Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vad skulle vi till Agra och göra.

Alla som varit där vet nog vad målet för trippen till Agra var. Det finns ju en alldeles speciell sevärdhet just där, en som jag länge velat se och nu när chansen öppnade sig så tog jag den naturligtvis. Världsarv är det dessutom och det är inte så förvånande att detta vackra bygge blivit upptaget på den listan.

Det vi nu ska besöka är alltså Taj Mahal ett otroligt vackert mausoleum som mogulhärskaren Shah Jahan  lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal.

Vi har först kört genom själva Agra och den bebyggelse där ortsbefolkningen bor, det är inte lika flott och välordnat i den delen av stan men så närmar vi oss floden Yamuna River och vår guide utbrister mycket förvånat "det är vatten i floden". Tydligen brukar det vara ont om vatten och stora sandbankar brukar vara i dager där folk håller på och tvättar kläder.

Nu är det vattenbufflarna som njuter av svalkan i floden.

När vi så kommer fram till dagens första mål så får vi veta att man inte får åka ända fram men har man svårt att gå så finns det små elbilar som kör dit eller så kan man ta en tur efter en kamel.

Vi är spänstiga så vi går. Vägen är kantad av försäljare.

Förbudsskylten verkar täcka in det mesta. Jag undrar lite smått varför man inte får ta med sig böcker dit in och även varför man inte får ha med sig filmkameran då det numera går att filma med de flesta kameror och mobiler.

Vårt vatten vi hade med oss fick vi lämna i bussen, det var förbjudet att ta med men när vi får våra biljetter så ingår det en flaska vatten (exakt likadan som vi har i bussen) och även ett par skoskydd.

Biljetten får vi inte behålla, när den ena delen är avriven vid ingången så samlas de andra delarna in. Undrar just varför, för de går ju inte att återanvända nu när de är iturivna.

Så nu är alla procedurer före säkerhetskontrollen avklarade så ställer vi oss i kön för att komma in. 

Många har tydligen cyklat hit.

Så äntligen är vi inne på området och ser det pampiga huset som är den stora porten till Taj Mahal. Det är byggt i röd sandsten.  Om de små kupolerna på taket sägs det att de representerar ett år vardera för de 22 år det tog att bygga Taj Mahal.  Bygget påbörjades 1632.

Vi är inte de enda västerländska turisterna här och med så många besökare som kommer hit, det är  2-3 miljoner besökare varje år, varav mer än 200 000 från utlandet, så borde vi inte väcka någon uppmärksamhet men ibland känns det som om vi blir lika uttittade som den mäktiga sevärdheten.

Vi överger platsen framför porten och går in på området och till trädgården som omger mausoleet.

Vi är inte direkt ensamma här.

Marmorkupolen som kröner graven är 35 meter hög och den är ungefär lika hög som byggnadens nedre del. Den del som ligger på toppen av kupolen ska symbolisera en lotusblomma och den förgyllda spiran kallas för Fial. Den var tidigare av guld men är nu av brons. Fialen toppas av en måne, vars spetsar pekar mot himlen, ett typiskt islamiskt motiv, men månens spetsar och fialens spets utgör även en treudd som påminner om en traditionell hinduisk Shivasymbol. Om du förstorar bilden så ser man att det på hela kupolen är en massa krokar. Vet inte vad de har för funktion men gissar på att det är något som används vid rengöring.

Många är det som poserar i den här ställningen, de vill fotograferas så att det ser ut som om de håller Taj Mahal i spiran.

Andra passar på att svalka sig lite.

Andra rättar till klädseln.

Mumtaz Mahal dog i samband med att hon födde sitt fjortonde barn och lär då ha bett sin make om tre saker varav det ena var att få ett vackert mausoleum byggt. Det löftet höll mogulhärskaren Shah Jahan  men inte det om att behandla sina fjorton barn lika.

Vi vandrar ner mot den vita byggnaden. Rengöring och målning av dammarna pågår.

Nu lockar det med ett besök uppe vid mausoleet.

Vi närmar oss byggnaden och ser den vackra dekorationen på lite närmare håll.

           

Innan vi får fortsätta så måste skoskydden sättas på här.

Efter en del trappor så är vi uppe vid själva Taj Mahal. En mycket liten besökare.

Där inne ska man vara tyst och man får inte fotografera heller men det där med tystnaden är det lite si och så med, för vakterna har visselpipa och det hojtas och ropas för fullt. Fotoförbudet är det inte så många som bryr sig om heller. Men det är mörkt där inne och jag avstår från att fotografera de två kistorna som ska symbolisera mogulen och hans favorithustrus grav. De riktiga gravarna lär ligga flera våningar under dessa.

Det är inte bara dammarna som underhålls utan själva mausoleet får då och då en ansiktslyftning.  Det går till så att en slags lera läggs på som en ansiktsmask.

Strax efter att Taj Mahal var färdigbyggt så av sattes mogulhärskaren Shah Jahan  av sin son och sattes i husarrest i Röda fortet. Hade han tur så fick han ett rum med utsikt mot floden och då borde han ha kunnat blicka ut över sitt bygge. Dit bort ska vi senare.

Vi strosar vidare i trädgården på området och tittar på lite folk och blir även uttittade själva.

Känns bra att vi var i farten så tidigt för om det var mycket folk här när vi kom så är det ändå mer nu.

Jag tar en sista bild innan vi lämnar området.

Inlagt 2015-03-28 09:58 | Läst 9242 ggr. | Permalink
Mycket fina bilder på vacker arkitektur!
Svar från Margareta Cortés 2015-03-28 10:32
Ett otroligt bygge är det och alla som var byggare på den tiden hade det nog inte så lätt.
Inga byggkranar som nu.
Bra reportage med fina bilder, synd bara att poolen var tom när ni kom dit!
Svar från Margareta Cortés 2015-03-28 12:35
Tack Lars!
Lite synd var det på vattnet men det gjorde inte så mycket för då fick jag med lite arbetare också.
Hej! Spännande plats och vacker arkitektur, men jag bävar för den trängsel som brukar vara på dessa platser.. Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2015-03-28 12:36
Tack Jan!
Mycket folk var det men ändå inte så trångt. Säkert för att vi var där så tidigt på dagen. Kan ana hur det ser ut på eftermiddagen.
Hej,
Intressant med bilderna med de olika arbetena. Livet kring är intressant.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2015-03-30 12:26
Tack ob!
Håller med att själva mausoleet var kul att de och även att föreviga men det runt omkring var roligare.
Fantastiskt fina bilder från Taj Mahal och även kul med bilder "bakom kulisserna"!
Även fast jag inser att det inte handlar om några kulisser... :-)
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2015-03-30 12:27
Tack Niklas!
Tycker också att det är kul att fånga livet runt omkring och inte bara själva sevärdheten.
Intressant plats.
En gång när vi for till Thailand så åkte vi över Indien.
När kaptenen sa, på vänster sida om planet kan ni se Thai Mahal. så
blev det nästan så planet tippade över. Alla ville se.
Så jag har sett det från luften
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2015-03-30 12:29
Tack Marianne!
Har lääänge velat åka dit och se det med egna ögon.
Ungefär sådan effekt blev det när vi flög förbi Mt. Everest och piloten talade om att det var på vänster sida. Alle ville dit då.
Jättefina bilder och en fin byggnadskonst Snyggt Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2015-03-30 12:29
Tack Gert!
Ett enormt bygge är det verkligen och speciellt med tanke på vilka hjälpmedel de hade på den tiden.
Indien är ett underligt land.
Mer du visar mer tycker jag det.
Intressant få se.
Återigen så vackra tyger ...köpte du något siden där..
Arkitektur så vacker spännande bilder på människorna.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-03-30 12:31
Tack Gun-Inger!
Ja Indien är ett verkligt speciellt land, mycket är så annorlunda än vad vi är vana vid.
Det blev inte mycket tid över för shopping så jag hade inga sidentyger med mig hem. Syr inte så mycket heller så det var nog lika bra.
Agra är nog en av de värsta städer jag varit i - otroligt påträngande försäljare, rickshaw- och taxiförare, som nästan gjorde allt för att skinna en på rupier. Lika illa var det i Fatephur Sikri. Om det inte varit för Taj Mahal skulle jag rekommendera alla som åker till Indien att inte sätta sin fot där. Synd på ett så annars spännande land...

/ Daniel
Svar från Margareta Cortés 2015-03-31 09:30
Är nog villig att hålla med dig, även om vi inte hade så mycket tid i själva staden Agra så hann vi med att uppleva dessa försäljare. De gav sig bara inte, bäst var att fly in i bussen.
Var i Indien för 16 år sedan och då var jag mest förvånad över alla som kom fram och ställde sig på bara några dm ifrån och stirrade utan att säga ett ord. Nu stirrade folk fortfarande men var inte lika närgångna och jag fick ofta ett avväpnande leende då jag riktade kameran emot dem.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg