Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Burj Khalifa

Khalifatornet eller som det heter på arabiska Burj Khalifa är, som de flesta säkert vet, världens högsta byggnad. Det är 828 meter högt och har 164 våningar. Namnet Khalifa har tornet fått efter Förenade Arabemiratens president. Man kan åka upp i det huset för att se på utsikten, då kommer man till våning 124 och får då dessutom åka med världens snabbaste hiss. Hissen går i en hastighet av 64 km/h - 18 meter i sekunden! Bokar man biljetten via nätet så kostar det ca: SEK 447,00 och vill man lyxa till det och ha en "gå förbi kön biljett" så går den på  SEK 1 117,00. Köper man biljetterna på plats så är det ändå dyrare. Lite vanskligt är det att boka via nätet för man måste bestämma både dag och klockslag i förväg och är det då dis eller massor av sand i luften så kan det hända att man inte ens ser ner till backen.

Eftersom vi var i på plats och det var klart fint väder den dagen så passade vi på att kolla om det fanns några tider lediga för ett besök där uppe. Ja, som bilderna visar så lyckades det inget vidare.

Utsålt!          och utsålt även dagen därpå! 

Så det är förklaringen till varför vi aldrig åkte dit upp. De andra dagarna hade vi annat för oss.

Men titta på huset utvändigt gick bra. När vi kommer ut på torget så får jag en lite "surt sa räven känsla" för visst är det ganska disigt ändå. ;)

I den konstgjorda sjön kan man vissa tider se en vattenshow, just när vi var där så var det några dykare som var ute med båt.

Även en städbåt var i farten.

Men det höga huset då? Ja jag fick backa och backa för trots att jag hade 28mm på kameran så räckte det liksom inte till. Fick skarva ihop två bilder här.

Då är det praktiskt med filmkamera, men även då får man ha en böjlig rygg.

För att få en bättre överblick gick vi igenom Souk Al Bahar.

En elegant souk som byggts upp här.

Där på andra sidan sjön gick det bättre att få en bild med både sjön och tornet.

För att få lite känsla av hur högt det egentligen är så kan man jämföra med de stora skyskraporna bredvid. De ser mer  ut som tändsticksbyggen så här.

Tar lite bilder från andra håll också.

Vet inte om det stämmer men läste en artikel i SvD att 1/3 av alla världens lyftkranar befinner sig i Dubai. Låter som väldigt mycket eller väldigt få i den övriga delen av världen, men hur det än är så nog var det otroligt många kranar där. Det byggdes hysteriskt.

Inlagt 2015-01-24 10:13 | Läst 9068 ggr. | Permalink
Härligt resereportage, blir ju sugen att åka dit.
Svar från Margareta Cortés 2015-01-24 14:20
Tack Per!
Det var intressant att se den staden. Behagligt klimat var det i januari också.
Kallt tyckte dubaiborna, skönt tyckte vi.
Häftigt, de har ju värme att värme upp ett sådant hus också ;-)
/MA
Svar från Margareta Cortés 2015-01-24 14:21
Det finns lite att ta av till värmekostnaderna också. Fast där så är det nog mer kostnader till avkylning som går åt.
Fick höra att om de inte pumpade upp mer olja så hade de ändå tillräckligt med tillgångar för att klara 90 år till.
Fantastiska bilder på fantastiska byggnader. Här ligger Turning Torso här i Malmö i lä!
PS. kunde ni inte ta trapporna upp i tornet? ;-)
Svar från Margareta Cortés 2015-01-24 14:22
Tack Benny!
Turning Torso får nog plats i ena hörnet av det huset.
Avstod från trapporna, hade nog blivit lite andfådd då. ;)
Oj, är det så dyrt att åka upp! Hoppla... Kul att se bilder från det omtalade Dubai. Det är särskilt två bilder där jag tycker att "tornet" framträder extra bra och det är fyra och åtta, där solreflexerna i den sista är extra läckra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2015-01-24 16:13
Tack Bjarne!
Dyrt var det och ändå dyrare om man köpte biljetter på plats.
Helt makalöst vilka skrytbyggen det finns. Fantastiska byggnad med ett mycket läckert utseende.
Svar från Margareta Cortés 2015-01-24 14:24
Tack Ingemar!
Jo det gäller att vara högst, stört och värst. Ett genomgående tema i staden.
Den näst sista bilden är ju bara för bra ! Man kan nästan tro att du har klistrat in denna "raket" i bilden .
Men oj så dyrt för att åka hiss, men det kostade väl en slant att bygga denna byggnad kan jag tänka mig.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2015-01-24 14:19
Tack Ing-marie!
Det är inga småpengar som det där bygget kostar, själva tornet beräknades att kosta 4 miljarder dollar att bygga och hela området som kallas för Downtown Burj Dubai beräknades kosta 2 000 miljarder dollar. Det byggs fortfarande så troligtvis stannar siffran på mer. men finns det olja så finns det tydligen pengar.
Håller med om att det var en dyr hissresa men de vill väl få igen lite av kostnaderna.
Lena Eriksson 2015-01-24 15:51
Arbetskraften är också billig....lite av baksidan av den här glittrande Dubai-medaljen...
Svar från Margareta Cortés 2015-01-24 16:12
Tyvärr så blir de utländska arbetarna utnyttjade till max och underbetalda är de. Långa arbetsdagar och trots att det finns stora skyltar på vissa byggen om säkerheten först så är det inte så hela tiden.
Fantastisk byggnad det där, lite raket stuk, men uppbyggnaden påminner ändå om dom gamla pyramiderna med ett stadigt fundament som med höjden bara blir smalare, en modern pyramid utan kungliga gravar, som dessutom har hiss!

Kenneth
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:39
Tack Kenneth!
Nog är den enorm denna byggnad och visst ser den mycket ut som en raket. Även liknelsen om pyramid passar. Gick åt en hel del gästarbetare här och minst en vet jag misste livet. Det sägs att han hoppade för att han inte fick en begärd ledighet, men man vet ju inte hur riktigt det är.
Man undrar hur det kommer att gå för de här oljestaterna om oljepriset fortsätter att rasa. De har väl inte så mycket annat att exportera. Jag associerar till Babels torn när jag ser dina häftiga bilder.
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:42
Tack Torbjörn!
Om vi ska tro på vad de säger så är de inte oroliga för sjunkande oljepriser, de har så mycket pengar ändå. I Dubai betalar de ingen skatt på varor eller arbete. Det är bara hotellen som betalar skatt. Fast vi får väl hoppas på att det här Babels torn är byggt så stabilt så det inte rasar i första taget.
Och fina bilder som vanligt!!! Tack för titten igen... :)
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:43
Tack Lena för din vänliga kommentar.
Spektakulärt är ju bara förnamnet ! Nästan lite Science fiction över en del av bilderna, eller någon sorts framtidsbroschyr. Snyggt med lite blänk i byggnaden.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:45
Tack Lena!
Lite overkligt över det bygget. Ett ändå högre hus var planerat förut men den planen lades ner, varför vet jag ej men det var tänkt att bli 1000 meter högt.
Vilka fina bilder Vilken stor byggnad så hög och så många våningar Fint med solblänk på toppen Ha en fin helg : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:46
Tack Gert!
Många våningar hade det verkligen. Vi hade tur med solen den dagen, ofta var det soldis istället.
Detta kan man kalla arkitektur eller?
Som en raket skjuter denna skyskrapa sig upp mot skyn.
Undra om man blir sjösjuk när man kommer upp tror nästan det.
Det känns nästan som det inte är verkligheten du visar i denna blogg.
Underbart få läsa och se.
///Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:48
Jo där har arkitekten verkligen fått använda sig av all sin kunskap. Man kanske blir sjösjuk i den hissen, för om man ska skoja till det så har den en hissnande fart. Många som ville upp där trots det höga priset.
Hela den staden känns lite overklig.
Vilken kåk! :-)
Man undrar var alla pengar kommer ifrån! Och om det blir en fastighetsbubbla som spricker så småningom?
Fina bilder hursomhelst!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:54
Tack Niklas!
Dyrt bygge är det verkligen. Vet inte vem som finanserat bygget, men undrade ofta över alla dessa butiker i stan hur de kunde böra sig. Ofta var de tomma på kunder och ändå så många. När det här tornet var klart hade de först problem med att hyra ut eftersom fastighetspriserna i stan sjönk just då. Men nu ör visst allt uthyrt. Finns ett sju stjärnigt Armani hotell där också.
Nästan en kilometer rakt upp, det är mkt! Torbjörns association känns naturlig, Babels torn. Eller Ikaros, men gissar att huset inte har vax i konstruktionen. Men hybris är det såklart inte, människan har alltid velat slå nya rekord och och på ett sätt är det sunt, Vi lär oss och utvecklas. Önskar att vi kunde lära oss mer om oss själva också, undvika krig och att ta bättre vara på varandra. Jättefina bilder!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2015-01-25 22:56
Tack Björn!
Det fanns planer på att bygga ett hus som skulle bli just en kilometer rakt upp, men av någon anledning skrinlades de planerna. Din önskan instämmer jag i.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg