Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Nu blir det mera Peru.

Har haft en fin julhelg med umgänge med släkt och vänner. Har inte rört datorn på hela helgen och perubilderna har fått vila, men nu tänkte jag fortsätta berätta om vår fantastiska resa.

Fast först en liten varning, vi hade tur men det hade kunnat gå väldigt illa. Vi hade ett ljus inne på toaletten för att sprida lite väldoft och även stämning. Har haft det så i många år och använt  den här typen av ljus som köps i en burk. På julafton fick ljuset fnatt och  brann som om det var en marschall och med en låga över hela burken.  Som tur var upptäckte vi det tidigt och kunde släcka och förhindra en eldsvåda.

Visserligen har vi länge tänkt måla om på den lilla toaletten, men nu får vi vara glada att det upptäcktes i tid och att vi i har huset i behåll och målningen lär bli av inom den närmast tiden.

Ljuset som betedde sig konstigt var ett sådant här. Får väl ta och köpa något i den här stilen sedan.

Nu blir det Peru. Vi har kommit till Cusco och där ska det bli strejk och då bör vi inte vara kvar i stan, kan tydligen bli oroligheter då, så vi beger oss iväg för att checka in på ett annat hotell ute på landsbygden. Fast först ska vi utnyttja dagen till att upptäcka omgivningen och styr kosan mot Heliga dalen, Urubambadalen.

Urubambadalen kallas också för Inkarikets kornbod. Höjdskillnaderna och de olika klimatzonerna gör den lämplig för många olika slags grödor.

Mest imponerad är jag över terrassodlingarna som är uppe på bergen runt staden. Tänk bara att gå upp dit för att så och skörda. Hur orkar man sedan göra något efter den promenaden.

Som tur är ska vi inte gå dit upp, vi ska bara åken ner i dalen för att besöka Pisaq och marknaden där.

Det är en livfull marknad och det trevliga med den här är att den inte bara vänder sig till turister utan är en marknad som är mest till för lokalbefolkningen.

Klart det även finns de typiska turistsuvenirerna också.

Men även genuint hantverk.

Men största delen av marknaden vänder sig till lokalbefolkningen, med grönsaker...

...frukt...

...och blommor.

Men framför allt, mycket lokalt folk.

Det är en riktigt färgsprakande marknad, både bland varorna och folket.

Mamman på bilden ovanför stannar upp vid oss och jag får ta en bild på hennes lille son, som med stora förvånade ögon betraktar oss och verkar undra från vilken planet vi kommer.

Det är så kul att vandra runt här och se på alla varor och prata lite med folk.

Köp en hatt!

Eller slå dig ner och ät lite mat.

Kanske lite nya band att dekorera kläderna med.

Några barn gick omkring här med lamm och killingar och ville att man skulle fotografera dem eller sig själv tillsammans med dem. Mot betalning förstås.

Även några vuxna hade den sysselsättningen, men här var det kvinnans varma benkläder som jag var lite förvånad över, för det var varmt.

Kom det en ny turistbuss så var barnen snabbt där med sina små djur. De lokala guiderna tyckte inte att vi skulle ge pengar till barnen för upptäckte de att det gick att tjäna pengar så här så gick de inte i skolan.

Inlagt 2016-12-27 16:29 | Läst 4140 ggr. | Permalink
Eld är eld är eld, stort eller smått, lämna aldrig "stämningen" ensam.
Lika intressanta bilder som vanligt, och riktiga marknader är alltid bäst, även här hemma.
Har sett bilderna och funderat,de som bor där måste ha strålningstålig hud, eller såg du många basilom?
Svar från Margareta Cortés 2016-12-27 18:03
Tack Stefan!
Vet det vanskligt med eld, men den där burken betedde sig inte som andra ljus.
Marknaden var mycket intressant, vet inte hur de har med hudcancer där, men kan nog tänka mig att det förekommer men samtidigt är det nog få som ligger och solar.
Min vän Margaret är också förtjust i att ha doftljus på toaletten och har velat introducerat det hemma hos mig också, men jag har tackat nej till "erbjudandet" just på grund av brandrisk. Tur att ni upptäckte det i tid.

Resan fortsätter med en riktig rundvandring på en marknad som erbjuder både hantverk och fabricerade souvenirer. Affärsverksamheten grundläggs tidigt och det ger förstås lite extra slantar.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-12-27 18:31
Tack Stig!
Du får nog fortsätta tacka nej, man får tydligen inte ens vända dem ryggen om de är på det humöret. Nu hade vi tur och det är mest sot det svarta och lite smält färg. Måla skulle vi ju ändå göra.
Det fanns mycket fint på den marknaden och det blev till och med inköp för oss. Brukar inte handla souvenirer, men här var det så fint hantverk.
Tråkigt om barnen fastnar i turistfälla istället för att gå i skolan.
Usch så hemskt detta med ljuset. jag hade två små värmeljus på lilltoan förr, men efter att min väninna påpekat att det brunnit i värmeljus på toan hos hennes en vän så blev det slut med det. Numera har jag två st batteridrivna små värmeljus, riktigt mysigt det också.
Verkligen färgglädje i dina bilder !
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2016-12-28 10:15
Tack Ing-Marie!
Ska köpa de nya blockljusen med batteri så blir det säkert även här.
Marknaden var mycket trevlig och färggrann.
Man ska ta lärdom av tillbud! Jag dubbelkollar nu att vi släcker ljus innan vi lämnar ett rum.

Batteridrivet är nog inte heller 100% säkert. Elektroniken är billig, knappast military grade.

Om du ursäktar en yrkesskadad arkitekt/energirådgivare: Det bästa är säkert att gå till roten med det bakomliggande problemet. Låt en sotare kolla att kanalen upp från toan är öppen ända upp. Såna här kanaler är inte rensningspliktiga, och det kan t o m sitta fågelbon där. Om kanalen är OK, kolla att det finns överluftsspringa in till toan. Om inget annat hjälper kan man sätta in en liten fläkt som går då lyset tänds. (Allt förutsatt att huset har självdrag eller liknande, ingen nyare till-och frånluftsanläggning. Men det kan finnas stopp i såna kanaler också.)
Svar från Margareta Cortés 2016-12-28 21:41
Tack Måns.
Inga fler levande ljus där.
Fast några kanaler att sota har vi inte på toan, vårt hus är gammalt, byggt 1936 så några moderniteter som du beskriver finns inte. Ljuset stod i det fönster som syns på bilden, fast nu ser det kanske ut som en öppen spis med sitt sot.😁
Oj oj, vilken tur ni hade som upptäckte ljuset i tid ! Oerhört vilken färgprakt det är på bilderna från marknaden. Både varorna och deras sätt att klä sej. Marknader är alltid kul att besöka och jag inser att ni måste ha sett väldigt många olika.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 11:12
Tack Lena!
Ja vi klarade oss med blotta förskräckelsen och lite sot. Går att tvätta bort men måla blir nog snyggare.
Du har så rätt, det var otaliga marknader, men den här var den trevligaste eftersom den inte bara vände sig till turister.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg