Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hur Brasilen fick sitt namn.

Sedan urminnes tid har det bott indianer i vad som i dag är Brasilien. Det är ovisst när de kom till Sydamerika men när de första européerna dök upp på 1500-talet, levde de som samlare och jägare. 

I mars 1500 lämnade en portugisisk handelsexpedition Lissabon för att segla till Indien. Av okänd anledning hamnade flottan för långt västerut och den 21 april 1500 siktades land. Efter att under nio dagar utforskat kusten och mött indianer återvände ett skepp till Portugal med nyheten medan resten av expeditionen fortsatte mot Indien. Förutom tillfälle att omvända dessa människor till kristendomen verkade det inte finnas några ekonomiska skäl att kolonisera vad man trodde var en ö i Atlanten.

Kan ha varit ungefär här som de första europerena steg i land, för den trappa och murkant som syns till höget om gamla stadens brunn är forna tiders kajkant.

Men portugiserna hade inte så stort intresse av sin kolloni ända till fransnännen började få intresse för handel med indianerna, då som först vaknade den portugisiske kungen Johan III till och kom underfund med att det var dags att greppa kolonin.

Sakta men säkert så började handeln ta fart och man hittade ett hårt trädslag som man kunde utvinna ett rött färgämne ur, brasiljeträ, det blev en viktig handelsvara. Brasiljeträd fälldes av indianerna som använde det i byteshandeln med portugiserna mot knivar och tyger.

När Napoleons trupper invaderade Portugal bestämde kungen att hela hovet på 10.000 - 15.000 personer, skulle flytta till Brasilien. måste ha varit ett rejält flyttlass det. Hela byråkratin åkte med: ministrar, höga domare, officerare, biskopar med familjer. När så Portugal blivit befriat stannade kungen kvar i Brasilien och utnämnde det till ett kungadömme i union med Portugal, han kanske gillade klimatet bättre där.  Cortes, som var ett politiskt riksmöte i Portugal, ungefär som parlamentet, krävde 1821 att kungen måste komma hem. Kungen lämnade Brasilien i april 1821 eftersom han var rädd att förlora tronen men lämnade kvar kronprins Peter. Så småningom beslutade cortes att även kronprinsen skulle komma tillbaka till Portugal men han förklarade istället att han till evig tid skulle försvara Brasilien och lät inkalla en konstituerande församling för att skriva en konstitution och alla statliga tjänstemän fick svära på att stödja kungadömet och Brasiliens självstyre. Den 7 september 1822 fick han ännu ett bud att han skulle återvända till Portugal men enligt historien slet kronprinsen av sig det portugisiska blåvita bandet från sin uniform, drog sitt svärd och förklarade trotsigt: "Independência ou morte", självständighet eller död.

Men hur det nu än var med all historik om kungar och kronprinsar så var det trädet brasilje som gav namn åt Brasilien. Träden i bilden här under är just det trädet.

Efter den intressanta föreläsningen av Edoardo svängde vi in på stans äldsta gata.

Där innanför den bruna porten bodde Carmen Miranda hon var en brasiliansk sångerska och skådespelerska, känd bland annat för filmen "En natt i Rio"

Vi går en sväng i de äldre kvarteren.

___________________________________________________________

Inlagt 2015-12-12 18:08 | Läst 7010 ggr. | Permalink
En historia lektion igen, tack!
Har följt din Rio tripp med text och bild så här långt, trevligt!
Var ett program på Discovery World som jag såg alldeles nyss, Välkommen till Rio, hade förmodligen inte tittat på den om det inte vore för din blogg! Visade lite mer om baksidan av Rio, intressant! Men det här var ju rörliga bilder och ljud så det blev en annan upplevelse, också en historia resa!
Svar från Margareta Cortés 2015-12-13 07:20
Tack Kenneth!
Har tyvärr missat det programmet tror inte vi har den kanalen ellercså är det för många att hålla reda på.
Vår italienske guide var väl påläst så vi fick veta en hel del om både Rio och Brasilien.mhan berättade att de måste gå i guideskola ett år innan de får jobba åt det bolaget.
Intressant historia och bilder!

Bresilja användes som ju som färgämne. Bl a till bokmåleri och på lantmäterikartor. Det hårda träet skulle raspas spån för spån för att färgen skulle kunna lakas ur. Enformigt, slitsamt, dammigt. Passande som straffarbete. 1698 planerades ett rasp- och spinnhus på Långholmen i Stockholm. Det blev klart 1720. Ännu 1820 raspade de manliga fångarna färgträ. (Ur Olle Ekstedt, Färgerna på gamla lantmäterikartor.)
Svar från Margareta Cortés 2015-12-13 07:22
Tack Måns!
Man lär sig en hel del på resa och med din information om det träet och hur man fick ur förgämet så blev det komplett.
Hej,
Vilken härlig miljö. Full av bilder från Portugisisk stil.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2015-12-13 07:22
Tack Bob!
En stad som bjöd på omväxling!
Den där portugisiska handelsexpeditionen som skulle till Indien, kan det inte ha varit så att man fortfarande trodde sig kunna nå Indien genom att segla västerut? Christofer Columbus hade visserligen upptäckt Amerika, eller åtminstone Bahamas åtta år tidigare men man visste ändå knappast att det fanns två sammanhängande kontinenter "i vägen". Columbus själv sökte ju den "västar" vägen till Indien. Intressant blogg och fina bilder!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2015-12-13 07:25
Tack Björn!
Kan mycket väl ha varit så som du säger, men det var bara hur det gick till då de första européerna kom till Brasilien som Edoardo berättade om.
Härligt med lite historia och sedan i samband med många fina gatubilder!
Ha det bra!
Svar från Margareta Cortés 2015-12-14 10:10
Tack Mikael!
Rio hade så mycket att både uppleva och få fota.
Av dessa bilder syns det att det byggts på samma sätt som i Portugal och
Spanien ...i de äldre kvarteren...
Härliga bilder. Mycket historia tackar jag för.

Jag har nu i lugnt skönt tempo läst alla dina bloggar
Njutit av dina bloggar denna mörka eftermiddag.
Brukar inte längta så mycket till dessa länder då
jag inte har ekonomi att kunna resa men just nu ville
jag vilja kunna komma dit till ljuset.

Nu skall jag kommentera övriga bloggar med.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-12-22 14:29
Tack Gun-Inger!
Var mycket Portugal över den stadsdelen och kul att få veta så mycket av det som vår guide hade att berätta.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg