Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Culloden, Balnuaran of clava, Corgarff Castle

Slaget vid Culloden var det sista fältslag som utkämpades under det jakobitska upproret. Fältslaget inträffade den 16 april 1746 vid Culloden som ligger inte så långt ifrån Inverness och Loch Ness. Vi stannar inte vid det historiska slagfältet men ser det från bilen.

Inga bilder att skryta över, men som minnesanteckning kan de duga.

Däremot så stannar vi vid "Balnuaran of clava" som är ett bronsåldersgravfält. Vår guide tycker tydligen att det är mer intressant än slagfältet.

Här finns tre cirkelformade rösen och visst är det fascinerande att det för tre-fyra tusen år sedan var människor här och byggde dessa rösen, men lika intressant är det att vi i Sverige har liknande rösen. Kom att tänka på Kungagraven utanför Kivik som liknar de här fast mycket större. De här är öppna och jag går in och kikar.

När jag kommer ut igen så har det kommit en fransk grupp som står utanför den största gravkammaren och nästan alla tar upp sina kameror och ska fota. Då kan jag inte låta bli utan tar en bild på de fotograferande, blev många skratt i den gruppen då.

De här två ser ut att ha det bra.

Vi lämnar gravfältet och inte långt därifrån finns den här pampiga järnvägsbron.

Sedan fortsätter vi upp till högländerna och de stora vidderna.

Men vill man idka lite skidåkning så går det bra här. Det finns både backar och lift.

Vill man vandra ifred så är det hit man ska bege sig, drar man ut i dessa vidder så kan man gå i tre dagar utan att träffa på någon bebyggelse.

Vi tar en liten bensträckare vid en utsiktspunkt

Vi lyder uppmaningen och tar en titt på utsikten.

Blåser det så kan man söka lä i konstverket.

Nedanför backen ligger Corgarff Castle, det slottet byggdes i mitten av 1500-talet av Forbes of Towie men brändes ner av deras fiende och lady Forbes och barnen dog. Det är på den händelsen som balladen  Edom o' Gordon bygger på.

Efter jakobitupproren  byggdes det om som en kasern och en avdelning  regeringstrupper var stationerade där. kikar man genom de borrade hålen i stenen så ser man att ett av dem är riktade mot slottet.

Det andra hålet ut mot naturen.

Här kan vi också se hur liten floden Don är här uppe i bergen.

Sedan började det regna...

...och vi åkte tillbaka till Aberdeen.

Inlagt 2016-10-14 14:29 | Läst 4994 ggr. | Permalink
Intressanta bilder och text från det området! Var i Inverness för länge sedan och badade i samma pöl som odjuret men såg inte till det just då som tur var.
Svar från Margareta Cortés 2016-10-14 17:59
Tack Dan!
Jag badade inte där men det var ett intresant besök.
Vad du vet ; -)
Fina foto och berättelse, alltid lika intressant :-)
Svar från Margareta Cortés 2016-10-14 18:00
Tack Synnöve!
Vi hade en guide som berättade mycket, var nog inte tyst många meter så vi fick massor med information och lite fastnade.
Märkligt landskap. Är det ljung som växer på kullarna ? Lite försök till återplantering av skog, men ser inte ut att vara skog i min smak. Ser lite tätt ut mellan träden. Mycket intressant landskap trotts allt. Skulle gärna göra ett besök. Som gammal järnvägare måste man gilla den fina bron.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2016-10-14 18:02
Tack Sten!
Det växer mycket ljung på dessa kullar och blir fina färger.
Vet inte om det är återplantering eller sparad skog, fanns inte så mycket av den varan.
Bron var häftig så jag bad om ett stopp där.
Slaget vid Culloden, med Bonnie Prínce Charlie av ätten Stuart i spetsen är vad jag förstår ansett som ganska snöpligt i Skottlands historia, ett halvhjärtat försök att återta självständig makt, med svikna löften från fransmännen och alldeles för få män. Så det var kanske inte så underligt att man for förbi. Var där för flera år sedan och fick den här känslan av den guiden.
Skottland är annars mäktigt med sina hedar, sina kullar och vidsträckta områden, som gjorda för vandring inte minst. Ett intressant landskap verkligen, inte minst med skillnaden hög- respektive lågländerna.
Trevligt berättelse.
//GöranR
Svar från Margareta Cortés 2016-10-14 18:05
Tack Göran!
Din teori var intressant, var troligtvis därför han inte ens saktade ner vid slagfältet och sa att det var ganska ointressant när vi frågade om det. Propsade inte på något stopp heller eftersom vi hade två till med oss i bilen som inte heller var intresserade. Guiden var väldigt mycke skotte.
gorred 2016-10-14 23:14
Skottarna är stolta. Och just nederlaget vid Culloden tycks vara skämmigt ur den synpunkten. Men samtidigt är det väldigt informativt just där, som Lena berättade, väl värt att stanna. För alla som inte är skottar alltså ;)
//GöranR
Svar från Margareta Cortés 2016-10-17 09:54
Får bli ett stopp där när vi har egen bil.
Jag hade läst flera böcker, både skönlitterära (Gabaldon) och historiska, när jag passerade Culloden och tillbringade därför en halv dag där. Det finns utmärkt var skottarna och engelsmännen tillbringade sista natten innan de drabbade samman och det var bara ett stenkast från varandra. Skottarna begravdes clanvis och stenarna med de ristade namnen finns kvar. Jag stannade även vid bronsålderslämningarna men där hade jag mycket mindre kunskap och stannade inte alls lika länge. Jag känner dock igen det väl från dina bilder. Jag reste runt lite spontant med en hyrbil när jag inte jobbade i Dundee och den här turen minns jag mycket väl. Kul att få se bilder från dessa ställen igen.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-10-14 18:09
Tack Lena!
Görans teori om varför vår guide inte ville stanna vid slagfältet var intressant, vi hade gott om tid och kände nog att slagfältet var intressantare än gravarna.
Vi får väl ta skadan igen vid något nnat besök, det var ju Loch Ness som var målet för trippen.
Tack för en mängd vackra "vykortsbilder" som säkert visar det karga landskapet i Skotska Högländerna.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-10-14 18:10
Tack Stig!
Fina vyer var det där, stora vidder och vackert.
Märkligt landskap med en märklig historia, fint bilddokumenterat!
Svar från Margareta Cortés 2016-10-17 09:54
Tack Ernst Göran!
Skottland påminner ibland om Norge och på andra ställen bara så Skotskt.
Fint att se landskapet och de historiska platserna,järnvägsbron är
pampig den gör nog minst åverkan på naturen än en järnvägsbank.
Svar från Margareta Cortés 2016-10-17 09:55
Tack Bo-Lennart!
Järnvägsbron var verkligen pampig.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg