Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Sveriges största bronsåldersgrav.

När vi smält frukosten och även morgonens upplevelser så beslutade vi oss för att åka till Kivik. Jag var nyfiken på om den berömda äppeltavlan som görs till Kiviks marknad fanns kvar för beskådan. Det kanske den gjorde men men vi hittade inte ens var den skulle finnas.

Däremot så hittade vi en praktfull bronsåldersgrav, Sveriges största från bronsåldern. Nämligen Kungagraven.

Den kallas också för Kiviksgraven eller bredarör - den breda gaven. Bred och stor var den verkligen, den fick inte ens plats på bilden fast jag hade 28 mm på kameran.

Det här röset byggdes för mer än 3000 år sedan. Havet var då tre meter högre och klimatet varmare än nu. Fast den här dagen var det väldigt svårt att tro på att de kunde ha det varmare då, vi var där mitt i värsta värmeböljan. Även om vi nu upplevde det här röset som väldigt stort så hade det ändå varit större. På 1700-talet förstördes röset då man började använda stenen till byggnadsmaterial, antagligen visste man inte riktigt vad det var för stenhög de hade där. Så fortgick ända till 1748 då två män som var där och letade sten föll igenom och hamnade i stenkistan.

Men 1931 plockades all sten bort och man fann hövdingen, när sedan alltihop restaurerades så anlades en gång fram till en dörr in till stenkistan. Där kan man tydligen få gå in och titta på hällristningarna som finns vid sidan av stenkistan. Tyvärr fanns det ingen information om när det är möjligt eller om det fortfarande går att få komma in. Hittade bara en skylt om att det kostade 25 kr. Senare forskningar har dock kommit fram till att det inte är någon hövding eller kung som är begraven här utan flera ungdomar.

Hur det än är med vems graven är så känns det lite spännande att veta att här var det aktiviteter för så länge sedan.

Vi hinner bara åka några hundra meter så kommer vi till ett stort gravfält, här finns en stor skeppsättning och flera mindre. Tyvärr så är informationstavlan så illa åtgången att det är lite svårt att läsa på den men jag ser ändå att området kallas Ängakåsen och att kåse betyder hamn.

Lite längre in på ängen finns det en rund stensättning och den har fått namnet Penningagraven. På bautastenen i mitten finns det 25-tal skålgropar där det lär ha offrats uti ända fram på 1900-talet.

Bortanför gravarna och ängen ser jag dessa stolpar sticka upp, såg liknande även borta vid Haväng och på flera andra ställen. Antar att det inte är humlestörar utan de har någon annan funktion. Skulle vara intressant om någon vet vad de används till.

Vi fortsätter en bit till på den här vägen och hamnar i Baskemölla och beundrar den här fina gården, det är Tjörnedalagården där finns det konsthall och café. Men efter en så rejäl frukost, som det är på gästis, så lockar det inte med fika ännu och konsthallen har inte hunnit öppna. Det finns fina vandringsområden här och jag beundrar dessa damer som kommer från vandrarhemmet på andra sidan vägen och tänker sig en rejäl vandring. Värmeböljan som var då i juli, var redan så här tidigt på morgonen tryckande och de såg redan svettiga ut.

Otroligt stora kungsljus växer det här.

Vi fortsätter vår färd och i dag går den lite söderut.

 

Inlagt 2014-08-20 08:35 | Läst 8389 ggr. | Permalink
Jag den är mäktig. Senast jag var där, hade jag ingen vidvinkel. Jag måste dit igen! Tack för påminnelsen :-)
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:15
Tack Wolfgang!
Den graven var verkligen mäktig.
Synd att det inte var öppet.
Störarna hängde man nät på tork på. Det var rejäla garn man använde, så höjden behövdes. I slutet på 50-talet, när familjen flyttade till Skåne, användes de fortfarande i alla fall.
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:17
Tack Per för den förklaringen, nu slipper jag fundera mer över dem.
Trodde ett tag att det var något slags stöd för frukträden men tyckte de var lite väl höga för det.
Hej,
Du visar att Skåne har mycket att bjuda på.Bra.
Ha en sköna dag
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:18
Tack Bob!
För en som så sällan är i den södra delen av landet var det mycket nytt att upptäcka.
Vilket jobb att placera alla de stenarna för hand. De kunde förr!
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:19
Tack Erik!
De fick slita hårt för att få till den enorma stenhögen. Mycket handkraft där.
För några år sedan tog jag och gumman vår MGB ner till Kivik för några nätter, bla besökte vi Kungagraven. Det var öppet så jag borde ha några bilder där inifrån också. Men visst är det en imponerande samling stenar över allt. En riktigt genomarbetat historia du bjuder på idag. Perfekta bilder som komplement till all fin text. Tänk vad mycket det finns runt om i vårt land utanför de stora städerna, det borde uppmärksammas mer tycker jag.
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:20
Tack Ingemar!
Hoppas du hittar de bilderna, vore kul att se eftersom det inte var öppet nu.
Finns enormt mycket att upptäcka i vårt land.
Det är en stor sten hög men jättestor grav Har läst att det ska finnas en Drake som vaktar Kungagraven Mycket fina bilder Ha det gott :) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:21
Tack Gert!
Draken år nog där på nätterna och vaktar.
Äppletavlan står alltid nere i hamnen, där även Buhres fisk o restaurang ligger, fint ställe. Nåra äpplen lär nog inte finnas kvar på tavlan nu dock. Trevliga bilder på fina omgivningar, Må gott, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:23
Tack Lars Olov!
Bra då vet jag till nästa gång var jag ska leta.
Finns det en fiskrestaurang där också så är det dubbel anledning att leta sig dit.
Dubbelolle 2014-08-20 23:35
Javisst, en fantastisk fiskrestaurang o en lika fantastisk butik med fiskdelikatesser o annat gott. http://www.buhresfisk.se/
Så bra att din man är med på bilderna från röset för det ger en betydligt bättre uppfattning om hur stort det är. Vilket ställe! Vilket slit att bygga den graven.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-08-20 23:25
Tack Lena!
Har som en liten gimmick att försöka få med honom då han har sin rosa skjorta på sig. ;)
Bra också som du säger för att få lite storleksuppfattning.
Fascinerande! Jättefina bilder! / Björn T
Svar från Margareta Cortés 2014-08-23 15:51
Tack Björn för din kommentar.
Premiärskrivet från min nya dator som jag inte är riktigt sams med ännu.
Ett till ställe med historiska vingslag
Många skolklasser har utfärder dit.
Gissar ni blev nöjda med detta besök.
////Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-08-23 15:52
Tack Gun-Inger!
Visste inte om denna stora grav men det var kul att ramla på den.
Jedamej, den var inte liten! Imponerande att de kunde hantera dessa byggnadsverk utan all utrustning vi har till förfogande idag. Men de var inte lika förslappade som människan har blivit heller =)
Ha det bra!
Svar från Margareta Cortés 2014-08-23 15:53
Tack Mikael!
Nog var den stor allt.
De fick slita på den tiden, fanns nog inga regerade arbetstider heller.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg