Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Ollantaytambo

Ollantaytambo är en stad i Den Heliga dalen och är en arkeologisk fyndplats från Inkatiden, Arkeologerna ser Ollantaytambo som det enda välbevarade exemplet på förcolumbiansk stadsplanering och är den enda staden från inkatiden i Peru som fortfarande är bebodd.

Byggnaderna och gårdarna lika väl som de smala gränderna har sin ursprungliga form. De raka, trånga gatorna bildar i dag femton fyrkantiga kvarter, eller canchas, som har en öppning till en central gård som omges av hus.

Ett antal vackra kolonialhus är konstruerade på välarbetade murar från inkatiden av mörk sten. De var otroligt skickliga på att fila till stenarna för att passa in mot varandra,  måste ha krävt  en hel del tålamod i alla fall.

De var också tidiga med att bygga ordentliga avloppssystem. 

Uppe på berget Pinkuylluna finns det en hel del ruiner efter förrådsbyggnader. Har man tid och god kondition så kan man gå upp dit och beundrar utsikten över staden och de omgivande bergen. 

Jag gick inte upp där, men är imponerad av de som byggt husen där uppe och även mödan ned att få dit skörden och även hämta hem den när det var dags. 

Den som klättrade högst upp till toppen med flaggstång och hissade indianernas flagga var nog inte höjdrädd. På bilden med hela berget kan man ana den vid förstoring. 
 

Indianernas flagga sitter också på turistinformationens hus.

Vi vandrar vidare i de mysiga gränderna. 

Även här får vi följe av en liten hund.

Fast nu ska vi gå på besök hemma hos en familj och dit får inte vår nya lilla vän följa med. Alla bilder går att förstora. 

                      

På taket till huset sitter det ett kors och några figurer,  även två oöppnade ölfkaskor. Antar att det är en gåva till Gudarna. 

På andra sidan av staden finns det en fästning från inkatiden, den byggdes för att de skulle kunna skydda sig emot angrepp från de djungelindianer som var ett permanent hot emot imperiet.

Ollantytolla ligger på 2 792 m.ö.h så det tar lite på krafterna att gå upp dit. I vår grupp var det bara två kämpar som tog den utmaningen. Jag var inte en av dem, sparade krafterna till nästa dags utmaning. 

 Jag och några till hittade en trevlig servering istället. 

Där passade vi på att svalka oss lite. Den färgglada drinken heter Macau Picchu.  Passande namn eftersom Inkaleden börjar inte så långt härifrån.


Vem vågar slänga skräp i de här papperskorgarna?

Nu ska vi åka och prova öl, får bli som en sängfösare det.

Inlagt 2016-12-30 22:44 | Läst 3334 ggr. | Permalink
Får tacka dig för alla fina reserepotage under året. Vilket det sista i Peru har varit lite speciellt. Vi som följer dig hoppas på en fortsättning. Önskar dig ett Gott Nytt År.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2016-12-31 10:27
Tack Sten!
Peru var överraskningarnas land för mig.
Gott Nytt År!
Fina bilder och ser ännu bättre ut förstorade!

Intressant reportage. Inte visste jag att det finns ännu bebodda städer från förkolonial tid. Stadsplanemönstret förefaller tidlöst och platslöst. Påminner mig om handelskvarter i antikens Rom.

Tack för alla sevärda reportage och ett Gott Nytt År!
Svar från Margareta Cortés 2016-12-31 10:29
Tack Måns!
Du har så rätt att det blir bättre om man förstorar bilderna i bloggarna.
Ollantaytambo var ännu en överraskning på den resan, blev också utöver planerna eftersom vi inte kunde stanna i Cuzco på grund av strejken. Den stan får vi ta när de strejkat klart.
Gott Nytt År!
Jeg takker for endnu en fin og informativ rejsebeskrivelse og ønsker dig samtidig et Godt Nytår med masser af nye fotos.
Mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Fint nyt profilbillede.
Svar från Margareta Cortés 2016-12-31 10:30
Tack Erik!
Blir mycket i bloggen från den här resan för den var sååå innehållsrik.
Tyckte det var dags att byta profilbild nu när den gamla såg så suddig ut i nya formatet.
Gott Nytt År!
Som de andra, så tackar jag och önskar gott nytt år.
PÅ en hembesöksbild noterar jag något som ser ut som ett förfädersaltare, men vet du vad det var? Jag kan tänka mig, att det förkommit i alla kulturer vid någon tid.
Svar från Margareta Cortés 2016-12-31 10:31
Tack Stefan!
Du har så rätt, det är ett förfädersaltare där i hemmet. Vanligt i peruanska familjer.
Gott Nytt År!
Tack för ett nytt trevligt avsnitt i din reseskildring alltid med vackra bilder och bra text som förklarar en del som jag inte har en aning om. Önskar dig ett Gott Nytt År./Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-12-31 10:32
Tack Stig!
Det var mycket nytt för mig också, trots att jag läst så mycket om Peru så fick jag veta än mer om landet där.
Gott Nytt År!(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg