Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Cusco och en speciell sten.

Cusco ligger på cirka 3 400 meters höjd över havet så när man tar en promenad där går man inte så fort, men vi tar en liten promenad för att få se hur staden ser ut.

Det finns många legender om ursprunget till Cusco. En av dem berättar om Manco Capac och hans maka Mama Ocllo som blev nedsända från himlen på en solstråle på en ö i Titicacasjön. Solön, som ligger i den delen av sjön som numers tillhör Bolivia. Han fick en guldstav som de skulle sätta ned i marken var de än gick och där staven sjönk ned i marken och försvann skulle de bygga sin stad. De vandrande och vandrande innan de kom fram till den plats där Cusco nu ligger och där slog de dig ner.

Många i Peru och även Cusco verkar försörja sig på att visa upp sig i sina vackra och färgrika kläder och även ha ett djur med sig. Tanken är att turisterna ska fotografera dem mot betalning. Selfis med någon är också populärt.




Vi fortsätter gatan fram och kommer till Plaza Mayor.

Med katedralen Templo de la Sagrada Familia.

och även kyrkan Iglesia de la Compañía de Jesús.

Här vid torget vajar också indianernas flagga.

Skulle man mot förmodan bli sugen på peruanskt majsöl så vet vi nu att den här röda plastpåsen visar var den serveras.

Vi besöker katedralen istället.

Den är stor och pampig med massor av olika avdelningar och intressanta målningar. Där inne får man inte fota.

Men den söta hunden som håller vakt utanför får jag fota.

Därefter beger vi oss till Coricancha vilket var inkaindianernas soltempel. Soltemplet i Cusco var det mest storslagna av inkafolkets byggnader. Det var täckt av guldplattor och inne i templet fanns dessutom guldornament och statyer. I tempelträdgården stod statyer i guld och silver, föreställande såväl tama som vilda djur, till exempel lamadjur, fåglar och växter i naturlig storlek.

Det som i dag är kvar av Soltemplet är delar av grundmuren. När de spanska conquistadorerna hade intagit Cusco, revs större delen av templet  och stenen användes till spanjorernas husbyggnader. Över det gamla tempelområdet uppförde sedan spanjorerna konventet Santo Domingo. Konventet blev senare förstört i en jordbävning och då upptäckte man flera inkamurar från det gamla inkatemplet som varit okända.

Det var även fotoförbud där inne, men en bild på innergården, kantad med mängder med blommor, smög jag mig till. Personerna i mitten var en grupp som hade någon form av meditation där.

Men hur var det nu med den där speciella stenen. Jo den ska vi ta och se om vi hittar.

Vi letar oss in på smågatorna där de flesta hus är byggda på grundmurar från inkatiden.

Det vi letar efter är "Stenen med de 12 hörnen" och det är en sten i en mur, den har blivit så känd just för att den har 12 stycken hörn. Fast först så träffar vi på en Inkahövding. Kan det vara en reinkarnation av inkan Pachakutiq, han som står staty på torget.

Vi lyckas hitta stenen. Det är egentligen inget märkvärdigt med den stenen mer att den har just tolvkanter. Den ser i övrigt ut som alla andra stora släthuggna stenar i Cusco med omnejd, fast alla de andra har inte tolv hörn. Antar att någon har gått runt och räknat hörn och kommit fram till att den här är unik. Vi kontrollräknar och det stämmer, den har tolv hörn. Räkna gärna du också.

Efter den här promenaden går jag direkt tillbaka till vårt hotell och kryper till sängs med en praktförkylning som är på väg mot lunginflammation. Lätt att få på hög höjd. Får piller och sover i ett och ett halvt dygn och känner mig sedan pigg för nya äventyr.

Bra med stöttor ibland. 

Inlagt 2017-01-07 12:51 | Läst 6440 ggr. | Permalink
Jag gillar skylten "förbjudet att tuta". Och misstänker, men kan inte bevisa, att en mur med exakt anpassade olika stenar håller bättre är en med likadana tegelstenar.
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 11:14
Tack Stefan!
Har sett liknande skyltar i en del länder.
Inkafolket var duktiga på att bygga hållbart.
Hej,
Passningen av stenarna är verkligen imponerande. Liknande noggrannhet finna i Japan och Kina, och säkert på fler platser. Undrar om grad av passning är omvänt proportionell mot människovärdet i landet.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 11:15
Tack Bob!
Inkabyggnaderna är kända för sina välslipade och inpassade stenar.
Passningen är ju fenomenal. Och man bearbetade stenen utan att ha tillgång till metallverktyg. Hur bar dom sig åt?

Egypterna hade i alla fall bronsverktyg att ta till.
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 11:16
Tack Måns!
De var otroliga med sina byggnader. Fick berättat att de provade och provade tills stenarna passade perfekt.
Nya intressanta bilder av pampiga byggnader och kyrkor, att få stenblocken att passa in i varandra tog säkert lång tid och det hade man säkert gott om, men det imponerar ändå. Det är tråkigt med förkylningar när man är på resande fot, men du tillfrisknade efter lite vila och piller.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 11:17
Tack Stig!
Tog många år att bygga och så kom det folk som inte värdesatt dessa byggnader och rev ner.
Sorgligt.
Man blir ofta förkyld på resa, träffar på baciller som man inte är an vid, och på hög höjd är det lättare att drabbas.
Peru måste vara en upplevelse i sig att besöka just för färgerna som finns överallt..de är så klara i färgen
De färgar klart mycket själv från växter eller???
Alla bilderna är för mig så fantastiska få se ...varje har sitt budskap från annorlunda land.
Tack för det med hopp nu mår väl igen nu.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 11:19
Tack Gun-Inger!
Peru var ett så otroligt land, hoppas att få besöka det fler gånger.
Folket, naturen och alla färger.
blev inte så farligt med min bältros, fick medicin i tid. Fast har lite känningar av det ännu, men inget jag har besvär av.
Intressant sten och så mycket annat som ni sett på er resa. Nu är jag i alla fall åter i Sverige och ska bläddra mej bakåt i dina bloggar mellan tvätt och strykning. Ny läcker profilbild ser jag :-)
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 11:22
Tack Lena!
Välkommen hem, ser fram emot nya inlägg från dig. Drar iväg på ny resa i eftermiddag.
Resan till Peru, den som jag sett fram emot i så många år blev helt igenom lyckad. ibland då man förväntar sig något speciellt så kan det bli besvikelse, här var det tvärtom, Peru var så mycket mer än jag hade kunnat föreställa mig.
Fick bilden på mig och det söta gosedjuret av vår medresenär Karin, jag ville ta med mig laman hem men den var för stor för resväskan så hon tyckte jag skulle ha en bild istället. Var dags att byta bild nu när den gamla blev suddig i nya formatet.
Hej Maggan!
Tänkte på dej när jag såg "På spåret" sist...du skulle nog göra bra ifrån dej där i en vagn... =)
Spännande sten...och fantastiskt byggt! och kul blogginlägg som alltid från dej!
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 16:42
Tack Lena!
Brukar titta på På spåret och resmålen går ganska bra men de har lagt in alltför mycket musikfrågor bland geografin så där hänger jag inte med.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg