Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Rundtur i Kapstaden.

Förra gången vi var i Kapstaden åkte vi runt med sightseeingbussen och trodde att det kanske inte skulle vara lika intressant att göra dessa turer nu, men så fel vi hade, för nu hade de lagt om linjerna och det fanns dessutom flera att välja på, så vi hoppar på en av bussarna och åker iväg.

Den här turen tar oss runt mot vindistrikten och även på baksidan av Taffelberget.

Guidningen i lurarna är på svenska vilket inte är vanligt på många ställen i världen. Det tyder på att Sydafrika och Kapstaden är ett populärt resmål för oss svenskar.

Vi kommer förbi en väderkvarn byggd i holländsk stil. Den kallas för  Mostert's Mill och är byggd 1796 och är den äldsta och enda bevarade väderkvarnen i Sydafrika.

Turen fortsätter på baksidan av det pampiga berget och tar oss till området som beboddes av Khoikhoi-folket. Det är ursprungsbefolkningen och kallades av kolonisatörerna för Hottentotter. Khoe betyder människa.

Skogen är tät och träden ger välbehövlig skugga på varma sommardagar.

Här kan man hoppa av bussen och göra en tur runt bland vingårdarna och prova lite fina viner.

Uppe på berget framför oss klättrar kåkstaden Imizamo Yethu. Det var ett område med stora problem men ett stort arbete har gjorts för att förbättra för innevånarna här. En liten kul detalj i det arbetet är T-bag designs där helt otroliga konstverk skapas med hjälp av tepåsar.

Märkliga byggnader finns det även här. Högt uppe på berget ovanför Hout Bay ligger ett slottsliknande hus, Lichtenstein Castle. Det är byggt som en kopia av ett slott i Tyskland. Det var privatbostad förr men omvandlades till hotell. Det finns även en berättelse om detta hus, om en dotter som blev kär i en person som inte var accepterad av föräldrarna. Kärlekshistorien fick ett olyckligt slut och dottern lär spöka där i huset sökande efter sin käresta. Om ryktet är sant så köpte en rysk miljonär huset för 23 miljoner Rand.

Vi stannar en stund vid Hout Bay och njuter lite av havsluften.

Kul skyltar kan jag inte låta bli.

Här finns en fin sandstrand.

En grupp skolbarn har kommit för att njuta av en dag på stranden, det blåser ganska rejält och de söker skydd bakom klipporna.

Barnen verkar tycka att det är badväder trots blåsten och sanden som yr. Här är det bäst badväder på vintern, på sommaren är det vindar från Antarktis som blåser hit det kalla vattnet och det är då isande kallt med bad. På vintern är det frånlandsvindar och bättre badtemperaturer.

Vi lämnar de badande barnen och fortsätter kustvägen runt. Havet här är både oberäkneligt och lömskt; vi kikar bakåt och guiden gör oss uppmärksamma på något som sticker upp bakom klippan längst bort.

Det är en kran, värd flera miljoner dollar som förlist, men bärgningen skulle bli dyrare ändå så den får ligga kvar där.

Kustsidan av Signal Hill, där ligger de dyra bostäderna. Alla vill bo med havsutsikt så husen ligger tätt och vägen är smal.

I Gren Point finns det många pubar och attraktiva restauranger. Där finns även den här fina fyren från 1824. Den är fortfarande i drift.

Här finns också en fin strandpromenad och de konstverk som finns där lockar till en närmare undersökning och en promenad dit senare under dagen.

Inlagt 2015-05-05 11:06 | Läst 10179 ggr. | Permalink
En hel del fina vyer ni fick därnere runt staden och fina bilder såklart! Kul den sista på glasögonen!
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 11:40
Tack Dan!
finns mycket att se där och stora glasögon kanske behövs för stora synfel.
Fina omgivningar kring Kapstaden! Finns verkligen mycket att upptäcka där!
Gillar bilden på barnen som leker vid vattnet.
//Tommy
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 11:41
Tack Tommy!
Det var full rulle på barnen där, mycket spring i benen.
Ett skutt från Indien till sydafrika.
Du är verkligen en globetrotter.
Spännande bilder
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 11:43
Tack Marianne!
praktiskt att resa åt afrikahållet, eftersom vi hade sommartid här så blev det ingen tidsskillnad och ingen jetlag heller.
Många fina vyer och landskapsbilder! Gillar bergen och det lilla slottet.
Ha det bra!
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 11:47
Tack Mikael!
Slottet var fint och med en intressant historia.
Bilden på de badande barnen är jättefin! jag gillar det där lite mer avlånga liggande formatet mer och mer...
Att hoppa på en sightseeing-buss kan vara rätt bra, att börja med iaf när man kommer någonstans. Och för er var det ju lite nya rutter....
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 12:35
Tack Lena!
Det rejält beskurna formatet, som det på barnen, kommer nog återkomma från den här resan eftersom jag hade köpt ett nytt objektiv som jag trodde skulle vara så praktiskt eftersom det var lätt. Testade det inte tillräckligt noga före avresa och märkte inte att det vinjeterade kraftigt. Tråkigt för det blev inte lika roligt att fota då. Det blev min lilla spegelfria som fick jobba, fast den har ingen sökare och vid sol så ser man bara sig själv i displayen.
sightseeingbussarna är praktiska, vi brukar ta dem på alla nya resmål där de finns.
Bra viner har dom och konjaksdrycken Kap Brandy provade vi
på i min ungdom hoppas det går bra för landet i fortsättningen.
Bra bilder från rundturen det kanske är mycket inslag av Holländsk
arkitektur förutom kvarnen.
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 12:39
Tack Bo-Lennart!
Jag var tråkig på denna resa och testade inga ädla drycker av lite olika skäl och konjak brukar jag inte gilla men ska testa den någon gång.
Var nog inte så mycket kvar av det typiskt holländska där numera.
Fina bilder från Kapstaden men den där väderkvarnen kändes inte speciellt Sydafrikansk. Jag känner igen skylten och visst kan det verka lite lustigt med en sådan upplysning. Jag har flera gånger varit med om att betala personer för att se efter bilen i just Sydafrika, på inrådan av lokalbefolkningen. Intressant konstverk och jag antar att det kommer mer sådant.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 12:42
Tack Lena!
Den väderkvarnen såg lite malplacerad ut där men fin var den.
Finns säkert många som passar på att tjäna en slant på parkeringar för det är stor arbetslöshet trots att de har mer jobb kavar i det landet som är bortrationaliserade här. T.ex. så är alla bensinstationer bemannade.
Det där spökslottet verkar spännande. Skönaste verkar ändå strandlinjen med alla barnen. Tänk vad mycket ni får se på era resor.
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 12:43
Tack Ingemar!
Spökslottet hade varit kul att få besöka men det var ju privat nu.
Barnen var kul.
Vilka härliga bilder fina vyer Är väderkvarnen i bruk ? Gillar den fina fyren Ha det gott : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 12:44
Tack Gert!
Väderkvarnen är i bruk men inte i affärsmässig bruk utan det är nog mer som kuriosa den används.
Trevligt! Hade en plan på att åka dit när jag fyllde 50, men så blev det inte tyvärr! Fina bilder som lockar!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 12:48
Tack Jan!
Synd att du inte kom iväg dit, jag gillar den staden och håller man sig bara borta från de oroliga delarna så är det en trevlig stad. Tyvärr så är det mycket brottslighet i kåkstadsområdena, men vill man besöka dem så finns det turistturer på dagtid även dit. Vi blev uppmanad av folk på stan att dit MÅSTE vi bara åka och se, så förra gången vi var dit bokade vi en tur som var mycket intressant och givande. Träffade många trevliga människor där. De som står för brottsligheten är igång på kvällar och nätter.
Finfint o intressant med ett för mig obekant resmål, hils, LO
Svar från Margareta Cortés 2015-05-06 12:48
Tack Lars Olov!
Vi hade en fin vistelse där.
Här sitter jag mitt i natten så är jag plötsligt på resa med dig i annat land.
Intressant text till bilderna ..
ibland är det sådan natur som känns igen även lite annat
men så blir det plötsligt vyer med mera som jag aldrig sett.
Tack för detta
Gun-Inger



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg