Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Från min altan 2

Skrev i ett annat inlägg om hur skönt det är att sitta på altanen och titta på fåglarna, fågellivet är ganska varierande och ibland kommer det även någon lite ovanligare fågel bland besökarna. Det här är en som inte kommer så ofta.

När den här dyker upp så brukar det bli ett förskräckligt liv bland de andra fåglarna. Fast en morgon då jag kom ut så satt den i granen vid tomten. Jag skyndade mig in för att hämta kameran och just då jag skulle ta en bild så flög den sin kos innan jag hann med att få någon bild.

Nu kom den tillbaka vid ett annat tillfälle så jag fick föreviga den så att jag kunde jämföra med fågelboken och konstatera att det var en sparvhök som var på besök.

Fast då vid första besöket så trodde jag att det var en duvhök, träffade på grannen och berättade för henne hur jag sett en (vad jag då trodde) en duvhök. Berättade att den satt i granen där borta och hur jag rusat in efter kameran men inte hann med att ta någon bild.

En svarade hon, det satt fem i trädet där borta häromdagen, sa hon. Utan att notera min tappade haka fortsatte min granne att prata om något annat, ända tills hon hejdade sig och frågade. Sa du hök?

Hon trodde att jag sett en duva och rusat in efter kameran, vad tror hon om oss fotografer. Visst är duvor charmiga men inte lika svårfångade och ovanliga gäster som hökar. De som brukar vandra runt på min gräsmatta ser mer ut som gemytliga små gummor.

Ganska så kärleksfulla kan de också vara. Turturduvor? ;)

Att det var en sparvhök som kom, hörde jag på lätet...

...och är det inte en sådan så finns det nog någon här som berättar för mig vad det är för sort.

Inlagt 2016-08-17 13:20 | Läst 5606 ggr. | Permalink
Det mest spännande vi sett från vår balkong i sommar var en stjärtmes, vilket bums fick mej att omvärdera balkongen som möjlig spaningsplats. Vår balkong är liten och ganska rackligt byggt så det är inte ett ställe man sitter på och njuter, men man kan stå där och spana i alla fall.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-08-22 12:24
Tack Lena!
Att få en stjärtmes på tomten är nog en höjdare. Bra spaningsplats låter det som.
Hej!
Kul du hade tur att fånga den på bild, de har ju skarp syn och är skygga. Hemmet är en fin spaningsplats, det har vi konstaterat. Har mest sparvhök hemma, men vintertid har jag även sett en återkommande duvhökshanne, som är något lite större, men vid en snabb blick kan det vara svårt att se skillnad. Deras favoritfågel verkar vara koltrast. Då och då kommer jag ut och ser utspritt dun, och någon gång ser jag dem med byte. Har en gång på vintern sett när sparvhöken slog en pilfink, det var en syn jag inte glömmer. En sån snabbhet och kraft från en så liten fågel är helt otroligt minst sagt.
Är jag vid havet och plötsligt alla änder och gäss lyfter, ja då är inom en minut en havsörn på väg mot mig. Så visst ställer det till oväsen när de dyker upp.
Förresten berättade grannen att innan i år hade en pilgrimsfalk suttit utanför mitt en halvtimme helt synlig, men då var jag inte hemma.
Svar från Margareta Cortés 2016-08-22 12:37
Tack Stefan!
Eftersom vi har en tomt med allmänning mot skog på tre sidor så kommer det en hel del djur till vår tomt.
Kul, speciellt med räven som kommer hit varje dag och kollar om det finns något gott åt honom. Tillräckligt skygg för att anses vild och tillräckligt van vid folk så att vi kan iaktta honom genom fönstret eller sitta blickstilla på altanen.
Vilka fina fågel bilder Sparvhöken den är fin Gillar bäst duva i par bilderna Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2016-08-22 12:37
Tack Gert!
Det är kul att det kommer så mycket fåglar till vår tomt.
Fin serie fågelbilder du fångat på bild, och bilden på Sparvhöken är läcker. Från min altan ser jag bara Blåmes och Talgoxe. Men där jag bodde tidigare i Täby där fick jag lite mer varierat besök och minsann så tror jag att det kom en Sparvhök också. Den tog jag med min första digitalkamera en Olympus C720UZ, och året var 2003.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-08-22 13:00
Tack Stig!
Det är ett rikligt djur och fågelliv här där vi bor, kul är det.
Snyggt fångat Margareta. Tomtkryss är fågelskådarjargongen för att samla och notera så många arter som möjligt från sitt hem. I stan kallar dom det balkongkryss. Där jag bodde tidigare, närmare den beskogade åsen söder om lundaslätten, hade jag en gång en sparvhök som slog en gråsparv, en av mina egna gråsparvar som jag matade idogt genom hela vintern. Jag hörde tjattret när flocken drog in i jasminbusken, tittade ut och såg sparvhöken stå på marken med en klo runt sparven som låg på rygg och, tyckte jag, tittade bedjande på mig. Men det hände flera gånger att de missade. Jasminbusken lät jag växa oklippt för att den skulle ge bättre skydd. Förresten, det mest exotiska tomtkryss från förra stället var en Bändelkorsnäbb. När de lockar låter det som ur en leksakstrumpet, ett nasalt, rakt och lätt vemodigt läte.
mvh Johan
Svar från Margareta Cortés 2016-08-22 13:02
Tack Johan!
Det där med tomtkryss, låter behändigt och praktiskt. Ska kanske ta och börja kryssa för de fåglar som kommer hit. ;)
Ser ibland fjäderhögar även här, så då ock då får nog höken sig ett skrovmål trots att det finns gott om träd och buskar att gömma sig i.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg