Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Flytande öar - Islas Flotantes.

Vi har nu styrt kosan mot de flytande vassöarna.

Det mest fascinerande med dessa öar är att de är handgjorda öar som flyter här på Tittikakasjön. Islas Flotantes som kallas och de är gjorda av vass som växer i sjön. Vi svänger in genom öppningen till själva öarna.

Här på öarna bor ättlingar till urufolket och vår väg in kantas av folk som står och vinkar och vill att vi ska komma till just deras ö, men för att det ska bli rättvist och att inte vissa öar ska bli nedslitna av alla besök så är turismen reglerad numera och besöken sprids ut mellan de olika familjerna som bor här.

De har pampiga och vackra vassbåtar som man som turist kan få en åktur i om man vill, fast numera så använder befolkningen inte dessa båtar så mycket. De har modernare båtar då de ska ta sig till fastlandet.

Vi har kommit till vår ö och får ett varmt mottagande då vi går iland.

Öarna görs av en speciell sorts vass, totoravass och vi får både berättat och visat hur de bygger sina öar. De vasslager som är underst ruttnar ganska fort, därför behöver öarna förbättras ovanifrån minst var tredje månad. Så länge invånarna håller efter öarna kontinuerligt klarar de sig bra i många år. Öarna flyter, men flyter inte omkring fritt utan de är förankrade med en påle som man kört ner i sjöbotten.

Ålderkvinnan på ön är inte hemma då vi kommer, hon är iväg med båten och hämtar barnen i skolan. De yngre barnen har skola på öarna men de äldre måste åka in till Puno för att gå i skola. Det medför att den yngre generationen ofta blir kvar inne i stan, får arbeten där och bosätter sig där också. Jag antar att dessa öar kommer att bli mer och mer som ett "Skansen", men än så länge bor det folk här och vi får berättats hur livet går till.

Den äldre kvinnan kommer tillbaka och det är en färgrik kvinna, inte bara till klädsel utan även till sättet. Hon berättar med hela kroppen hur de lever.

Totoravassen används inte bara till att bygga öarna utan även till mat och medicin. Den vita nedre delen av vassen äter man, den innehåller mycket jod och säga förhindra gikt. Vi får inte smaka för de säger att den är så hårdsmält så våra magar som inte är van klarar inte av det. Vassblad kan också lindas på onda ställen för att lindra smärta.

De äter också mycket fisk och sjöfågel.

Vi får också ett livfullt skådespel om hur det går till vid byteshandel.

Någon frågar vad som händer om man blir osams. Jo då kommer vassågen fram och ön sågas itu. Det händer då och då.

Vi blir även inbjudna till några av hyddorna. I vår familj bor det två vuxna och två små barn, ett av barnen ligger och sover. Amalia visar oss med stolthet att de har både radio och TV. Elen får de från solenergi.

Underbara hantverk visar de upp och även säljer. Klart vi handlar lite, det är ju så vackra arbeten.

Ett både trevligt och lärorikt besök på vassöarna var det och kul att få träffa så trevliga och vänliga människor.

Sötast är de små barnen.

Och charmigast är den äldre kvinnan.

Det är dags att ta farväl...

...och återvända till vårt hotell i Puno.

Inlagt 2016-12-17 10:32 | Läst 6443 ggr. | Permalink
Roligt att se människornas vackra, färggranna kläder. Allt behöver inte vara grått och svart som för det mesta här hemma. Men man undrar hur de grejar det sanitära på vassöarna?
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 12:30
Tack Torbjörn!
Tänk om vi hade så färgglatt här också. På vintern är det mest mörka kläder skulle nog bli mer leenden med färg.
Jag har ett paraply med Nalle Puh i mönstret, mötte en dagisgrupp i regnet en gång och alla leenden som jag fick då gjorde nog min dag.
Fantastiskt färgstarka kläder invånarnna har på sig. Man blir nästan glad bara av att se det. Kan tänka mig att det kan vara lite spännande att bo på vassöar. Sitter de någorlunda fast eller flyter dom?
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 12:47
Tack Mikael!
Glad av att vara där också.
Som jag skrev, så sätter de fast öarna med en påle ner i sjöbotten så att de inte ska driva iväg.
Förr i tiden flöt de lösa omkring, men inte numera.
Vilket ställe ! jag känner igen vassbåtarana men inte att jag läst något om dessa öar. Mycket intressant att få se och ta del av. Jag ser att de små barnen håller virkade djur i händerna. Antar att det är dina små gåvor.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 12:49
Tack Lena!
Vassbåtarna blev nog välkända genom Heyerdahl antar jag, även om han byggde sina av papyrus så lärde han sig av peruaner hur de skulle byggas.
Det stämmer att det är mina små alster de har, fotar jag dem så ska de väl ha något av mig också.
Eftersom de inte vill att man ger pengar så är det praktiskt att ha med sådant i fickorna, de väger inte så mycket heller.
Grymt vackra handarbeten! Inte att undra på att du köpte. Textilkonst har blivit lite bak i vår kultur tyvärr.
De neonfärgade kläderna är annorlunda. Sysslar de med hydroponisk odling? Möjligheten finns där.
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 12:51
Tack Stefan!
Tyvärr så är textilkonst lågt värderat här, inte så dyrt där heller.
Tror de odlade i jord, fast vad jag kunde se så var det inte så mycket odlingar.
Vackra bilder på människor och hantverk med så fina färger, Det var en ny nyhet för mig att de flytande öarna var tillverkade av befolkningen. Jag undrar vad anledningen är.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 13:23
Tack Stig!
Vet tyvärr inte hur det kom sig att de började göra dessa öar, men de har bott så väldigt länge.
Vackert och färggrannt reportage! Jag tror att Tor Heyerdal byggde sin vassbåt Ra efter modell av vassbåtarna på Titikakasjön. Men avsikten var att den skulle efterlikna en egyptisk vassbåt. Dem tor jag man känner bara från avbildningar. Vassbåtarna på Nilen byggdes av Papyrus. Vad slags vass är det i Titikaka-sjön?
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 13:25
Tack Ernst Göran!
Det stämmer att Heyerdal tog lärdom av peruaner för att bygga sin Ra II. Den första sjönk ju så det behövdes lite expertkunskap för att få den sjöduglig. Vassen i Tittikaka är Totoravass.
Vilka vackra färger på kläderna som de tillverkar och har på sig Intressant med vassöar Ha en trevlig kväll : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 13:25
Tack Gert!
Det var ett intressant besök, där vi även fick en hel del kunskap med oss hem.
Du har alltid intressanta resereportage och dessa från sydamerika visar verkligen hur annorlunda världen ser ut i olika dela av vårt klot. Hur nära naturen en del lever. Undra vad deras vävda kläder skulle kosta om dom tillverkades i Sverige. Det enda negativa jag hört om Tittikakasjön är när gässen ruggar och inte kan flyga så kör man ikapp fåglarna med motorbåtar och slår ihjäl dom. Lite tråkigt men säkert ett välbehövligt tillskott i födan.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2016-12-18 13:30
Tack Sten!
Har inte hört det om gässen i sjön, men däremot så har de problem med guama, en vattenväxt med långa rötter som har invaderat sjön.
Fortsättning följer snart på bloggen, men lite bältros kom emellan för bildredigering.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg