Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Geysir och Strokkur.

Vissa platser på Island är bara ett måste även om det är en regnig dag som i dag. Förutom alla vackra vattenfall på Island så var det en sprutande gejser som jag var väldigt nyfiken på att få se. I Haukadalur finns det möjlighet till det. Här finns det två stora gejsrar och även några mindre.

Den största heter Geysir är den som gett namn till fenomenet med dessa heta vattensprutande skådespel. Tyvärr så har storebror Geysir lagt sig att vila, det beror på att sprickan ner till underjorden täpps igen av kiselavlagringar. En period kunde man få den att komma igång och spruta vatten igen genom att hälla i 50-100 kilo såpa. Sommaren 2000 var det ett större jordskalv och då vaknade Geysir igen för att somna in igen.

Det är ganska mäktigt att se den ändå för det ångar rejält från vattnet på ytan.

Men den aktiva lillebrorsan som bara ligger några meter därifrån är desto mer aktiv. den heter Strokkur och sprutar upp vatten 60-70 meter upp i luften. En mäktig känsla att stå där och vänta för skådespelet händer ungefär var 3-7 minut.

Regnet öser ner när jag står och väntar och försöker skydda kameralinsen mot att bli helt nerstänkt av regnvatten. Inte lätt att vara med då sprutet kommer, för plötsligt så sprakar det bara till och vatten forsar upp i en mäktig stråle.

Att vara beredd och försöka få en bild på den allra första lilla aktiviteten är inte lätt. Jag flyttar mig runt till andra sidan av gejsern där jag kan se ytan och hur vattnet liksom kokar.

Poff! och så sprutar det där också utan att jag hinner med så mycket mer än att få några bilder vattenstrålen.

Killen som står bredvid mig och filmar ser ändå ganska nöjd ut och börjar stoppa ner sin kamera i fickan och då får Strokkur för sig att agera på direkten. Det kommer ett rejält sprut bara några sekunder efter. Vi skakar uppgivet på huvudet och jag bestämmer mig för att trots att alla andra i min grupp redan gått till bussen så vill jag utnyttja all tid vi fått här och stannar för att vänta in ett till utbrott. Jag vill ha den där bubblan, som föregår sprutet, på bild. Så jag struntar i regnet och står beredd med kameran  framför ögat och fingret på avtryckaren och väntar och iakttar hur bubblandet i vattnet ökar.

 Jag ser hur aktiviteten ökar och nu kommer det nog snart.

Nu är jag verkligen beredd och tänker inte missa sekunden innan bubblan spricker....men vad händer då...det blir ingen bubbla.

Den har lurat mig och sätter fart och spruta på direkten.

Ja ja man kan inte få allt.

Jag fick ett fint skådespel ändå. Dessutom stod jag på rätt sida om gejsern och slapp bli blöt av mer än regnet.

Genomblöt skyndar jag mig tillbaka till bussen men hinner fånga Litli-Geysir på bild också. Den sprutar inte så högt, puttrar mest bara och får iväg några stänk.

Inlagt 2014-09-18 10:04 | Läst 5496 ggr. | Permalink
Härligt att se och att minnas!
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 12:26
Tack Wolfgang och kul att kunna väcka upp dina minnen igen.
Imponeradne krafter i naturen... Tycker att du lyckades fånga det väl ändå.... :)
Buade dom i bussen när du steg på igen?? ;)
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 12:27
Tack Peter!
Blött var det, tur att jag hade en torr tröja i bussen att ta på.
Ingen var sur i bussen trots att de fått sitta och vänta, jag hade ju bara utnyttjat tiden som vi skulle vara där maximalt. Hade t.o.m en minut tillgodo. ;)
Ett spännande skådespel som jag tittade på för 25 år sedan. Synd att du inte fick bubblan, jag lyckades faktiskt fånga den då i samma grådassiga väder. Inskannad från dia. http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/109976/604297.htm /Frode
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 15:08
Precis så hade jag velat ha den, såg den men blev tyvärr ingen bubbla den gången jag var med på noterna. Sedan var jag tvungen att skynda därifrån. Förstår de andra i sällskapet som bara ville titta, de drog efter första sprutet. Får väl bli fler resor dit eller så får jag beundra din fina bubbla. Fina färger fick du också i den.
frwe 2014-09-18 15:31
Jag lobbar hemma för resa till Island, får väl se hur det går :) /Frode
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 18:09
Får hoppas på att du lyckas då.
Härligt annorlunda, fantastiskt att detta kan pågå i många tusen år, ja man blir påmind om naturkrafterna - Island värmer väl upp bostäder osv med hetvatten från dessa gejsrar? Fina bilder! Hils, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 18:09
Nog är det häftiga naturfenomen.
Stämmer att de värmer upp bostäder med varmvatten från källorna, värmeverket vid Blå Lagunen är ett sådant och vi såg ett till då vi åkte söderut. Hade varit kul att få stanna där och fota zick zack ledningarna.
Även varmvattnet i kranarna kommer från källorna, smakar och luktar svavel, inte så fräscht när man borstar tänderna.
Annorlunda med dessa värma källor Fina bilder på Gejser som sprutar värmt vatten Naturen är fantastisk Ha det skönt :) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 20:44
Tack Gert för din kommentar.
Island har en mycket speciell natur.
Det är verkligen häftigt med dessa naturkrafter! Men lill-geysern var sötast! :-)
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 20:47
Island var häftigt. Håller med att den lilla var lite gullig. Fanns flera sådana små men bara en nära där man fick gå. Att gå utanför de tillåtna områdena kunde vara farligt eftersom det var tämligen varmt om man skulle falla igenom.
Kul att följa din Islandsresa där jag själv varit ett par gånger... vi hade sån tur sist då vi bodde en natt på golfhotellet precis bredvid Geysir-Strokkur med vackert väder så man kunde gå dit flera gånger så jag lyckades fånga den läckra bubblan ;-)
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 20:48
Låter som det perfekta att bo intill för att få de optimala bilderna. Vår resa var bara på fyra dagar så det blev inte så lång tid på varje ställe.
Har du din bild här på fotosidan?
SiU 2014-09-18 21:55
Min resa finns också som dag-för-dag blogginlägg augusti-september 2011 och nån bild på bubblan finns nog med där ;-)
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 22:13
Ska kolla om jag hittar den.
Jag tycker du fick till dina bilder ändå. Och det utan att bli genomblöt och tvingad till en lång promenad hem:)
Svar från Margareta Cortés 2014-09-18 20:50
Tack Ingemar!
Snällt sagt! Men nog blev jag genomblöt allt. Plaskvåt minst sagt i ösregnet, men jag kollade in vindriktningen för att slippa få hela sprutet över mig, det var skönt att slippa gå därifrån och värma sig i bussen i alla fall.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg