Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Promenad i Tallinn.

I december var vi över till Tallinn. Vi hade boka hotell, men fick veta strax innan vi skulle åka att vårt hotell hade brunnit så där kunde vi inte bo. Turligt nog så hade de ett systerhotell som erbjöd oss plats.

Nu var det inte här som vi skulle bo, men en av dagarna när vi drog iväg på en långpromenad såg vi att det brunnit på fler ställen i Tallinn.

Många områden i Tallinn har upprustats och renoverats, men fortfarande finns det stora områden kvar där det ser ut som om tiden stannat. Ofta är det områden där den ryska befolkningen bor.

Träffar på en vägvisare som verkar veta åt vilket håll vis ska gå. Ditåt!

Ser inte så ofta klotter i Tallinn, men det finns undantag.

Här tror jag att hyresvärden skulle ha tjänat på att laga stuprören. Fast ofta är det så att det är lite oklart om vem som äger huset. När Sovjet lämnade Estland och de ursprungliga ägarna fick tillbaka sina hus, var det inte alltid så lätt att reda ut ägarförhållanden och ofta var husen redan i så dåligt skick att det inte fanns någon ekonomisk möjlighet för ägarna att renovera.

Verkar vara ont om parkeringsplatser här, eller så är det någon som försäkrat sig om en säker parkering. 

Häftiga skolbarn här. Fast de stavar lite annorlunda till cool.

Det här huset verkar de glömt bort helt och hållet.

___________________________

Inlagt 2016-01-15 03:13 | Läst 2927 ggr. | Permalink
Hmmm, jag vet inte vad jag skulle tycka om att få veta att hotellet brunnit ner och sedan erbjudas ett systerhotell...Fast även lyxhotell i Dubai kan ju brinna. Intressant sida av Tallin du visar.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-01-15 21:43
Andra gången som vi råkat ut för att hotellet som vi skulle bo på brunnit, men bättre så än att vi redan hunnit dit och var där då det brann. Förra gången det hände var var Borgholms hotell. Ny hotellet var nästan lika bra som det vi ville bo på.
Intressant rundtur. Träffsäkra bilder!

Jag var i Tallinn på Sovjettiden. Somligt verkar inte ha ändrats alls, som förfallna villan på igenvuxna tomten. Stadskärnan var uppmålad inför seglings-OS 1980 med finsk plastfärg som vi från Gotland uppfattade som grymt olämplig. Det tyckte esterna också. Dom sa suckande att systemet nu var sånt att Moskva bestämde och den finska färgfirman hade sålt in sin produkt till ryssarna med att Urho Kekkonens presidentpalats var målat med sån färg.

Dom var innerligt trötta på att allt dom ville göra måste översättas till ryska med cyrilliska bokstäver och godkännas av Moskva. Svensktiden koms fortfarande ihåg, framstod i förklarat ljus.

Då det gäller fastighetsregistrering har jag aldrig lyckat ta reda på om systemet var avskaffat under Sovjettiden. Utan tomtkartor och fastighetsregister blir det ju närmast omöjligt att fastställa ens vad en fastighet omfattar. Vi tar systemet för självklart.

Har hittat en blogg där landet beskrivs både inkännande och kunnigt: http://karinsestland.blogg.se/
Svar från Margareta Cortés 2016-01-15 21:49
Fortfarande pratar de i Tallinn possitivt om sverigetiden, trots att det är så länge sedan.
Det renoveras och byggs en hel del i Tallinn men inte i dessa kvarter.
Oron nu inför vad Ryssland håller på med, vår tandläkare berättade att de är berdda att lämna landet om npgot händer.
Tack för länk, ska läsa sen.
Det är många som gillar renoveringsobjekt jag skall berätta om att de kan
nog köpa billigt i Tallinn verkar det som.
Det är med sorg jag ser bilderna även om de är vackert fotomässiga.
Undrar hur det är för de som enbart talar ryska där för visst är det väl så eller????
Alltid lärorikt kika in på dina bloggar.
Gun-Inger
ha det gott var du än befinner dig.
Svar från Margareta Cortés 2016-01-15 21:53
Tack Gun-Inger!
Undrar om det går att renovera några av dessa hus, kanske bäst att riva.
Finns många som bara talar ryska där och många av dem som inte har det så gott ställt, medan andra ryssar har det mycket välbärgat. Skillnaderna är så stora.
Synd att hotellet har brunnet Hoppas det andra hotellet är bättre Men det ser mycket förfallet ut men fina bilder Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2016-01-15 21:54
Tack Gert!
Tyvärr så är det andra hotellet mycket trevligare även om standarden är den samma. Blir vär renoverat så vi kan bo där nästa gång.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg