Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Ring of Brodgar - Orkney.

Vi lämnar Skara Brae och åker vidare med bussen.

Vi ska nu till Ring of Brodgar som är en förhistorisk stencirkel. Solen skiner och vi njuter av den lilla promenaden upp till stenarna.

Man antar att stencirkeln restes runt 2500 år före Kristus, många år före Stonehenge och andra förhistoriska monument på de brittiska öarna och i Europa.

Stencirkeln här är väldigt stor, den är 104 meter i diameter. Jag har varit vid Stonehenge och den skulle med lätthet få plats inne i mitten av den här cirkeln.

Cirkelns centrum har aldrig grävts ut av arkeologer och har därför aldrig blivit vetenskapligt daterat. Idag hade de stängt av mitten på cirkeln för att där var så vattensjukt efter allt regnande.

Vi vandrar runt cirkeln och förundras över det arbete som är nedlagt med att bygga den här stencirkeln

Stencirkeln bestod från början av 60 stenar, av vilka 27 finns kvar idag. Den här stenen har blivit delad vid ett blixtnedslag.


Stencirkeln står på en höjd mellan insjöarna Stenness och Harray.

På en av stenarna hittar jag lite tecken och tror att det är någon form av runor eller meddelande från forntiden, men ack så fel jag hade; inser det när jag ser årtalet 2012. Det är nutida klåfingriga personer som inte kunnat låta bli att förstöra.

Nedanför backen står en ensam sten, den får ingen uppmärksamhet, men jag ser att det är en fågel som är lite nyfiken på den ändå.

Det är en mycket fin dag som vi valt för att göra den här rundturen, vår busschaufför säger att, "Det kanske är sommaren", så vi passar på att njuta och även titta på omgivningen runt stenarna.

En stor gravkulle finns det också här.

Det finns en hel del blommor och den här blålila blomman verkade vara något som okneyborna tyckte mycket om.

Såg att då den kom upp i trädgårdarna så klippte de gräsmattan runt omkring och lät blomman stå kvar. Någon som vet vad det är för blomma?

Här en taggigare variant på växt, men ganska vacker den också.

Sjön är vitprickig av svanar.

Vi återvänder till vår buss för nästa mål på turen.

Ring of Brodgar är upptaget som världsarv.

Inlagt 2015-07-22 09:41 | Läst 4882 ggr. | Permalink
Vackra bilder, igen. Det där årtalet, det kanske är 2012 f Kr :) Skämt åsido, rent förjävligt att ge sig på historiska monument så här. Blomman, orkidén, kan kanske vara ängsnycklar? Finns några orkidéer till att välja på, men de har fläckiga blad. (Kollade på flora orkney.com).
Svar från Margareta Cortés 2015-07-22 11:02
Tack Matti!
Har svårt att förstå vad som finns de huvuden på de personer som gör så på historiska minnesmärken.
Jag frågade busschauffören om han visste vad blomman hette men han hade noll koll på växter.
Stencirklar är jag lite svag för och den här var ju mycket imponerande. Strålande väder verkar ni haft dessutom. Ibland spelar det inte så stor roll och just den här typen av platser kan också bli magiska i dåligt väder (men det underlättar ju om det inte regnar). Jag tror den lila blomman är en Marsh orchid, de har jag sett i Skottland.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-07-25 18:46
Tack Lena!
Jo en maffig stencirkel är det och jag gillar att få komma till dessa platser där man kan se att det levt och verkat folk för så otroligt länge sedan.
Tack för namnet på blomman, tänkte aldrig på att fråga då jag fotade den vid trädgården och vår busschaufför visste inget om växter.
Märkligt att vi människor skall på och kladda på sådana här gamla stenar. Det är ju ingen liten cirkel det där, och kul att den tom är äldre än Stonehenge. Jag såg 2 program om Stonehenge för bara någon vecka sedan. Ny forskning har ju visat att området verkar intressantare än vad i alla fall jag inbillat mig. Man har studerat hela lanskapet runtomkring och hittat massor av nya spår och platser. Tänk att människan en gång i tiden har letat sig ända hit och rest allt vid Ring of Brodgar.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-25 18:48
Tack Ingemar!
Den som knackat in klottrt där i stenen skulle jag vilja ta i örat.
Stonehenge är fasinerande, när vi var dit för en herrans massa år sedan, så fick man fortfarande gå in i stencirkeln. Nu är det bara på midsommafton och bara en speciellt utvald skara i en förening som får gå in.
Väldans väldans fina bilder igen - gör en bok!!!!!
Svar från Margareta Cortés 2015-07-25 18:49
Tack Lena!
Bara jag får lite mer tid så ska jag försöka med bok. Åtminstone en fotobok för mig själv.
Vilken härlig utflyktsdag ni hade här.
Stenar igen i cirkel denna gång.
Kan man inte se för mycket av gissar jag.
Blommorna är vackra men jag kan inte namnen.
///Gun-Inger
Glömde skriva att det är svårt förstå att någon som är där
fördärvar dessa stenar.
gia
Svar från Margareta Cortés 2015-07-25 18:43
Tack Gun-Inger!
Det är bedrövligt att en del bara måste klottra och förstöra.
Men vi hade en riktigt fin dag där och skönt med en dag med sol också.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg