Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

El condor pasa.

Hur graderar man upplevelser? Någon frågade mig vad som varit bäst på peruresan och jag hade svårt att välja ut något som var det allra bästa av alla dessa upplevelser som vi hade här i Peru. För hur väljer man mellan att få se ett vulkanutbrott och världens största fågel och det på samma dag dessutom.

Det var nog den dagens höjdpunkter, även om landskapet vi vistades i var nog så vackert och spektakulärt med djupa raviner och höga berg.

Vägen vi färdades på var ett litet äventyr den också.

Plötsligt är det stopp och jag tror att det är vägen som är oframkomlig, men så ser vi att det står en hel del människor och spanar upp i skyn. Vår buss töms tämligen fort och jag rycker till mig telet. För här har det samlats inte bara en stor mängd folk utan där uppe ovanför berget cirklar det kondorer.

Inte bara en utan det är många.

Jag räknade och som mest såg jag 20 stycken samtidigt.

Vi lämnar dessa condorer för även om de är många så är de väldigt högt uppe, hoppas bara att några stannat kvar vid Cruz del Condor där finns en utsiktsplats med ett djup på 3400 meter ner i ravinen.

Jag börjar med att traska ner en bit i ravinen till de lägre utsiktsplatserna med förhoppning att det ska vara bättre ställe att skåda kondorer. Det berättades att kondoren var världens största flygande fågel, men undra hur det jämför storleken då, för när jag var i Antarktis så fick jag höra att det skulle vara vandringsalbatrossen som var störst. Men det spelar mindre roll för mig vilken som är störst nu vill jag få se en kondor här och lite närmare än de vi såg på väg hit. Lämnar den lägre platsen och går upp igen och det är ju tur för då kommer vår lokala guide Beatrise och hämtar mig och tycker att min kamera och jag borde komma för hon har siktat en kondor.

Tror inte att jag skulle ha hittat den utan hjälp och det är också tur att skuggan från fågeln är så svart så att man kan via den hitta fågeln. Ringade in skuggan och fågeln på den här bilden (går att förstora).

Finns en kondor även på den här bilden, kan du  se den? Bra camouflage.

Lättare att upptäcka är de mot det vita.

Även om de var långt borta och såg så små ut så hade jag ändå fått se kondorer, tänkte jag.

Då händer det, det kommer en seglandes alldeles intill oss. Ett sus går genom folkmassan och kameror klickar.

Den seglar iväg och jag känner mig ganska nöjd med dagen.

Har fått se så många kondorer att jag tappat räkningen och dagen är dessutom långt ifrån slut.

Passande är väl att lyssna på Simon & Garfunkels variation av låten El Condor pasa. Finns på YouTube, vi fick höra den många gånger under resan fast oftast på spanska.

Inlagt 2016-12-12 14:59 | Läst 6735 ggr. | Permalink
Vilken fantastisk resa! Tänk att få se ett vulkanutbrott. Det skulle jag vilja göra.

Med vänlig hälsning Tommy
Svar från Margareta Cortés 2016-12-12 16:40
Tack Tommy!
Den här resan kommer leva kvar i minnet länge.
Enastående landskap! Grymma stup och grusvägar. Slog upp det där med fåglar, som vanligt gäller det att definiera/precisera ord; störst vingspann är definitivt vandringsalbatrossen, men störst vikt är strutsen, skulle gissa att den har störst volym också, störst (högst dB) läte vet jag ej.
Svar från Margareta Cortés 2016-12-12 15:58
Tack Stefan!
Men om vi bortser från strutsen som inte kan flyga är det då kondoren som har störst volym och vikt. Vandringsalbatrossen är ju ganska smäcker.
Underbara bilder! Inspirerande bilder och berättelser till för oss kommande sydamerikaresa nu i februari 2017. Tips om utrustning?
Hälsningar//GöranR
Svar från Margareta Cortés 2016-12-12 16:45
Tack Göran!
Härligt att ha en Sydamerikaresa framför sig. Längtar redan tillbaka. Vart där ska ni?
Viktigast är nog rejält med minneskort eller lagringsutrymme.
Vi hade fått rådet att ha varma kläder med, men våren hade kommit så de fick vi ingen användning av. Fast vädret kan variera, vi var på en plats där vi svettades och vattnet nästan kokade i flaskorna i värmen, träffade på folk dom varit på samma plats dagen innan och frusit alldeles förskräckligt. Stadiga skor hade jag glädje av.
Baddräkt hade jag också kunnat packa ner.
gorred 2016-12-12 17:44
Vi kommer att åka runt på den här resan , en Sydamerikansk Odyssé som de kallar den; Rio de Janeiro, Buenos Aires, Iguazafallen , Pampas, Colcadalen bland annat. Verkar väldigt trevligt i broschyren.
Och jag förstår, inte minst av dina bilder, att stora mängder minne är direkt nödvändigt, plus batterier och laddare. Och sen gäller väl det vanliga med vidvinkel, normal och tele förstås, eller hur? Vad upplevde du blev mest använt?
//GTöranR
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:46
Mest använd blev nog mitt reseobjektiv som tyvärr inte är det bästa men nu när jag inte har med fullformatkameran längre så har det bäst omfång med Tamron 16-300mm. Hade med mig 100-400mm och det hade jag nytta av på många ställen. Det som låg mest oanvänt var det som jag tycker är bättre än Tamron är Canon 28-70mm. Det var nog mest använt då jag hade min tunga kamera.
gorred 2016-12-14 13:50
Tack - värdefull input!//GöranR
Trevliga bilder och ett vulkanutbrott känns spännande om man är på betryggande avstånd alltså..
Mv/G
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:46
Tack Gunte!
Lovar, det var spännande.
Vilka upplevelser du fick vara med om !
Vulkanutbrottet ser ju så läckert ut, och fågelbilderna var inte fy skam dom heller !
Spännande !
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:48
Tack Ing-Marie!
Nog fick vi massor med upplevelser på den här resan.
Vulkanen på första bilden är onekligen mycket imponerande även om jag också skulle ranka kondorer som en enorm upplevelse. Man är nog lite oense om vilka fåglar som är störst när det gäller vingspannet. Maraboustorken ligger nämligen också bra till samt förstås kondor och vandringsalbatross. Tyngsta flygande fågeln torde dock vara något som du ser ofta, knölsvan. Imponerande bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:50
Tack Lena!
Gillar det här landet Peru, så många olika upplevelser allt från storstad till vulkanutbrott.
Det där med störst och mest tävlas nog om på alla fronter, jag är i alla fall glad över att ha fått sett denna stora fågel. Kul att den ville komma så nära oss också.
Riktigt häftiga bilder från resan där! Utsiktsplatsen magnifik verkligen!
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:52
Tack Dan!
ett fascinerande land det här.
Fantastiska bilder på fantastiska upplevelser El Condor Pasa är en favoritlåt och förstår att höra den förstärkte upplevelsen ännu mer....
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:54
Tack Sirpa!
Den låten fick vi höra många gånger under resan och den passade ju bra med vår upplevelse.
Många fina bilder på en hisnande natur! Fantastiskt att få uppleva kan jag tänka mig. Men bor gör jag nog helst på Skåne-alpernas aningen lägre nivåer... ;-)
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:56
Tack Christer!
jag bor nog också helst på lite lägre nivå, det var jobbigt att gå omkring på hög höjd, men kul att uppleva.
Hörde att de från lågländer som fått jobb uppe i Cusco inte klarade av så många år innan de var tvungna att återvända till lägre nivåer.
Härliga upplevelser kan jag tänka mig, kul att du fick fotat kondorer, snyggt!!!!
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:57
Tack Synnöve!
Kondorer är kul att ha i bildarkivet.
Väldigt vackert, och spännande att få se Kondorer dessutom! Låter verkligen som en av de bättre resorna..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:57
Tack Jan!
Håller med, en resa som jag verkligen kan rekommendera, en av de bättre jag gjort.
Vulkanutbrott och Kondorer på samma dag det måste vara lycka. Vad kan slå det? Kanske det kommer nya överraskningar nästa dag. Hur som helst så är det fina bilder som vanligt.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-12-14 11:58
Tack Stig!
Var verkligen en lyckad dag.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg