Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Trångbott.

Det är inte bara de levande som måste få plats i Hongkong. Även när man avslutat sitt liv så behövs det plats. Hörde häromdagen att Kina försöker få sina innevånare att kremera sina avlidna eftersom det inte finns mark till begravningsplatser kvar och att det går åt så mycket träd till kistorna. Kommunistpartiet försöker skydda mark och träd genom att förbjuda kistbegravningar. För att skydda odlingsbar mark och träd vill det styrande kommunistpartiet att kremeringar ska vara normen i Kina. Antar att det är det samma i Hongkong för ont om mark har de och träd finns det inte så mycket av.

Såg några kyrkogårdar då vi var ute och åkte buss. Här syns en liten del av den enorma kristna kinesiska kyrkogården som ligger i närheten av Aberdeen.

Uttrycket vila i frid känns inte relevant vid den här kyrkogården som jag såg då vi var ute och åkte spårvagn. Den ligger intill travbanan Happy Walley, livlig trafik snurrar runt omkring och höghusen tränger sig på.

Det är Hong Kong Cemetery som etablerades 1852.

Vi gick dit en dag och kikade och det var, trots att den ligger i ett så utsatt läge, en oas i staden.

Vi traskade runt bland de äldre gravarna, där många var från 1800-talet.

Att plantera palmer på ömse sida om gravstenen var kanske inte så lyckat.

De militära gravarna är uppradade som om de står i givakt.

En sista tillbakablick innan vi återvänder till stadens brus.

Inlagt 2016-04-11 09:39 | Läst 2537 ggr. | Permalink
Fina bilder av trängseln. Och att begravningsplatserna även där är oaser.

Hörde ett radioreportage om kremeringspåbudet. Utöver de faktorer Margareta nämner finns en ideologisk komponent. De styrande vill tona ner det religiösa och i stället lyfta fram partiet. De sörjande ville ändå iaktta gamla seder. De brände symboliska papperspengar själva vid sidan om den officiella ceremonin.

Här hemma så är väl kremering nuförtiden det vanliga. Och så har vi tonat ner det religiösa men inte fått något i stället.
Svar från Margareta Cortés 2016-04-12 08:57
Tack Måns!
När vi var där så var det Gravstädningsdagen, Ching Ming. Då såg det ut som om man gått ut mangrant för att besöka kyrkogårdarna. Vet inte om de har samma sed med att bränna dessa symboliska pengar i Hongkong, men då jag var i Kina så såg jag den sedan. Men vet att även om de gått med på kremering så vill många ändå begravas i sin träkista och då försvinner själva finessen med kremeringen. Stor och tung ska kistan dessutom vara, helst mycket större än grannens.
Vilka fina bilder på den gamla begravningsplatsten Ha en skön vårdag : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2016-04-12 08:57
Tack Gert!
Den begravningsplatsen var fin.
Fina bilder igen, Jag har inte fotograferat en begravningsplats sedan min hustru gick bort, men i Täby har det väl inte funnits någon trängsel så som i Hongkong. Jag är lite förvånad att det är så mycket kristna gravar, men det var ju inte så länge sedan Hongkong var en Brittisk kronkoloni.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-04-12 08:59
Tack Stig!
Inte ofta jag fotar kyrkogårdar, men de riktigt gamla har så vackra stenar så då brukar jag ta några bilder.
På den som vi besökte var det väldigt många brittiska namn på stenarna så de härstammade från kolonitiden.
Tycker nog att kyrkogården ser ganska andlig och fin ut trots läget.
Tack för titten igen!
Svar från Margareta Cortés 2016-04-12 09:00
Tack Lena!
Den här kyrkogården var vacker, trots sin omgivning.
Många gamla fina stenar också.
Det ser verkligen lite trångt ut på första bilden men de gamla begravningsplatserna verkar ha rätt stämning. Jag går gärna in bland gamla gravar. Där brukar det råda en sorts stillhet även om det är hård trafik alldeles i närheten.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-04-12 09:01
Tack Lena!
Den kristna kinesiska såg inte så fridfull och den var enormt stor, det som syns i min bild är bara en ytterst liten del.
Den andra var med stillsam och fick nog inte så mycket besök eftersom årtalen på de flesta stenar var mycket gamla.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg