Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Mat

Även när man är på Island så måste man äta. Här finns det en hel del god mat att välja på och en mängd ställen som serverar mat. Ett som är mycket populärt bland islänningarna i alla fall om man ska tro vår källa till kunskap, är att ta en korv ute på stan. Dessa korvar är av fårkött och smakar faktiskt ganska bra. Korvkiosken Baejarins beztu ”stans bästa”. Klassikern ”en med allt” serveras med både rå och stekt lök, senap, ketchup och remouladsås men kan också fås så som Bill Clinton föredrog den - bara med senap.   Den kiosken kan ses här, det är alltid kö där fast just här var den ovanligt kort.

Ett ställe som jag inte tänker rekommendera är Potturinn och pannan den får var med mer som ett varnande exempel. Lunchen där var väl okej men inte mer.

Middagen däremot var inget jag skulle testa igen. Maten var inte speciellt god och servisen var inget att hurra för. Vinet som beställdes levererades till fel person och de som åt specialkost fick sin mat när de övriga i sällskapet ätit färdig. Så välj ett annat ställe att äta på.

Den isländska maten består inte bara av får och fisk. Såg på matsedlar att de även äter lunnefågel och att svedd fårskalle skulle vara en delikatess. På valsafarin så bad de oss att inte beställa in val eller lunnefågel så att efterfrågan på dessa specialiteter minskade. Bättre att äta något annat som inte är utrotningshotat, t.o.m lunnefåglarna har minskat i antal. Den isländska mjölkprodukten skýr brukar uppskattas av de flesta. Traditionellt äts den utrörd med grädde och socker. Vår chaufför berättade att han fick det ofta som middag hemma hos sina föräldrar, vi fick testa det på hotellfrukosten och då kunde man blanda i honung istället för socker. Var riktigt gott.

Dekoren på hotellet nere i receptionen var inspirerat av Havamal (Den höges sång). Fanns både runt baren, receptionsdisken och i det stora fönstret.

Det var ett trevligt ställe att ta sig en drink före eller efter middagen och sitta och iaktta alla som kom och gick. Mest aktiva och energiska var de japanska turisterna. Såg en av deras reseledare som slog sig ner i en av sofforna för att jobba lite, hon hann inte mer än sätta sig och ta fram sin iPad och sedan sov hon.

I ett av de äldre husen finns, det jag tror, är den bästa restaurangen i Reykjavik. Vi fick ett tips av en taxichaufför när vi frågade om han visste om någon bra fiskrestaurang och han svarade utan betänketid att det var Humarhusid. Varför inte prova tänkte vi och gick dit, Fick det sista lediga bordet för kvällen, ibland ska man ha tur.

Där inne var det trivsamt och fint.

Och maten då? Den var utsökt god. Vi startade med hummersoppa som var så god som en smekning i gommen.

Jag fortsatte med röding som var dekorerad med hummerstjärtar. Sååå gott så det vattnas i munnen bara jag ser bilden och tänker på den.

Min man åt en torskrätt som inte den heller gick av för hackor.

Klart vi lyckades klämma ner en god dessert också, men den var så god att den blev uppäten innan kameran kom fram. 

Det här stället var så bra att det nästan var värd en resa till Island bara för det, en sak är säker dit går vi även vid nästa islandsbesök. Kul idé med tavlor i taket.

Vissa isländska ord är ganska kul.

Sedan var det tidigt i säng, för nästa morgon eller om det egentligen var natt så skulle vi upp klockan 04.00 för att hinna äta lite frukost och åka till flygplatsen.

Det var dags att åka hem.

Det här är det sista jag hinner se av Island innan molnen hopar sig.

Island var ett mycket trevligt resmål och det vill inte säga lite om man väger in sjösjuka och regn och ändå var det en resa som gav mersmak.

Men nu är det dags för nya resmål........

Inlagt 2014-09-24 14:34 | Läst 7478 ggr. | Permalink
Hej,
Det finns fin mat på denna ö. Tack för tipsen.
Ha det bra på nästa resa
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-09-24 15:26
Både bra och mindre bra. Men på Hummerhuset blir man nog inte missnöjd.
Einar heitar pylsur är det enda jag kommer ihåg från korvkiosken. ;)
Svar från Margareta Cortés 2014-09-26 14:53
Det var lång kö så vi hoppade över korven där även om det är en sådan där "måste". Var nog för mätt flr att köa och så fick vi fårkorv på hotellet.
Mmm, man blir ju hungrig direkt när man läser din text om all god mat. Jag som gillar soppa skulle ju verkligen viljat smaka på den hummern. Och de där långdrinkarna ser ju läskande ut de också:)
Svar från Margareta Cortés 2014-09-26 14:55
Gillar du mat och kommer dit så missa inte Hummerhuset.
Drinken var inte dålig heller.
Vilka jättefina bilder fin mat och byggnader Bild nr 4 gillar jag bäst Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-09-26 14:56
Tack Gert!
De hade fin dekor på vårt hotell.
Men snälla Margareta.... Okej, du har tur!! För jag har just ätit... Annars är det ju inte snällt att visa på sådana läckerheter... Hummersoppa, torsk... ;)) Det är riktigt kul och härligt att följa din och din mans resor!! Glädjande att följa er och känna att ni njuter av en fin tillvaro!! Härlig restaurang den där äldre.... genuint... Så ja, nu lutar det år "Ja" till Island igen... ;) Ha en fin kväll och onward journey!!! //Peter
Svar från Margareta Cortés 2014-09-26 14:59
Oj då! Ska inte göra om det...fast det löftet lovar jag inte att hålla förstås. Mat är för gott för att hoppa över.
Hoppas du kommer iväg till Island och missa inte hummersoppan på Hummerhuset. Den var delikat, nästan värd en egen resa.
Fast där jag är nu är det nästan för varmt för att äta. ;)
Svedd fårskalle lät verkligen inget vidare, men det kan säkert vara hur gott som helst. Men äta huvudet på ett djur, det klarar jag bara inte.
Härliga bilder som vanligt, och jag blev såååå hungrig av din brakmiddag!
Ha det bra!
Svar från Margareta Cortés 2014-09-26 15:01
Njae, svedd fårskalle är nog inget man längtar efter. Annars så kan man nog längta efter den hummersoppan.
Den där fiskrestaurangen så verkligen toppen ut och jag kan nästan känna doften av hummersoppan. Fårkorv låter inte så kul men jag skulle antagligen prova om jag var där. Lunnefågel och val går däremot bort. Det fanns valkött i affären när vi var i Kirkenes, pinsamt Norge tyckte vi.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-09-26 15:04
Hummerhuset får man inte missa i Reykjavik om man är där och gillar fisk. Sååå gott!
Får i maten var inte så dumt på Island, de kan det där med fisk och får.
Jag får väl erkänna att jag rynkade lite på näsan då jag hörde att det skulle bli soppa med får i till en lunch men får även erkänna att jag med glädje skulle beställa den igen.
Bra att vi fick lite tips i ämnet mat- och sovlogistik också! Nu har vi allt vi behöver veta inför egna Islandsresor!
Ha det gott, Margareta!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-09-26 15:05
Sova gott och äta gott är en viktig del av semesterresan. Det får man inte slarva bort.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg