Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En höstdag i Falun.

Vaknar till en solig men lite sval dag i Falun så efter frukost tar vi en liten promenad ut på stan. Har varit i Falun några gånger förut men då har det bara blivit korta stopp på väg någon annanstans, så nu ska det bli trevligt att se lite mer av stan. Fick tips om att det finns fin gammal träbebyggelse där gruv- och hyttarbetarna bodde så vi styrde kosan åt det hållet.

Gatunätet här är det samma som genomfördes efter stadsplanen från 1646. Husen ser väldigt fina och välbevarade ut.

 Efter en liten stund hamnar vi vid Falu gruva, rondelldekorationen vid ingången är passande.

Men gruvan vill jag in ock titta på, har visserligen varit där några gånger förut men aldrig i morgonljus och här ser jag att solen verkar ha nått fram till Stora stöten.

Man lär så länge man lever sägs det och här lär jag mig något nytt nämligen att slagghögarna är kulturskyddade.

Det är en lite kylig dag och vad som för mig är första frosten för säsongen börjar krypa fram då solen stiger upp mer och mer och det ångar rejält ur berget där det finns gruvhål.

Även här vid Stora stöten lär jag mig något, jag trodde att det varit ett dagbrott här men får läsa om hur det rasade ihop över gruvgångarna och bildade det stora hålet. Ett under att ingen gruvarbetare strök med. Fast när jag tänker efter så har jag nog hört eller läst om det raset men glömt bort.

Ser att det finns ett promenadstråk runt hela stora hålet och här får jag mer kunskap igen. Det finns en sägen om bocken Kåre som för ungefär 1000 år sedan kom hem med röd färg på pälsen och hornen. Bonden blev lite förbryllad över färgen och frågade vallpojken var färgen kom ifrån. Pojken berättade att bocken gärna rullade sig på en plats där jorden var röd och han visade bonden var den platsen var och det sägs att det var så det började.

Vi tar en skön promenad runt området.

På några ställen är det titthål gjorda i stängslet men antingen är det en lång person som gjort dem eller någon som inte tänkt på att det ska gå att fotografera. En del hål är där det finns buskar och andra sitter så högt att jag skulle behövt ta en stol med mig för att kunna titta genom sökaren i kameran. Men vid ett hål når jag upp så pass att jag kan försöka rikta in kameran och få en bild på gropen från baksidan och med staden i bakgrunden.

Ser också att här finns en berguv och att Falu fågelklubb har en webkamera där man kan följa den, men det här är den enda uggla som jag ser.

Känns som om jag måste ta och leta reda på boken Kopparberget av Rune Pär Olofsson, det var länge seden jag läste den och minns att den var bra.

Inlagt 2014-10-21 09:49 | Läst 6012 ggr. | Permalink
Den boken står i min bokhylla. Har släktforskat och härstammar från gruvarbetare i Falun, så boken blev extra intessant.
Jag har faktiskt aldrig varit där. Måste nog ta mig en tur. Skäms faktiskt lite att det inte blivit av
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:38
Släktforskning är intressant, min dotter har hittat mina rötter i byn Lovika borde nog åka dit någon gång.
Historien om bocken Kåre kände jag inte till. Nu lärde man sig nåt igen :-)
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:39
Kul när man lär sig något nytt även om jag kunde sprida kunskapen vidare.
Jättefint plåtat! Jag har varit på plats ett flertal gånger men inte skaffat mig den här överblicken själv. Vackert ljus också.

Falu rödfärg tillverkas med slaggen som utgångsmaterial.
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:40
Tack Måns! Vi hade tur med solen den morgonen.
Fina bilder från en likaledes intressant och vacker stad! Tycker mycket om bilderna från själva gruvområdet i ett så vackert ljus att det nästan ser ut som en guldgruva. Har varit nere i gruvan på guidad tur! Mycket sevärt! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:42
Tack Yvonne!
Jag har aldrig varit nere i gruvan men tror nog att jag ska boka in mig på en vid nästa besök.
Jag har varit i Falun några gånger men aldrig intresserat mig för staden av någon anledning. Rolig historia om bocken Kåre!
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:44
Det är nog så att vissa ställen blir som genomresorter, man kanske stannar till men inte mer.
Finns tydligen liknande historier om djur som gjort att gruvor upptäckts, kanske skrönor men kul ändå.
Härligt ljus i bilderna. Min mormor är född i Falun så jag känner speciellt för staden. På Mormorsgatan är hon född, passande nog ;)
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:45
Tack Christina!
Du kanske såg i förra inlägget att jag hittade Mormorsgatan.
Kul namn.
Tinaspicture 2014-10-22 20:44
Nu såg jag det :) Har numret på huset uppskrivet nånstans. Huset finns kvar och jag och min mormor åkte dit och kollade i mitten på 80-talet. Hon fick lämna familjen som femåring pga ny kvinna med egna barn till boet i familjen. En sorglig historia. Fick inte träffa sin far någon mer gång. Hamnade som fosterbarn i Leksand och som tur är höll äldre syskonen kontakten med mormor livet ut. Stark sammanhållning bland syskonen :) Kul att se skylten igen :)
Mina barn har på sin mors sida kunnat spåra ättlingar som arbetat i koppargruvan ner till 1200-talet. Borde åka dit och uppleva miljön. Dina bilder skapar reslust!
Mvh
Mats
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:46
Kul att väcka reslusten, klart du måste åka di och kolla var era släktingar bott.
Vilket häftigt ljus du fått på gruvbilderna (6 och 7 tror jag). Nr 7 är ju en toppenbild med det slingriga spåret som även finns med på den näst sista bilden. Jag har varit där på besök men det var ett tag sedan. Känner dock igen en del detaljer.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:47
Tack Lena!
Vi hade verkligen tur med solen den morgonen, man ser ju skillnaden då jag är bakom gropen hur annorlunda ljuset blir då.
Härlig Faluexpose´! Är född i Falun och bodde ett år där rätt nyligen men har inte fått till så snygga falubilder som du!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2014-10-22 11:48
Tack Björn för dina mycket vänliga rader.
Det var kul att få titta lite närmare på Falun.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg