Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Följ med till Þingvellir.

I dag ska vi till ett världsarv, nämligen Þingvellir, eller Tingvalla som vi säger på svenska. Vi börjar med ett stopp vid Islands största sjö Þingvallavatn.

Jag har lite svårt att förstå varför man bygger alla dessa små torn, har sett det över hela världen så det är en populär och tydligen internationell syssla.

Något som är populärt på Island är varmkorv och liknande snabbmat så det var inte så förvånande att det fanns en sådan korvkiosk även här.

Vi åker vidare på vår slingrande väg mot den historiska platsen Tingvalla.

Nästa gång jag kommer hit vill jag åka i ett sådant här vägmonster och inte som i vår lilla buss som skymtar där bakom.

Vi är inte ensamma om att komma på tanken att besöka Tingvalla, mycket folk är det här men vår guide säger att vi har tur som kommer när det inte är högsäsong och alla kryssningsfartyg anlänt. Då är det kö för att ta sig fram.

Tingvalla är inte bara en mycket historisk plats utan även geologiskt intressant. Det är här som den Nordamerikanska och den Eurasiska kontinentalplattan möts och som för många tusen år sedan sprack upp och sjön bildades och även dalgången som vi nu ska gå ner i. Men först lite utsiktsbilder för att få lite överblick av platsen.

Nu går vi ner och vi behöver inte klättra ner för det finns en praktiskt gångbro att gå på.

Regnet hänger i luften och det kommer lite droppar då och då, en del fastnar på växtligheten.

Än så länge är vi torra men molnen hänger lågt och skymmer bergen runt omkring.

Höga klippor kantar vår väg ner i ravinen, vacker mossa klär in stenarna och turisterna fotograferar flitigt allt de ser. --Hallå där uppe! Vänd dig om så ser du fågeln bakom dig...

Ja, just den där.

Vi traskar på och imponeras av den höga klippväggen där olika formationer gör att det nästan ser ut som väggen på en borg.

Det finns skyltar om där de inte vill att vi ska gå och fram till den här grottan är det en tydlig skylt om att man inte bör trampa ner gräset, men stigen vittnar om att nyfikenheten tagit överhand för många.

Jag kikar bakåt och försöker tänka mig in i hur det såg ut här på 900-talet och det var ting på platsen.

Fantasin får lite hjälp av informationstavlan på plats.

På den här platsen låg Snorre Sturlassons hus eller kanske snarare en hydda. Många personer hade ungefär två veckors restid för att ta sig hit sedan höll tinget på i två veckor och därefter hade de även två veckors restid hem. Så det var praktiskt att ha någonstans att bo när de var här.

Här på den här platsen stod lagsagomannen och reciterade lagtexten, han kunde den utantill och läste upp en tredjedel av den vart år som det var ting. Han stod vänd mot bergväggen och orden ekade mot den så att alla kunde höra honom. Snorre Sturlasson var lagsagoman på det isländska Alltinget 1215-1218.

När vi står där och lyssnar på vår guide och försöker känna in historiens vingslag så kikar solen lite försiktigt fram genom molnen, Det vara bara någon minut och så är den solstunden över.

Vi traskar ner för att titta på kyrkan och de vita husen intill som är statens representanthus.

På den lilla kyrkogården får man bara begravas om det är stadsbegravning. Här lär Snorre Sturlasson ligga begravd, Kan det vara där?

eller kanske här?

Det här är i alla fall isländska statens representanthus.

Även om vi har otur med att molnen ligger lågt så är det ett mycket vackert område. Broar och gångvägar är uppbyggda för att skona den ömtåliga marken.

Inlagt 2014-09-13 10:32 | Läst 5608 ggr. | Permalink
Fascinerande! Både naturen och kulturen! Väl skildrat tots de låga molnen!
Har läst Njals saga ett par gånger och det är verkligen en upplevelse!
Ha en fin helg, Margareta!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:25
Tack Niklas!
Du har så rätt om islänningarnas historia och kultur, den är fascinerande och fängslande.
Språket är också intressant. När man lär sig en del uttalsregler så märker man att många ord är så lika i svenskan. Speciellt våra äldre ord.
Ha en fin valdag.
Imponerande natur och det har varit danskt til 17 juni 1944, då 98% röstade för att avskilja sig från Danmark och blir en republik. Det är inte så länge sedan, trots allt.
Du återger det vackra landskapet på vanligt trevligt sätt Margareta.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:31
Både Danskt och Norskt har det varit och även en intressant historia bakåt i tiden där t.o.m irländare kom till ön.
Vår busschaufför första dagen var född i Danmark av en dansk mor, bodde sina första år i Danmark innan de flyttade till Island eftersom hans far var därifrån. Han hade studerat i Norge också och pratade därför perfekt danska och norska. En bra till gång för oss eftersom han var så duktig på att berätta om Island. En härlig kille som var så stolt över sitt Island.
Tittar med intresse på dina Islandsbilder och inser att mycket har ändrats sedan jag var där (1972), framförallt besöksnäringen.
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:35
Kan tänka mig att det ändrats en hel del på den tiden. Å var det fisket som var huvudnäringen på ön, nu har turismen växt och det är det allt fler som sysslar med den istället.
Kan tänka mig att det är lättare att värva ungdomarna dit istället för till fiskfabrikerna. Speciellt när så många nu har höga utbildningar.
janolof 2014-09-15 11:14
Får, fisk och ull var det som dominerade när vi var där.
Svar från Margareta Cortés 2014-09-15 12:53
Låter bekant med dessa näringar men eftersom islänningarna utbildar sig och fler än det är vanligt i ett land har universitetsutbildning så lockas dessa inte av de traditionella näringarna. En islänning berättade att det är turismen som nu är den största näringen. Kanske bra för dem men inte om man vill se orörd natur.
Lite lustigt med Island.... det både lockar och samtidigt inte... Men helt klart, det finns något i dina bilder, som är fina!!! Vi är många som reser "med dig"... ;) Ha en fin helg!! //Peter
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:37
Tack Peter!
Det är många som lockas till Island, det märkte jag på den här resan och ändå var jag inte där under högsäsong.
Många japaner hade rest dit.
Trevlig helg du också!
Varm korv är smaskigt:) Fantastiska bilder, vilken natur. Tingvalla är intressant. Så bra informationstavlan över Sturlasson's bosättning sätter fart på fantasin. Intressant detta Margareta.
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:44
Varm korv är nog gott men den isländska korven är oftast gjord på fårkött. Testade ingen korvkiosk men lite prinskorv till frukost. Den var god och med bättre tuggmotstånd än i vår prinskorv.
Tingvalla och dess historia är mycket intressant. Speciellt hur de kom fram till hur Island skulle bli kristet och att det gick bra att leva efter den gamla asatron bara man inte gjorde det offentligt.
Härlig rundtur du bjuder på - finfina bilder! Må gott, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:45
Tack Lars Olov!
Många bilder blev det, men platsen fascinerade mig så mycket.
Hej,
Island borde vara ett måste för alla nordbor, detta är den plats på,jorden som visar hur vi haft det tidigare.
Naturen är helt betagande, hyr en bill och kör runt ön nästa gång.
Om man är intresserad av mat, åk hit. Jag har inte ätit bättre någonstans på de sju kontinenterna.
Det är inga problem med språk, svenska och danska fungerar bra. Engelska är inga problem.
Kul att se bllderna
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:50
Tack Bob!
Absolut blir det resa på egen hand och hyrbil i nästa resa. Har länge tänkt mig en resa dit och nu när det var ett så trevligt gäng som skulle iväg så hoppade vi med på resan. Kort resa men den var mer som en rekognosceringstur. Blev en bra resa trots allt regn och nu vet vi hur vi vill lägga upp nästa resa dit.
Islänningarna är duktiga på engelska men lite sämre med svenska förutom på några få ställen. Hade hoppats på att få se den aktiva vulkanen men den kom man i te i närheten.
Vilka fantastiska bilder Härlig rundtur du bjuder på Korvbilen kan den gå med vinst ute på landet ? Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-09-13 20:53
Tack Gert!
Har ingen koll på hur lönsam korvbilen var men tillströmningen av turister var ganska stor, så jag tror nog det.
Riktigt fina bilder och bra reportage från Island, en plats man bör besöka ser jag.
//B-O
Svar från Margareta Cortés 2014-09-14 09:43
Tack B-O!
Man kan inte klaga på naturen där och framför allt inte historien.
Makalöst att de flesta islänningar kan spåra sin släkt tillbaka till 800-talet.
Vilket ställe! Dit skulle jag verkligen vilja åka! =)
Imponerande natur!
Ha det så gott!
Svar från Margareta Cortés 2014-09-14 09:44
Tack Heléne!
En överväldigande natur och jag hoppas på färre moln när jag kommer dit nästa gång.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg