Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Skola i Nepal

Skolväsendet i Nepal är eftersatt och nästan vart tredje barn slutför aldrig det första femåriga stadiet. Fram till 1960-talet fanns det nästan ingen skolutbildning alls. Analfabetismen är fortfarande utbredd; var tredje vuxen kan inte läsa och skriva.

Ungefär 70% av barnen i Nepal går i skola och på många håll är skollokalerna inte särskilt lockande att vistas i. Dessutom är det bara 52 procent av barnen som hinner avsluta sitt femte skolår innan de börjar arbeta. Det är ovanligare att flickor går i skolan än att pojkar gör det.  Det håller på att byggas en ny skola här i Kohkana men den är för högstadiet. De som går i de lägre årskurserna 1-5 går i den lilla tegelbyggnaden som syns till höger om lekpaviljongen på den övre bilden. Det var ganska trångt i klassrummen så det var lite svårt att fota där inne men så här såg ett klassrum ut.

När vi var där var det vinterlov så skolan stod tom och vi kunde gå runt och titta.

Vi träffade på en lärare, han slog följe med oss och berättade att han var 30 år och hade en liten skola. Kändes som han gärna hade velat ta över hela vår guidning, fast vår guide som vi hade uppskattade inte det.

Vi träffade även på några skolbarn, det är lätt att få kontakt med nepaleserna och de berättar gärna om både sig själva och landet. Känns som om de,  är stolta över sitt land. Killen i grön tröja är 13 år och hans lillebror ett år yngre.

Den nya skolan som håller på att byggas har lite tid kvar innan de kan börja ha lektioner där, men den ser ut att bli riktigt fin. Skolgången i Nepal är gratis och även skolböckerna men vissa prov kostar det att delta i och skoluniformerna kostar också pengar.

Vi gick förbi en annan skola också, en privatskola. Där var det också vinterlov men de hade lektioner för de elever som hade halkat efter i undervisningen. De hade rast då vi passerade och ett filmteam var där för att filma så vi kunde inte gå in och störa.

Inlagt 2017-02-04 14:13 | Läst 4939 ggr. | Permalink
Jeg har sagt det før: Det er altid interessant at følge dine rejse-reportager. Man får både mange informationer fra stederne og nogle helt utrolige billeder også.
Tak for det og mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jeg fik vist ikke kommenteret dine Peru reportager, men jeg har fulgt og læst dem alle sammen.
Så en BBC udsendelse derfra her i formmiddags. Mest om Alpacaen og dens fine fibre (man måtte ikke kalde det for uld).
Svar från Margareta Cortés 2017-02-04 22:00
Tack Erik!
Tycker om att lära mig något på mina resor och extra kul när man kommer i kontakt ned lokalbefolkningen.
Nepaleserna är så trevliga och kontaktsökande.
Visste inte att alpackans fiber inte får kallas för ull, fast jag har för mig att de sa det där. Köpte garn med mig hem ich dör står det inget om ull, bara alpacka. Så du har nog rätt.
Alltid lika trevligt att följa med på dina resor så man får mycket kunskap om kulturer som man inte har en aning om tack för detta.
Svar från Margareta Cortés 2017-02-04 22:00
Tack Ingemar!
Kul att du skriver en kommentar. Saknar din blogg.
Intressant att få komma så nära inpå det verkliga livet och inte bara det som guider styr en att se. Bilden på pojkarna är verkligen fin.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-02-04 22:05
Tack Lena!
Den här utflykten som vi gjorde i de två byarna var verkligen givande. Guiden vi hyrt kände nästa alla och vi kom folk riktigt in på livet. Dessutom vågade de som bodde där ta kontakt med oss då vi inte kom i en stor grupp. Pojkarna var kul också för de hade en bra engelska. De som går i skolan läser även det.
Roligt att du tar upp ämnet om flickor skolutbildning, jag har under kanske 15-20 år bidragit med en slant varje månad till att flickor skall få möjlighet att gå i skolan.
Det är genom UNICEF som jag skickar mitt bidrag och jag får varje år en redogörelse om hur det går för "mina flickor", och de är mycket tacksamma för mid bidrag. Trevligt reportage som vanligt med fina bilder och bra text där till.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-02-04 22:08
Tack Stig!
Jag värnar också om flickors skolgång i Nepal. Har haft fadderbarn där i många år. Tyvärr förstörde maoisterna mycket då de härjade i byarna. Hjälparbetarna skrämdes iväg och barnen blev lidande.
Det är ju egentligen för sorgligt att ett land som redan är fattigt och inte har kommit så långt i sin samhällsutveckling dessutom ska drabbas av en riktigt svår jordbävning.. 'världen' är inte rättvis..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2017-02-04 23:19
Nä, det är inte rättvist. Verkligen inte.
Svårt också för ett land där så många bor i väglösa områden.
Så mycket som behövs struktueras upp. Sophämtning, avloppsrening, vägbyggen som aldrig blir klara förutom fattigdomen då.
Har kikat tidagare men inte skrivit
något ...i en framtid kommer klart alla
kunna läsa där..mysiga killar som stolta
ställde upp. Jag har kanske fel men nog
blir livet rikare om man kan läsa.
Har många radio eller kan på annat sätt
följa med vad som händer. Intressant blogg
som alltid. Du såg kanske han som vandrar...var i Nepal.
Ha det bra
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2017-02-10 21:06
Tyvärr så kommer det ta tid inna alla kan läsa där eftersom så många inte går i sklan än. Men de som går i skola lär sig engelska också så det är lätt att komunicera med de yngre. Pojkarna var så charmiga och ställde villigt upp för foto.
Såg ett tv-program om Nepal, men missat mycket på tv nu.
Gun-Inger Arvidsson 2017-02-11 20:08
Ett annorlunda vänligt land.
Gia



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg