Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

S:t Magnuskatedralen

Fortsätter med temat kyrka i dag, fast det här är en något större variant och med en annan historia. Den här har rötter tillbaka till vikingatiden.

S:t Magnuskatedralen, som ligger i hjärtat av Kirkwall, dominerar verkligen stadsbilden. Den imponerande katedralen i röd sandsten började byggas år 1137 på uppdrag av den norske jarlen Ragnvald till minne av sin mördade farbror Magnus, som mördades av sin kusin år 1117. Mellan 1154 och 1472 var ärkebiskopen i Nidaros (Trondheim) även ärkebiskop över Orkney.

Vi går in i kyrkan och tittar. Just nu när vi är här så pågår det en festival S:t Magnusfetivalen. Det här är ingen festival med öltält och stojande ungdomar utan det är mer musik, dans och konst, och inne i kyrkan håller några musiker på att öva då vi kommer in.

Jag smyger tyst runt för att inte störa musikerna.

Vi får njuta av lite vacker musik då vi går runt och tittar.

Polaräventyraren John Rae är tydligen en stor lokal hjälte. Han stod staty i Stromness och här inne i kyrkan har han fått sin viloplats med en pampig skulptur, med geväret vid sin sida.

Här vilar också en annan av ortens hjältar, William Henryson.

Det här är första gången jag ser ett vikingaskepp på ett altare.

Vi går även tillbaka till katedralen en annan dag då festivalen är över och man kan se hur det ser ut i kyrkan i vanliga fall.

Här satt musikerna vid förra besöket.


 

Inlagt 2015-07-09 15:41 | Läst 4806 ggr. | Permalink
Oj vilken enormt maffig kyrka, och vilken interiör. De där pelarna skulle jag verkligen vilja känna med mina bara händer. Tack för historietexten, den är också intressant. Märkligt att de har ett vikingaskepp på altaret, de där onda och blodtörstiga djävlarna trodde jag helt säkert att de helst skulle vilja glömma.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:39
Tack Ingemar!
Det var en stor kyrka och fin var den också. Pelarna tyckte jag var extra fina och likaså vikingaskeppet.
Jag är lite imponerad av ditt foto på mosaikfönstret. Jag har försökt med liknande själv, och det brukar bli antingen ett bra fönster och kolsvart runt omkring, eller fina väggar och ett blekt och utbränt fönster. Blixt?
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:45
Tack Erik!
Jag har inte använt blixt här. D70 är så otroligt bra i dåliga ljusförhållanden så jag har knappt använt blixten till den alls. Jag fotar i RAW och försöker ställa in så gott jag kan för att få det så här.
Fina bilder, igen.
När jag var där låg en bibel uppslagen på ett podium och när jag kollade i den hajade jag till. Det här kan jag ju läsa! Det visade sig vara en bibel på norska, som skänkts av vänförsamlingen i Trondheim, f d Nidaros, med vilken Kirkwall och Orkney har mycket gamla band. Bishop´s Palace var en annat intressant byggnad att titta på.
Hur kolonisationen gick till, blodigt eller fredligt, vet man inte.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:47
Tack Matti!
Jag kikade aldrig i Bibeln, lite dumt tydligen med tanke på det du berättar.
Däremot så såg jag lite böcker och papper på museet som var på norska.
Jag måste nog säga att jag är lite avundsjuk på dig, vilka fantastiska platser du besöker, och med massor av intressanta bilder och fakta!

Kenneth
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:53
Tack kenneth!
Det är kul och så givande att få resa. Jag är tacksam för att jag kan få göra det också.
Det var en stor vacker kyrka med fin interiör och höjd med en fin historietext Snyggt Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:54
Tack Get!
En stor kyrka i en liten stad.
Ha en fin hel och får hoppas p lite varmare och mindre med regn.
Hej! Vilka fantastiska byggnader det finns! Att man kunde bygga sådant redan då.. med den tidens teknik och kunskap är ju egentligen helt otroligt! Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:55
Tack Jan!
Hade inte väntat mig en så stor kyrka i den lilla staden, men det skulle ju vara stora helgedomar på den tiden.
Väldigt spännande kyrka må jag säga. Exteriören är inte direkt vacker men ovanlig och kraftfull. Vacker är däremot interiören men så har du också väldigt fina bilder därifrån. Och att Norden och speciellt Norge har mkt kontakter med norra GB visste jag men kanske inte så mycket som framgår av din blog. Intressant!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:57
Tack Björn!'
Stor kyrka i en liten stad, men vi har ju en del stora kyrkor i små byar här i Sverige också.
Har lite svårt att först varför det skulle vara så stora byggnader.
Norge och Orkney har mycket historik gemensam, inte så konstigt med tanke på strömmarna som förde vikingaskeppen över hit.
Fina bilder du tagit och en bra beskrivning av kyrkans historia med rötter
från vikingatiden.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:58
Tack Bo-Lennart!
Lite extra intressant med den kyrkan och dess anknytning till Norge och vikingatiden.
Vilken fin katedral!!! och snyggt fotat tycker jag...
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 13:59
Tack Lena!
Den var verkligen stor och färgen på kyrkan avvek lite från de övriga husen i staden.
Vilken vacker katedral. Jag fascineras av vad de kunde bygga på den tiden. Ken Follet har skrivit en fantastiks roman om ämnet (Pillars of the Earth). Det står när den började byggas men vet du hur lång tid det tog att göra den färdig och om tornet har byggs till på senare tid?
Hälsningar Lena
Ingemar Svensson 2015-07-10 11:34
Pillars of the Earth är verkligen läsvärd, liksom uppföljaren World Without End. Tror faktiskt att det gjorts en TV-serie också som bygger på dessa historiska romaner.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-10 14:09
Tack Lena!
Stor och vacker är den. Fin musik fick vi njuta av vid första besöket också.
Ken Follet har jag läst en del av men inte just den boken, ska kolla om den inte finns bland makens böcker.
Katedralen lär ha stått klar så som den ser ut nu först 1450. Stora delar av grundplanen av kyrkan ska likna Nidarosdomen i Trondheim. Hur det är med tornet vet jag inte, men det sitter i alla fall en fi kyrktupp där högst upp. Den syns på bilden av kyrkan i första inlägget om Kirkwall. Här var jag bakom kyrkan och fick sträcka mig upp över en hög mur och fota med Live-view, såg inte att tuppen inte kom med. (synen är inte vad den varit)
Vilken arkitektur det är i dessa gamla monument. Katedraler är bara magnifika och man förstår inte hur de löste alla byggproblem på den tiden när inte alla verktyg och hjälpmedel fanns till hands. Mäktigt! Mycket fina bilder och detaljbilder.
Ha det bra!
//Micke
Svar från Margareta Cortés 2015-07-12 11:55
Tack Mikael!
Det är svårt att förstå hur de klarade av att bygga dessa stora komplex med den tidens utrustning.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg