Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

The Jeath war museum.

Vår lilla grupp har nu kommit fram till Jeath war museum. JEATH är en förkortning för de primära nationerna som deltog i kriget. Det var Japan, England, Australien, Thailand och Holland.

Vår guide Mr Tawee visar på kartan och berättar.

Floden heter egentligen Kwaenoiriver, men bron som blivit så berömd går egentligen inte över den floden utan en flod som heter  Mae Klong, men den historien väntar jag med tills vi kommit fram till bron.

Nu ska vi ägna en liten stund till att se hur fångarna hade det och titta på lite utrustning från den tiden.

Museet är byggt för att likna ett fångläger, med hyddor och britsar, men där inne fick man inte fotografera. Det fanns en mängd bilder från den tiden också.

Vi fick se en kort film och bildspel med berättelser om hur fångarna hade det.

Det där löftet om att bli behandlad väl om man arbetade bra, var nog inget som uppfylldes, däremot så missades det tydligen inte att bestraffa.

Den här mannen, Mr. Takashi Nagase var japansk officer och även tolk. Han figurerar i filmen The Railwayman, som handlar om en brittisk krigsfånge med stora psykiska problem efter sina upplevelser som krigsfånge. Enligt vår guide fick Mr.Takashi inte spela sig själv i filmen eftersom han var för kort.

Vi lämnar museet och drar oss ner till floden.

Där borta har vi den flytande marknaden.

Nu ska vi åka som James Bond, säger Mr. Tawee. Antar att han syftar på Bonds vådliga båtfärd i Mannen med den gyllene pistolen.

Engelsmannen i vårt sällskap, har långa ben så han får sitta längst fram.

Och nog åker vi som Bond allt, för undan går det. 

Full fart förbi de flytande husen.

Vi möter några båtar som ser ut som den vi åker med.

En del av de flytande husen är vackert målade.

Andra är lite enklare.

Med den fart vi har tar det inte så lång tid innan vi är framme vid bron.

och under strecket

---------------------------

Inlagt 2015-11-08 10:46 | Läst 2353 ggr. | Permalink
Gillar dessa gamla krigsmuseum. Man inser att man är ganska förskonad från allt eleände, och bra påminnelser. Verkar vara en underhållande resa, med båtfärden. Gillar den lilla flytande stugan som ser västerländsk ut.
Ha det bra!
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 20:42
Tack Mikael!
Även här var det intressant, de bodde inte lyxigt presis dessa fångar, undermålig mat fick de och bestraffningarna var hårda. Kul även att se lite av den flytande marknaden och bebyggelsen även om det inte var någon komers då vi for förbi. Båtturen var kul och undan gick det.
Oj, jag har inte kommenterat Kanchanaburiinlägget ännu. Jag tog mig dit också under min vistelse i Thailand, med lokala färdmedel och slutligen en "svarttaxi" till tigrarna (som nu är stängt antar jag). Jag såg aldrig bron från vattnet som i detta inlägg och inser att jag missade en hel del. Husen är mycket fina. Den sovande hunden känns typisk för Thailand, de djur jag såg verkade ganska välmående trots allt.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 20:49
Tack Lena!
Vi hade tänkt att resa dit med tåg från Bangkok och på egen hand men det skulle tagit massor med tid så vi valde en tur. Bra det för vi var bara fem på turen och fick massor med information då. Trevigt sällskap hade vi också. Speciellt Itslienska Maria, 80+. Hon bodde i Australien sedan 60 år tillbaka men kallade ändå Italien för hemma. Kul att komma till bron vattenvägen, så nu har vi åkt under bron, gått över den och även åkt över den.
Tigertemplet är stängt från något år tillbaka, bra det för tigrarna behandlades inte väl. Det sägs att de drogade dem. Vi for förbi där de hade elefantridning, men där verkade ockå kommersen ligga nere nu. Har ju skrivits en hel del om att elefanterna far illa. Nu stod bara elefanterna där.
Hundarna och även katterna såg ut att må bra, de verkade vänligt sinnade också. Blev bara utskälld av en hund som jag fotade.
Krigsmuseum har historiens vingar så där får man veta och se mycket
av det som hänt.
Likadant när jag är där blir så ledsen. Minns hur jag grät när jag var i Narvik
säkert för det är nära oss se och läsa allt.
Gissar där är många hundra som springer omkring denna ser inte så
värst go ut.
Lärorikt och intressant få se bilderna från båtfärden med alla hus med mera.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 20:54
Tack Gun-Inger!
Visst är det intressant att se från dessa platser men även så sorgligt. Värsta stället som jag sett var i Kambodja där Röda Khmererna hade sin utrensning av intellektuella och de som de ansåg vara motståndare. Fruktansvärt hur de behandlade folk. Fanns många lösa hundar, den här var snäll och verkade må bra.
Längesedan nu, men jag tror det är samma museum jag varit på och definitivt samma flod jag åkt båt på. Kul att återse alla byggnaderna längs floden och så avslutar du med en söt hund!
Hälsningar, Bjarne



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg