Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Jag köpte en ny skanner.

Min gamla skanner hade gjort sitt så det var dags för lite nyinköp och plötsligt har det blivit roligt att skanna in gamla bilder. Kul att ha något att göra också då man inte är så "gångbar".

Tog mig an min mors gamla fotoalbum, från 1938 fram till de första åren på 40-talet, för att kunna dela med mig till släkten. Men då jag la ut dem på Facebook så var det inte bara de närmast inblandade som tyckte det var kul med de gamla bilderna. De speglar ju så mycket från den tiden.

Den bilden som jag själv tycker så mycket om är den här på min mormor och morfar och två av mammas syskon. Då den skannades in från den lilla, lilla bilden gjorde att jag kunde förstora upp och se en hel del detaljer.  Mormor och morfar bör vara i 40-årsålder och är troligtvis på väg ut på myrslåttern. Platsen är Puoltikasvaara som ligger mellan Gällivare och Kiruna.

Men när jag bläddrade vidare så fanns det även en hel del bilder som inte hade med släkten att göra som den här boxaren i stilig pose. Har ingen aning om vem det är men en kul överraskning bland alla bilder.

Den här bilden på två soldater som står och hälsar på varandra är väl inte så spännande, men när jag fick upp den i lite större format så upptäcker jag att det är tydligen en svensk soldat och en tysk som står vid gränsen och hälsar på varandra. Drar den slutledningen av flaggan med sin symbol i mitten som syns i bakgrunden. På originalbilden som bara är 6x8 cm och väldigt grå i tonen så syns inte flaggan. Av placeringen i mors album så bör året vara 1940.

Hittade en till lite kul bild från krigsåren.

Inlagt 2017-04-19 10:45 | Läst 3051 ggr. | Permalink
Det var värdefulla, vackra och fantastiska bilder. Bättre skaka hand än skjuta på varandra, helt klart, en historisk bild. Boxarbilden är riktigt snygg, en klassiker! Och den första påminner mig om min egen barndom, när mormor gjorde citronsaft och alla körde in hö, låg överst på lasset efter hästen.
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 22:52
Tack Stefan!så rätt, bättre skaka hand men undrar vad historien bakom bilden kan vara. Så synd att jag inte kan fråga min mor om alla dessa bilder.
Fint minne du har om hölass och citronsaft, åkte inga hölass som barn men nog lekte vi i morfars härssjor till morfars förtret.
Spännande och intressanta bilder! De är sådana här bilder som blir intressanta med åren! Människor i miljö! Och att det med modern teknik går att " väcka upp bilderna" på ett bra sätt!
Snyggt jobbat!
/B
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 22:56
Tack Björn!
Det är en ren fröjd att skanna nu, fort går det och bra är den.
Visserligen är bilderna ganska slitna och märkta av årens gång, men mycket går att fixa i Photoshop och förstoring av de små gör att jag upptäcker detaljer som inte framträdde innan.
Vad roligt! Superkvalitet på dessa bilder tycker jag! Gengasdriven lastbil tydligen.. Drivmedlet ligger nog på taket, i form av ved.. Vad blev det för skanner, verkar leverera bra!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 22:58
Tack Jan!
Många bilder går att få riktigt bra med skannern och Photoshop. De är ganska slitna och inlimmade i album.
Skanern är en Epson perfection V 550 photo. Är mycket nöjd med den, har visserligen inte kommit till dia ännu, men det ser lovande ut med det också.
Mycket intressanta bilder, handskakningar skulle det vara mer av idag. Glöm inte att skriva ner allt vad du vet om bilderna.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:02
Tack Sten!
Handskakning är bra det, men här skulle jag vilja veta historien bakom. Var nog ingen vanlig syn.
Finns så lite information om bilderna i min mors album, ibland ett årtal eller ett namn men nu när jag får upp dem i storlek så finns det ledtrådar i detaljer och skyltar.
Hej,
Mycket bra bilder från svunnen tid. Mannen med näbbskor visste nog hur man hanterade en lie. Min farfar lärde mig på 50-talet, men man fick för lite praktik.
Gränsbilden är intressant. Det var nog sällan en svensk skakade hand med en tysk över gränsen. I Värmland hände det att skott utväxlades, berättade min farmor. När tyskarna försökte stoppa norska motståndsmän att komma över gränsen.
Gamla sportbilder är ovanliga, kanske någon på Facebook kan finna ut vem det är.

Du har en fotografisk guldgruva att bryta ur?

Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:08
Tack Bob!
Mannen med näbbskorna, eller lappskorna, är min morfar och han har nog sytt dessa skor själv. Förutom att sköta byns postkontor (efter några få års skolgång) så var han lappskomakare. Lien handskades han med, med den äran. Skulle vara intressant att få veta historien om gränsbilden, min mor var Lotta och kände förmodligen den svenska soldaten.
Likaså undrar jag över boxaren eftersom boxning definitivt inte hörde till min mors intressen. Får ta ditt tips och ta hjälp av facebook.
Ett bra köp, men bäst är bilderna!
/MA
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:10
Tack Mats!
Ångrar inte det köpet och eftersom jag har mycket sittande tid nu med ett skadat knä så behöver jag inte ha tråkigt heller.
Det var mycket trevliga bilder som du och din scanner fått liv i, och bilden med dina morföräldrar och de två soldaterna blev ju mycket bra. Så nu har du en rolig tid framför dig att trolla fram nya bilder i scannern.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:12
Tack Stig!
Det gick förvånansvärt lätt att trolla fram en hel del i min mors gamla bilder.
Bilderna har blivit rejält slitna med åren, men med lite Photoshop så går det att lappa ihop skapligt.
Riktigt bra scanner och väl värt att scanna dessa härliga bilder.
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:14
Tack Stefan!
En bra investering den skannern och bilderna kan få leva vidare.
Blir kanske en liten fotobok av släktbilderna så att vår dotter kan få.
Jag tycker som övriga! Ett fantastiskt titthål in i en egentligen ganska närliggande historia.

Du har verkligen lyckats lirka fram så mycket ur små pappersbilder. Berätta gärna hur du gått till väga!
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:24
Tack Måns!
Historiens vingslag finns i dessa bilder. Har hittat så mycket intressant om min mors by och den plats jag tillbringade alla mina barndoms somrar. Hittat bilder och detaljer som jag inte visste om men som kunde placera vissa bilder på kartan.
Finns väl inte så mycket att berätta om hur jag gjort, men de flesta bilder är inklistrade i album. Antingen med klister eller fotohörn. Bilderna är ganska skadade av tidens gång och för att inte skada dem mer så skannade jag sida för sida. Beskar sedan ut bild för bild, förstorade upp och försökte att försiktigt klona över de skadade och fläckiga partierna. Laga så gott det gick. La till lite kontrast för många bilder är väldigt gråa i tonen. Då framträdde fler detaljer som inte syntes i de små bilderna. De bilder som hade vågiga kanter och fotohörn fick behålla det även i slutänden. Tyckte att det liksom hörde till.
Måns H 2017-04-20 11:57
Tack för info! Jag köpte en rätt fin Epsonscanner för 11-12 år sen men tyckte den var bänglig att använda och oduglig till småbildsnegativ. Myrorna fick den så småningom. Din nya verkar bättre.

I morse kom jag på att boxarbilden påminner en del om fransmannen Georges Carpentier som visserligen hade avslutat sin karriär men länge stod högt i kurs som utövare av the noble art of self-defence. Om det inte är han kan han ha stått som förebild, han var nog mörkare i håret för det mesta.

http://americanart.si.edu/images/1997/1997.118.30_1a.jpg
Svar från Margareta Cortés 2017-04-20 13:27
Är mycket nöjd med den skannern, lätt att använda.
Gissar att boxaren är någon lokal norrländsk förmåga. De hade inte så stort utbyte med övriga världen på den tiden. Inte så många som hade telefon ens.
Inser när jag ser dina bilder att vi verkligen borde skaffa en ny scanner. Jag har en hel del mycket små bilder men med hög kvalité. Min pappa fotograferade en del under sin ungdom och att det är en gengaslastbil på din bild kände jag ingen. Han körde en sådan. Kul med dessa gamla bilder och du verkar ha en skatt hemma.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:31
Tack Lena!
Har haft och har så roligt när jag nu gått igenom min mors album. På många bilder vet jag inte vilka som är med men har fått hjälp på en sida på Facebook att identifiera flera personer och de har blivit glada över att få en bild på sin släkting. Det finns en grupp med folk som bor eller härstammar från mors by och grannbyn.
Skannern är överraskande bra och även snabb i jämförelse med min gamla.
En rejäl skatt är bilderna verkligen, finns bl.a bilder från min mors tid som Lotta under beredskapsåren.
Värdefulla tidsdokument!
- hawk
Svar från Margareta Cortés 2017-04-19 23:33
Tack Håkan!
Som du säger, värdefulla tidsdokument är de verkligen.
Kläder, hur de roade sig och de prylar som finns med i bilderna.
Intressant med så bra gamla bilder! Och historien blir genast levande, spännande!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2017-05-04 10:44
Tack Björn!
Hittat mycket intressant i min mors gamla album, även i de bilder som inte är på släktingar finns det mycket att se och känna historiens vingslag i.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg