09:17
Tack Sten!
Det är nog så att hemmavid fotas det inte så mycket, sällan jag tar med kameran då jag tar en promenad här i Bromma för då blir det ju inte så snabba promenader när man stannar upp och fotar. Då går jag mest för att få motion.
Finns mycket historia på de flesta platser om man söker lite. Valbo socken står det i mitt pass eftersom jag bodde där då jag föddes, Forsbacka närmare bestämt.
Fem kronor i städlön var nog en rejäl summa 1937, förstår det för jag har ett gåvobrev från Gäfle Sparbank från min födelse om fem kronor, var mycket fortfarande då.
Tack för promenaden, den var rejäl! En hel del konstnärliga iakttagelser, där jag finner Milles vida överlägsen. Snygg grafitti finns, men är vääldigt sällsynt. Alla är inte Banksy. Hur går det med knäna?
Svar från Margareta Cortés 2017-09-21 09:18
Tack Stefan!
En del graffiti kan vara riktigt snygg, men långt ifrån all.
Har blivit att jag samlat på mig en hel del från mina resor, tänkte göra en liten fotobok så småningom av dessa. Lätt att få en egen nu med fotofirmornas tjänster.
Vibybo 2017-09-21 10:12
Kul idé! Kan säkert bli bra.
Jaså, är det sååå Gävle ser ut .. det hade jag ingen aaaning om. Tack för bilderna! Tunnelbilden blev min favorit. Mannen som går bort ifrån denna världens elände till Ljuset.
Svar från Margareta Cortés 2017-09-21 09:49
Tack Ragnar!
Sådan tur att du fick se hur det ser ut i Gävle nu . ;) ;) ;)
Kanske blir en resa dit.
tunnelseende kan vara bra ibland.
Du har gått i mina fotspår banne mig! Skämt åsido, knatar ofta runt i de här trakterna, men rör mig nog mest i de centrala delarna av staden. Om man nu kommer fram där d v s. Det grävs nämligen en hel del och gudinnan lär ha klagat. Gillar ditt tunnelseende. Gävle är fortfarande en betydande hamnstad och jag brukar åka ut till Bönan och kolla när något stort fartyg är på gång.
Svar från Margareta Cortés 2017-09-21 09:53
Tack Torbjörn!
Synd att vi inte stötte ihop med dig, vi gick kanske lite för fort. ;)
Blir en hel del promenader då vi är i Gävle, en promenadvänlig stad.
Såg att det var en hel del grävande och avstängningar och att Gudinnan såg lite ledsen ut.
Bönan fick inget besök denna gång, men det är ett populärt utflyktsmål även för oss.
Har tampats med tärnorna där en gång, fick en rejäl smäll då jag gick där de inte ville att man gick, och bönanböckling är inte att förakta.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg