Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kanchanaburi krigskyrkogård

Idag åker vi på utflykt. Vi ska till den berömda bron över floden Kwai, men börjar dagen vid Kanchanaburi krigskyrkogård. Vi, det är ett brittiskt yngre par, italienska Maria från Australien, jag och min man och så vår Thailändske guide Mr Tawee.

Att bygga en järnväg mellan Siam och Burma var från början en idé av de brittiska kolonisatörerna i Burma, men idén stöp på att det skulle bli för dyrt. Järnvägen måste gå genom berg och oländig djungel samt dessutom korsa åtskilliga vattendrag. Kostnaderna ansågs bli alltför orimliga.

Men den japanska armén hade lite andra idéer. När de drev bort de allierade ur Burma 1942 behövde de få in förstärkningar och material in i landet på något sätt. Sjövägen från Singapore ansågs alltför riskfylld med tanke på de allierades ubåtar, så japanerna beslöt att järnvägen skulle byggas. 

Japanerna höll nere kostnaden för järnvägsbygget genom att räls och sliprar rivits upp i till exempel Malaysia och sedan transporterats norrut medan arbetskraften bestod av 61 000 allierade krigsfångar samt 270 000 tvångsrekryterade civila. Fångarna levde i missär och med en undermålig diet, de arbetade från gryningen till efter mörkrets inbrott och fick dessutom utstå en brutal behandling från fångvaktarna. Ungefär 90.000 avled och av dem var 12.621 krigsfångar (men det finns uppgifter om att det skulle vara ändå fler som dog där) av det hårda arbetet med järnvägen och på den här kyrkogården vilar 6.982 australiska, brittiska och holländska krigsfångar. Inte så konstigt att den kallas för Dödens järnväg.

I dag när vi kommer dit så håller de på att dekorera och utsmycka området. Den här damen hade inget emot att bli fotograferad, hon nickade gillande då jag frågade och maskeringen har inget med religion att göra utan är bara för att hon inte vill bli solbränd. Blekmedel för huden var en stor försäljningsprodukt i Thailand.

Se vilken fin rosett hon skapat av lite tyg. Orsaken till att de pyntade och gjorde fint var för att nästa dag skulle kronprinsessan komma på besök.

Snygg gatubelysning.

Sedan åker vi vidare till Krigsmuseet.

Det tar vi i nästa inlägg.

----------------------------

Inlagt 2015-11-07 09:26 | Läst 3406 ggr. | Permalink
Vackra bilder på krigskyrkogården Varför är hon maskerad ? Vackra gatubelysning Hunden är fin Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 10:59
Tack Gert!
Som jag skrev i inlägget så maskerar och täcker de sig för att inte bli solbrända. De anser att det är fint att vara blek.
Dit kom vi aldrig. Spännande att se.
Vet du att kronprinsessan förlorade en son i tsunamin i Khao Lak.
det är därför det ligger en militärbåt på land där.
Den spolades med. Låg och vaktade utanför hotellet där det bodde.
Vi hade bott i en ranglig bungalow precis bredvid några månader före
// Marianne
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 11:02
Tack Marianne!
Visste inte att hon förlorat sin son då, eller så har jag glömt bort.
Har inte varit i den delen av Thailand, före Bangkok har jag varit där en gång men då uppe i norr vid gränsen till Laos.
Hej! Kul! Där har jag också varit, både på Kyrkogården och på själva bron. Gick över till andra sidan och tillbaks på den gamla bron, det kändes lite historiskt på något sätt! Har en hel del bilder därifrån men inget jag bloggat om, vill minnas att vi bodde där i två nätter dessutom.
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 11:11
Tack Jan!
Vi gjorde bara en dagsutflykt och det var ju tur att vi inte valde dagen efter då kronprinsessan skulle dit, hade nog blivit svört att komma fram då.
Intressant som vanligt från dig, med annorlunda miljöer o människor! Må fint, LO
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 11:13
Tack Lars Olov!
Det är kul att få se lite av allt som finns ute i världen. Krig blir ofta glorifierade i filmerna men verkligheten så tuff och hård.
Har inte varit i Thailand, än. Men likande platser skulle jag själv vila se när man kommer dit. Bra med lite resetips ;)
Ha det bra!
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 20:32
Tack Mikael!
Intresanta platser fick vi se på den här dagsutflykten.
Tänkte först ta tåget från Bangkok dit men valde en tur och det var bra för då fick vi en hel del information och även se saker vi annars missat. Slapp återresa med tåg dessutom.
Blev illa berörd läsa om den hemska tid det var när järnvägen med mera byggdes.
Men det är något ingen får glömma.
Kyrkogårdar här till historien ...
blir ofta vackra bilder.
De kvinnorna kan det där med sömnad och tyg.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-11-08 20:35
Det var en fruktansvärd historia med detta järnvägsbygge då de behandlade människor så fruktansvärt och dessutom alla dessa unga män som dog där.
De var duktiga med att dekorera med tyg men hennes mask mot solen var lite konstig. Varför vara blek om man ändå ska gå och dölja sig.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg