Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Älgklanens folk

Tänk så mycket historiskt och så mycket information det finns om vårt land som man kan få alldeles gratis bara man stannar till lite då man är ute på en biltur. Som här vid vägkanten finns det information om hur vårt jordklot bildades för 4,6 miljarder år sedan.

Bara att läsa och ta till sig.            

Vem kunde tro att dessa stenar hade så mycket att berätta.

Inte långt härifrån finns också Glösa Älgrike.

Här kan vi få veta det mesta om hur Älgklanens folk levde för 8000 år sedan. I en gammal lada har det byggts upp en informationsplats där det berättas om dessa våra förfäder.

Inlandsisen smälte bort i Jämtland för ungefär 9000 år sedan och snart efter det så började lavar och mossor att växa på den nakna marken. Därefter rotade sig gräs och dvärgbjörk och lite senare även björk och tall. Det fanns då mat för djuren. Då det nu fanns mat för människorna också, så började även de komma hit. Det var då stenåldern började i Jämtland. Här vid Glösa var det troligtvis en samlingsplats för dessa människor.

På klipporna vid bäcken finns ristningar som är 4000 år gamla.

Vi kallar människorna som levde här för Älgklanens folk eftersom arkeologerna hittat så mycket älgben vid boplatserna, alltså var älgen ett mycket viktigt byte. Den gav mat samt ben och horn till redskap, skinnet användes till kläder, kärl, väskor och bostäder.

 På hällristningarna är älgen det vanligaste motivet.

Här i Glösa finns det också information om varför det hittats så många älgben. Här kan du läsa om det.

För de som inte är intresserad av historia så bjuder området här på en fin natur att ta vandringar i också. Det finns utmärkta vandringsleder.

Nu när vi var där i slutet av maj så blommade blåsipporna för fullt.

På sommaren finns här ett fik, nu var det stängt men även där finns en hel del information om hur landet har utvecklats. Här kan man se att det är inte bara nu som klimatet har förändrats.

Det finns en myt om världsträdet som ska stå i fjärran land och dess grenar ska sträcka sig ut och hålla upp himlavalvet.  Trädet är fäst i himlens mitt i polstjärnan. Den dag världsträdet faller, då faller himlen ner och allt liv på jorden upphör. För att  minnas myterna om världsträdet har de här rest ett tanketräd. Det var så högt att jag inte såg att jag inte fick med toppen av pinnen.

Här vid fiket finns också berättelser om trumman, den trumma som schamanen använder. Trumman ska tillverkas av virke från världsträdet, men trädet får inte skadas då virket huggs ut för om trädet dör blir trumman oduglig.

På andra sidan vägen finns det en hel del fångstgropar och även information om älgen.

Redan Julius Cesar hade tankar om älgen, han skrev i sin bok "Kriget i Gallien", omkring år 50 f.Kr att älgens leder var stela. Därför måste den luta sig mot ett träd för att sova, ett effektivt sätt att jaga älg var därför att nästan såga av träden i skogen. När älgen sedan lutade sig mot det ramlade den omkull och kunde inta ta sig upp med sina stela ben och blev ett lätt byta för jägaren.

Tänk så enkelt det skulle vara under älgjakten, fast problemet är väl att veta vilket träd älgen tänker välja.

Även vetenskapsmannen Plinius (år 60 e.Kr.) hade idéer om älgen, han skrev att älgen har så stor överläpp så att den måste backa då den äter. Försöker den gå framlänges så trasslar den in benen och ramlar omkull. Undrar om han någonsin sett en älg?

Så sent som på 1200-talet beskriver Bartholomaeus Anglicus att älgen har en påse under hakan. I den samlar han vatten som hettas upp när den springer, det heta vattnet använder den till att spruta på förföljande hundar och jägare som då bränns svårt. Detta märkliga påstående upprepas så sent som 1744 i ett brittiskt uppslagsverk om jakt.

Vi tar en promenad bort till fångstgroparna innan vi fortsätter vår resa.

 Inte bara svenskar som hittar hit, vi träffade på ett italienskt filmteam som också hittat stället.

Inlagt 2016-06-10 14:00 | Läst 5094 ggr. | Permalink
Det här känns bekant...Visst ligger det nära Travskolan Wången ? I så fall har jag passerat detta ställe på vårvintern en gång och bl a provat på snöskor, skidor med snören inställer för bindning och en stav, pilbåge etc. Vi satt också i en stor lada med mycket älgben.
Intressant iakttagelse av Ceasar...skulle tro att älgarna sover på samma sätt som hästar. Plinius hade nog inte sett en älg :-)
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-06-10 18:08
Tack Lena!
Googlade på Wången och det ligger inte så långt från Glösa. Vi fortsatte mot Åre efteråt.
Har varit där även när barnen var små, men då var det inget ordnat runt omkring , endast hällristningarna. Sonen som nu är vuxen kom inte ihåg det men kul ändå att få visa honom nu.
Låter som en kul tillställning i Wången. Kanske inte var samma lada som den här, för den är inte så stor, fiket däremot är större.
Hej,
Bra blogg som visar att det är viktigt att utbilda sig. Dessutom kan man lära hela livet. Ingen är fullärd.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2016-06-10 18:09
Tack Bob!
Det är kul när det finns så mycket information på sådana här ställen. Och lär gör man visst hela livet.
Intressant och fina bilder från besöket med historiska inslag.mvh Bo-Lennart"
Svar från Margareta Cortés 2016-06-11 10:12
Tack Bo-Lennart!
Ett intressant ställe och finnatur där.
Rolig och intressant läsning och mycket bra bilder därtill. Har ju följt dina tidigare Sverigeresor som också var trevliga att läsa med fint bildmaterial. Ser fram mot mer sådant.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-06-11 10:13
Tack Stig!
Jag gillar att resa i Sverige och tycker det är så intressant med all information man kan få på dessa resor.
Trevligt att det finns någon som sätter upp alla dessa tavlor.
Som vanligt mycket information och fina berättande bilder. Ska jag vara ärlig så var det första jag tänkte på var "vilket miljöombyte för paret Cortès " Ena dagen Bangkok eller Madrid sedan den Jämtlänska skogen.
Ja, jorden är en märklig skapelse. När jag stod nedanför lågfjällen väster om Jokkmokk och såg upp mot Jarre kom tankarna om just hur allt skapats. Vilka enorma tyngder som far omkring i universum.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2016-06-11 10:15
Tack Sten!
Ska jag vara ärlig också så gillar jag mest att resa i Norden. Inte så lätt på tider då det inte är turistsäsong för då är det mesta stängt.
Vi for norrut sedan så det kommer mera.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg