Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Eldflugor

Först ska vi äta middag vid floden, sedan ska vi åka båt i mörkret och se på eldflugorna.

Färskare än så här  kan det knappast bli, då fiskarna kommer med sina båtar och levererar direkt till restaurangerna.

Vi får en utsökt middag och jag som älskar chilikrabba är lycklig och mätt efteråt. Medans jag väntar på att mörkret ska falla lite mer så passar jag på att mata fiskarna i vattnet bredvid vårt bord med lite överblivna smulor.

Dags för en båttur i mörkret, vi ska åka i små flata och i mina ögon lite rangliga båtar. Skyltar upplyser oss om att det är förbjudet att fånga eldflugorna och det är dryga böter. Vår guide säger att om eldflugorna fångar oss så betalas summan ut i belöning istället. Problemet är bara att man måste visa upp den på kontoret och om man kommer med en eldfluga dit så kan man ju inte bevisa att man inte fångat den och får böta.

Hur som helst, jag har inte för avsikt att fånga några flugor, bara se dom och även försöka fota dem.

Det är mörkt, nästan helt kolsvart och vi flyter sakta fram i vår eka. Vi behöver inte ro, för vi bakom oss står vår förare och vickar fram båten lite lugnt. Rofyllt är nog ordet som kan beskriva stämningen.

Eldflugorna är egentligen en slags skalbaggar och detta område hyser nämligen Malaysias största koloni av eldflugor (fireflies). Det kan finnas uppåt tusen lysande eldflugor i en del träd och på en sträcka av ungefär 13 kilometer längs floden. Det är inte så lätt att få någon bild på skådespelet eftersom det är så mörkt, men jag tar några som minnesbilder ändå.

Träden lyser som julgranar av dessa mycket små men ljusstarka flugor.

Det var en sån totalupplevelse, fullt av små glimmande varelser på båda sidor av floden. Hade de inte rört sig hade jag trott att det var fullt av små julgransljus i träden.

Några sätter sig på vår båt också.

Plötsligt knackar vår roddare mig på axeln och lägger en eldfluga i min hand. Han kanske inte vet om att man inte får fånga dem, ;) Den kryper runt där och lyser, det kittlas lite och den verkar trivas med mitt sällskap.Hoppas det går att se något av dessa bilder, Har men en mörkt ställd skärm så kan det vara svårt. Märker att det är stor skillnad på mina datorer. På bilden ovanför så försöker jag ta en bil på min egen hand med en eldfluga på. Syns lite mer vid förstoring.

Hur det än är vid fotografering, så är det speciellt att se hur träd och buskar glimmar.

Vill man se hur de blinkar så har jag en liten filmsnutt här.

För oss är det dags att återvända.

På väg tillbaka till bilen, ser jag något som rör sig framför mina fötter och samtidigt hoppar vår chaufför till och drar undan mig. Det var en kobra som korsade vår väg. Synd att jag inte fick stanna och fota den. Den ÄR för farlig sa guiden, med rysning på rösten.

Inlagt 2016-05-09 22:38 | Läst 5908 ggr. | Permalink
Måste ha varit en häftig upplevelse. Minns när jag var i Finland 1969 och första gången såg en lysmask. Det var något alldeles speciellt. Men det var EN mask. Att se så många eldflugor måste ha varit en märkligt naturupplevelse.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2016-05-10 13:00
Tack Sten!
Det var verkligen en trevlig upplevelse, inte bara för elflugornas skull utan även den stilla roddturen i mörkret var fin.
Såg något liknande i min trädgård, något flugliknande som lyste i en grönskimrande färg, fascinerande även det, men det var så som du säger bara en. Här vilmade det av dem och det blinkade och glimmade i var buske och träd.
Oj , det här måste ha varit häftigt. Det måste ha varit en mycket fin känsla att glida fram i båten. Jag har sett eldflugor vid ett tillfälle men inte så här manga på en gång och det gick absolut inte att fotografera.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-05-10 13:04
Tack Lena!
Kan ju inte påstå att det gick att fota här heller. Men lite minnesbilder fick jag även om det inte blev några mästerverk. Var inte lätt att se vad jag ställde in kameran på i mörkret, fick prova mig fram och hoppas på det bästa, och jag kan säga att det var många som gick direkt i papperskorgen.
Synd att jag inte fick försöka fita kobran, där fanns belysning och hade kanske gått att få en bild, men vår guide vägrade att låta mig testa.
Vilken spännande utflykt!!! jag tycker ni verkar ganska modiga....



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg