Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Dags att gå på karneval.

Den mest berömda karnevalen är väl den som hålls i Rio de Janeiro, varje år före påskfastan. Ordet karneval kommer av latinets "carnis" (kött) och "valles" (lustar), och antyder att man ska ladda på lite mer inför fastan, än med bara en semla som vi gör i Sverige. Karnevalen här håller på i fyra dagar.

Vi åker ner till sambastadion, Sambádromo på Avenida Marques de Sapucaí, för att se var detta berömda evenemang håller rum.

Ser ganska tomt ut i dag men kan tänka mig hur färgglatt och livligt det är då det är karneval.

Det är stans olika sambaskolor som tävlar här vid stadion. De delas in i fem grupper, samt en specialgrupp med de allra bästa.  Skolorna laddar, tränar och repeterar under hela året för att briljera under de 80 minuter som de har på sig att dansa sig genom Sambódromo. Varje skola i specialgruppen har 5000 deltagare som var och en klätt upp sig till världens största fest. Det ska glittrar, sprakar och brinna av energi. Trots att det heter skolor så är det egentligen inte det vi tänker på med skola utan mer sammanslutningar av människor från olika stadsdelar i Rio, ofta är de från de olika favelorna.

Skolorna bedöms av domare i tio kategorier som kostymer, trummor och ledning. De färgade facken i läktarsektionerna är domarbåsen.

Bågen i början på dromen kallas lite skämtsamt för "Black womens butt".

Även om det är långt kvar till nästa karneval, som  är den 5-9 februari 2016, så får vi en liten sambakänsla och en minkarneval.

Det är inget evenemang  som de ordnat för turister, utan man kan hyra kläder och låtsas att man är med i karnevalen. Strax efter att vi kom till stadion så kom det ett helt gäng turister som passar på att leka lite karneval.

De här lever in sig ordentligt i rollen, det både dansas och sjungs.

Om jag klädde ut mig?

Nä, jag avstod! ;)

Sedan återvände vi genom stan till hotellet. Man hinner med ganska mycket på fyra timmar.

___________________________________________

Inlagt 2015-12-14 09:43 | Läst 3128 ggr. | Permalink
Hade förmånen att få vara på plats på Sambádromo och se paraden. Minst sagt spektakulärt!
Svar från Margareta Cortés 2015-12-14 14:54
Lycko dig! 😎
Kan tänka mig att det var en upplevelse att få se det.
Har du bilder här på fotosidan från det?
Undrar är där mer än en karneval om året verkat så på denna blogg.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-12-22 14:21
Tack Gun-Inger!
När turisterna kommer så ser det ut som det är karneval året runt. annars är det bara en gång om året.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg